ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες ενισχύουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές, σε όλους τους κλάδους και να επιτύχει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης

Δελτίο Τύπου

Τα δύο τρίτα των 169 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης είναι δυνατό να επιτευχθούν από τεχνολογικές καινοτομίες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της PwC. Η νέα μελέτη, υπό τον τίτλο «Unlocking Technology for the Global Goals», αναλύει περισσότερα από 300 παραδείγματα αξιοποίησης αναδυόμενων τεχνολογιών που συνδέονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (4IR) συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), του Blockchain, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), του 5G και των drones με στόχο την ανάδειξη των προηγμένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πρόοδο προς την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων. Η μελέτη εξετάζει το βαθμό στον οποίο αξιοποιούνται σήμερα αυτές οι ευκαιρίες, τα εμπόδια και τους κινδύνους για την ευρεία εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, καθώς και τις δράσεις που απαιτούνται ώστε να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες που αυτές προσφέρουν.

Οι τεράστιες δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών

Οι νέες τεχνολογίες είναι δυνατόν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε περισσότερους από τους μισούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι μεγάλες πλατφόρμες δεδομένων και η ΤΝ υποστηρίζουν ήδη την πρόοδο όλων των Παγκόσμιων Στόχων. Το 70% αυτών θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από νέες εφαρμογές της τεχνολογίας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ σήμερα οι εφαρμογές τεχνολογίας 4IR διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε 10 από τους Παγκόσμιους Στόχους.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον αντίκτυπο

Η ανάλυση καταδεικνύει ότι οι σημερινές εφαρμογές των τεχνολογιών 4IR που σχετίζονται με τους Παγκόσμιους Στόχους είναι αποσπασματικές και τείνουν να επικεντρώνονται σε περιοχές με ώριμα εμπορικά οφέλη στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της βιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Παρά τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σε πολλές πτυχές της βιομηχανίας και του εμπορίου, η μελέτη εντοπίζει την ύπαρξη φραγμών από την έλλειψη βασικών υποδομών, εμπειρογνωμοσύνης, δεδομένων, επαρκών κινήτρων και επιχειρηματικών μοντέλων, μέχρι την εμπιστοσύνη, τις επιδόσεις και τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια. Σε επίπεδο χωρών, η μελέτη καταδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ της ικανότητας των χωρών να καινοτομούν και της προόδου που έχουν σημειώσει στους Παγκόσμιους Στόχους. Η έλλειψη κοινωνικής αποδοχής μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ποσοστά υιοθέτησης των νέων τεχνολογικών λύσεων. Η εμπιστοσύνη και η αποδοχή τόσο των νέων τεχνολογιών όσο και των παροχών υπηρεσιών τεχνολογίας δημιουργούν δυνητικούς φραγμούς και μια συγκεκριμένη πρόκληση για την συμμετοχή των επιχειρηματιών και των επενδυτών στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων.

Απαιτείται άμεση δράση

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η διάδοση των τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων ελλοχεύει κινδύνους. Δεδομένων των κινδύνων και των εμποδίων που αφορούν στην ανάπτυξη και στη διάδοση των τεχνολογιών 4IR, η επιτυχής αξιοποίησή τους για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των ρυθμιστικών αρχών, του κλάδου της τεχνολογίας, των επενδυτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Η μελέτη καλεί τα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και τους κυβερνητικούς ηγέτες να ενεργήσουν με βάση το σχέδιο της μελέτης για τον συντονισμό, την κινητοποίηση και την παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των ενεργειών, γύρω από μια συλλογική αποστολή για την επιτάχυνση και την υλοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθούν οι Παγκόσμιοι στόχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση