ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέμπη: Πώς ο 20χρονος Ανδρέας βοήθησε δεκάδες συνεπιβάτες του να απεγκλωβιστούν

Ο ψύχραιμος νεαρός, που βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι του μοιραίου IC62, περιέγραψε πώς κατάφερε να βγει ζωντανός από το τρένο

Μέσα στην εθνική τραγωδία που συγκλονίζει Ελλάδα και Κύπρο, ξεχωρίζει η ιστορία του 20χρονου Ανδρέα ο οποίος βοήθησε πολλούς συνεπιβάτες του κατά τη χτεσινή σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Ο ψύχραιμος νεαρός, που βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι του μοιραίου IC62, περιέγραψε πώς κατάφερε να βγει ζωντανός από το τρένο με ελάχιστα τραύματα, βοηθώντας παράλληλα και άλλους επιβάτες να απεγκλωβιστούν.

Όπως είπε ο επιζήσας της τραγωδίας, θυμάται ότι άκουσε ένα δυνατό τράνταγμα, το βαγόνι να σέρνεται στο πλάι και μετά να ξεσπάει πυρκαγιά.

«Κατά τις 11:20 περίπου, όταν εγώ συνεννοούμουν με την παρέα μου για το ποιος θα με πάρει από το τρένο και τι ώρα θα φτάσουμε εν τέλει, γιατί υπήρχε μία ώρα σχεδόν καθυστέρηση, ένιωσα ένα δυνατό τράνταγμα. Και μετά ακούστηκε και το “μπαμ”. Μετά το βαγόνι σύρθηκε και να να αρχίσει η πυρκαγιά και μαζί και οι σπινθήρες που ακολούθησαν από τις μηχανές. Μαζί με αυτό, ακολούθησαν εννοείται και οι φωνές για βοήθεια και οι φωνές από τον πανικό», εξήγησε.

Ο Ανδρέας ανέφερε πως αυτός και οι φίλοι του καθησύχασαν τον κόσμο και έσπασαν το τζάμι του βαγονιού, το οποίο ήταν ήδη ραγισμένο. Στη συνέχεια, πέταξαν έξω τις βαλίτσες ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν πάνω τους όλοι όσοι θα έβγαιναν από το παράθυρο, καθώς το βαγόνι τους είχε ουσιαστικά «καβαλήσει» το μπροστινό και ήταν σε μεγάλο ύψος.

«Ένας – ένας, πρώτα οι κοπέλες και οι βαριά τραυματίες και τελευταίοι εμείς, που είχαμε τραυματιστεί πιο ελαφριά, πηδήξαμε από ένα υψόμετρο περίπου τριών – τεσσάρων μέτρων, σε ένα χαντάκι και προσγειωθήκαμε στις βαλίτσες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, μπόρεσε, μαζί με τους φίλους του, να πετάξουν έξω τις βαλίτσες ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν όλοι όσοι θα έβγαιναν από το παράθυρο, στα μαλακά.

Όσο για το πόσους ανθρώπους κατάφερε να βοηθήσει, ο Ανδρέας είπε: «Σίγουρα βοηθήσαμε μέσα στο βαγόνι 2 και στην καμπίνα τη δικιά μας, την 9, βοήθησα πάλι εγώ με τους φίλους μου να βγουν να απεγκλωβιστούν, ίσως κάποια άτομα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τράβηξα δύο-τρεις κοπέλες από την διπλανή καμπίνα και κατάφερα να τις βάλω μπροστά στο παράθυρο, από όπου θα πηδούσαν κιόλας».

Θυμάται ότι οι περισσότεροι επιβάτες ήταν νεαροί, άτομα 18 – 23 και ο ίδιος νιώθει τυχερός που βγήκε αλώβητος από αυτή τη σύγκρουση καθώς, όπως είπε: «Πάλι καλά τη γλίτωσα με μικροτραυματισμούς, μικροεκδορές και κάποια εγκαύματα πρώτου βαθμού. Δεν έχω τίποτα σοβαρό».

Η στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό του είναι, όπως ανέφερε, η στιγμή που έσβησαν τα φώτα. Η αρχή της τραγωδίας. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ με το που έσβησαν τα φώτα, όταν εκτροχιάστηκε το βαγόνι, όταν έκανε το λεγόμενο “Γ”. Φωτιζόμασταν ουσιαστικά από φλόγα, από τους σπινθήρες. Και μέσα σε αυτά υπήρχε εννοείται και η αποπνικτική κάπνα που επικρατούσε μέσα στα βαγόνια αλλά και έξω, όπου υπήρχε πυρκαγιά πάνω στο βαγόνι», είπε.

Την ηρωική ενέργεια του Ανδρέα έκανε γνωστή η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Ερη Τζιαστούδη, η οποία φρόντισε τα τραύματα του νεαρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ