
Γράφει η Δέσποινα Κόντη
«ΗAmazon έχει μία πλατφόρμα αλλά και μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να επεκταθούμε σχεδόν παντού, από την Ευρώπη μέχρι και τις ΗΠΑ». Σε αυτή τη συνεργασία προσβλέπουν σε επόμενη φάση οι ιδρυτές της Coffeeco Upcycle, Αλέξης Πάντζιαρος και Μάριος Βλαχογιάννης καθώς, αυτές τις ημέρες, ταξιδεύουν μέχρι τα γραφεία της εταιρείας σε Λονδίνο και Αμστερνταμ, συμμετέχοντας με άλλες επτά εταιρείες από όλο τον κόσμο στο πρόγραμμα επιτάχυνσης βιώσιμης ανάπτυξης της Amazon για το 2025 (Amazon Sustainability Accelerator).
Η startup που μετατρέπει τα υπολείμματα καφέ σε καλλυντικά επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1.000 εταιρείες για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης του κολοσσού.
«Είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα και επιλεγήκαμε ανάμεσα σε 1.000. Είναι τεράστιο επίτευγμα, εάν σκεφτεί κανείς πως συνήθως συμμετέχουν εταιρείες από το Λονδίνο ή από άλλες χώρες», αναφέρει στην «Κ» ο Αλέξης Πάντζιαρος, CEO και συνιδρυτής της εταιρείας. «Κλειδί» για να επιλέξει η Amazon την Coffeeco είναι τα καλλυντικά της auraskin αλλά και ο τρόπος παραγωγής τους, που αποτέλεσε «ερευνητικό» πείραμα των δύο αποφοίτων του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Επικεντρωνόμασταν στα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα και κάποια στιγμή εστιάσαμε στο απόβλητο του καφέ. Αναπτύξαμε μία μεθοδολογία μέσω της οποίας αξιοποιούμε το υπόλειμμα του καφέ espresso από τις μηχανές του καφέ, το επεξεργαζόμαστε και παράγουμε πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα καλλυντικά», εξηγεί ο κ. Πάντζιαρος. Ετσι, λάνσαρε τη σειρά καλλυντικών auraskin, η οποία μετράει 10 κωδικούς (lip balm, κρέμες ενυδάτωσης, σκραμπ κ.λπ.) και βρίσκεται σε 100 σημεία στην Ελλάδα. «Εκεί που πωλείται ο καφές, π.χ. σε coffee shops», λέει. «Είναι το πρώτο “to go brand” που διατίθεται σε coffee shops. Εκεί βρίσκεται το κοινό μας – άνθρωποι που συνήθως είναι εν κινήσει. Γι’ αυτό τα προϊόντα μας έχουν μικρές συσκευασίες», αναφέρει.
«Στην Amazon λοιπόν άρεσε το γεγονός ότι έχουμε αναπτύξει ένα consumer brand που έχει μία καινοτομία στην παραγωγή του, αλλά και ένα ιδιαίτερο κανάλι πωλήσεων». Η εταιρεία βρίσκεται στην 3η εβδομάδα του προγράμματος και ήδη συνεργάζεται με στελέχη της Amazon, προκειμένου να αντλήσει εμπορική γνώση για την ανάπτυξη του brand της. «Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, που είναι το demo day, θα τα συζητήσουμε όλα, μας είπαν», ανέφερε ο κ. Πάντζιαρος, ερωτηθείς εάν αυτές οι πρώτες επαφές μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι παραπάνω, ακόμη και σε μία χρηματοδότηση.
«Ολα είναι πιθανά», τονίζει εμφατικά. Το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής πάνω από 50 startups, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεών τους πάνω από 700%. «Μας μίλησε τις προάλλες ένα brand, που πουλάει επαναχρησιμοποιούμενες οδοντόβουρτσες, το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα πριν από 3 χρόνια με μηδενικό τζίρο. Πέρυσι έφθασε σε έσοδα τα 55 εκατομμύρια», εξηγεί ο κ. Πάντζιαρος. Οι υπόλοιπες επτά, από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία αλλά και Ιρλανδία, παράγουν από προϊόντα καθαρισμού χωρίς πλαστικό, μέχρι και οργανικές σοκολάτες.
«Η Amazon έκανε ενδελεχές due diligence, και η όλη διαδικασία μέχρι να επιλεγούμε κράτησε 4-5 μήνες». Η εταιρεία προσφάτως συγκέντρωσε χρηματοδότηση 715.000 ευρώ με στόχο να εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο, ενώ, εκτός από την Ελλάδα, το επόμενο διάστημα στοχεύει να επεκταθεί σε Ρουμανία, Κύπρο, Αγγλία αλλά και στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τη Βοστώνη. Σε αυτό εναποθέτει τις ελπίδες της και στη βοήθεια από τα στελέχη της Amazon. «Προχθές τούς λέγαμε πως θέλουμε να επεκταθούμε και στις ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη, διότι είναι πανάκριβη η αποστολή των προϊόντων. Μας απάντησαν πως έχει υπηρεσία όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε την υποδομή της στην Αμερική, να αποθηκεύουμε τα προϊόντα και στη συνέχεια να τα διανέμει σε πελάτες».