ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση υποκλοπών Ελλάδα: «Οχι» στην κλήση των εισαγγελέων από τη Βουλή

Κατά ψήφισαν 14 βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Για συγκάλυψη έκανε λόγο η αντιπολίτευση

Kathimerini.gr

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, το αίτημα πέντε Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς) για άμεση κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους στην υπόθεση των υποκλοπών. Απορρίφθηκε, επίσης, το αίτημα να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σχετικό πόρισμα. Κατά των αιτημάτων ψήφισαν οι 14 βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή και υπερψήφισαν οι 13 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θάνος Πλεύρης, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι το αίτημα για κλήση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους είναι αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. «Μας ζητούν διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου, τη διάταξη του εισαγγελέα και την κλήση της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό. Οποτε ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να μας δώσει δικαστικό έργο το έκανε με τις προκαταρκτικές. Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα διάκρισης εξουσιών, καθώς επιτρέπεται ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας. «Εμείς δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητούμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο αυτής και να αξιολογήσουμε τα νομικά επιχειρήματα που καταγράφονται», υπογράμμισε.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «υπάρχουν ερωτήματα για την κ. Αδειλίνη. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν πρόσωπο, ήταν θέση».

«Με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου υλοποιείται η απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης», τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Για οσμή συγκάλυψης με ευθύνη της πλειοψηφίας μίλησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος. Για «θανάσιμο τραύμα στη Δημοκρατία» έκανε λόγο η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, ενώ ο Γιώργος Ρούντας από τη Νίκη ζήτησε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα στην αρχή της συνεδρίασης, στην εισήγησή της έκανε λόγο για «οργιώδη απόπειρα συγκάλυψης» και πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνετε στην Επιτροπή Θεσμών είναι το ίδιο που κάνατε στην επιτροπή για τα Τέμπη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση