ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αεροπλάνα με Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς συγκυβερνήτη «βλέπει» ο πρόεδρος της Emirates

Είναι σημαντικό ο τομέας των αερομεταφορών να αξιολογήσει με ψυχραιμία τις αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει η τεχνολογία Α.Ι.

Ο δεύτερος πιλότος στις πτήσεις είναι μέχρι σήμερα «χρυσός κανόνας», ώστε να διασφαλίζεται πως κάποιος θα μπορεί να προσγειώσει το αεροπλάνο σε περίπτωση που ο πρώτος πιλότος δεν είναι σε θέση να το κυβερνήσει.

Καθώς, όμως, ο τομέας των αερομεταφορών αρχίζει να υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιθανό να δούμε αεροπλάνα που θα πετούν με έναν μόνο πιλότο, λέει ο πρόεδρος της Emirates, Τιμ Κλαρκ.

Μιλώντας στην εκπομπή Hadley Gamble του CNBC, εκτίμησε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου οι εμπορικές πτήσεις αρχίσουν να πετούν με έναν πιλότο. Αναγνώρισε μάλιστα πως μια τέτοια εξέλιξη ίσως να μην έβρισκε σύμφωνους τους περισσότερους ταξιδιώτες. «Θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο πιλότοι εκεί πάνω», πρόσθεσε.

Καθώς η κλίμακα και η ισχύς της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνονται ραγδαία, είναι σημαντικό ο τομέας των αερομεταφορών να αξιολογήσει με ψυχραιμία τις αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει η τεχνολογία Α.Ι., είπε ο Κλαρκ προσθέτοντας: «Αξιοποιήστε την, χρησιμοποιήστε την. Μην τη φοβάστε».

«Πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται σχετικά με όσα θα έπρεπε να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και όσα δεν θα έπρεπε να κάνει (…) αλλά αν είστε στον κόσμο των επιχειρήσεων και κάτι τόσο ισχυρό είναι προ των πυλών, αν εξαρτάστε από τις διαδικασίες και την ισχύ του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να πάρετε τον χρόνο σας και να εξετάσετε πώς το Α.Ι. θα μπορούσε να βελτιώσει αυτό που κάνετε», πρόσθεσε.

Για το μέλλον «αεροσκαφών χωρίς πιλότο», ο Clark είπε ότι είναι εφικτό αλλά πολύ μακρινό, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να ζήσει για να δει κάτι τέτοιο ο ίδιος.

«Θα μπορούσαν τα αεροσκάφη να πετούν πλήρως αυτοματοποιημένα; Ναι, θα μπορούσαν, η τεχνολογία είναι ακριβώς σε αυτό το επίπεδο τώρα, [αλλά] πάντα θα υπάρχει κάποιος στο πιλοτήριο κατά την άποψή μου», πρόσθεσε ο Κλαρκ.

Η αγορά αυτόνομων αεροσκαφών βρίσκεται επί του παρόντος σε «νηπιακό στάδιο», αν και μερικές νεοφυείς επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αεροσκαφών χωρίς πιλότο με το βλέμμα στο μέλλον.

Πηγή: CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση