ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είναι η πλατφόρμα OnlyFans

Με αφορμή την έρευνα για υπαξιωματικό της Εθνικής Φρουράς που πρωταγωνιστεί σε ερωτικό βίντεο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συζήτηση για το τι είναι το OnlyFans ξεκίνησε μετά την είδηση ότι μόνιμος υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς πρωταγωνιστεί σε βίντεο ερωτικού περιεχομένου που βρίσκεται αναρτημένο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα συνδρομητικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου. Οι δημιουργοί του περιεχομένου εισπράττουν χρήματα από χρήστες που εγγράφονται στο περιεχόμενό τους, ωστόσο καλούνται να καταβάλουν ποσοστό 20% των κερδών τους στην εταιρεία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα κέρδη της λονδρέζικης εταιρείας εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns, χάρη στα εκατομμύρια χρηστών που πλήρωναν για να παρακολουθήσουν ερωτικά βίντεο ή να μιλήσουν με τους «δημιουργούς». Η εταιρεία μάλιστα έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών να αποκτήσουν σταθερό εισόδημα μέσω βίντεο, αποφεύγοντας τους κινδύνους του δρόμου. Σημειώνεται ότι η επιστημονική συνεργάτιδα των τμημάτων Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Δέσποινα Χρονάκη, που τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιταλία και την Πορτογαλία μελετάει το OnlyFans, δήλωσε στην «Κ» ότι το OnlyFans δεν έχει μόνο sex workers, αλλά και πολλούς επαγγελματίες performers, από γυμναστές, μέχρι μάγειρες και DJs. Δουλεύει με τη λογική της συνδρομής και κινείται γύρω από το χτίσιμο ακροατηρίων από followers που κάνουν μια επένδυση στην υπηρεσία που προσφέρεται. H πλατφόρμα έχει σήμερα περίπου 170 εκατ. χρήστες, ως επί το πλείστον άνδρες και 2 εκατ. δημιουργούς, κυρίως γυναίκες. 

«Δεν πουλάω το σώμα μου, πουλάω πίξελ»

Δύο νεαρές γυναίκες από την Ελλάδα που παράγουν περιεχόμενο για το site τοποθετήθηκαν στην «Κ» τον Ιανουάριο για την επιλογή τους, τα κέρδη και τους κινδύνους. Η Εύα, 28 ετών σήμερα, πριν δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα OnlyFans προφίλ στην Ελλάδα θήτευε στη διαφήμιση. Με σπουδές στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία, εργαζόταν 12ωρα για 600-700 ευρώ. Ένα βράδυ καθώς χάζευε στο TikTok, είδε μια Αμερικανίδα που έλεγε ότι έβγαζε 23.000 δολάρια τον μήνα μέσα από το OnlyFans. Ήταν ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας όπως και η ίδια. «Το έψαξα. Είδα ότι είναι ένα σάιτ όπως το Instagram, που ανεβάζεις ποστ και στόρι και κάνεις λάιβ, απλώς πιο γυμνά, για τα οποία χρεώνεις ένα ποσό». Είχε πάντα αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα και τη σεξουαλικότητά της, οπότε μια μέρα άνοιξε την κάμερα. Τον πρώτο μήνα έβγαλε 3.500 ευρώ. Έχοντας ορίσει μηνιαία συνδρομή τα 10 δολάρια (η μέση συνδρομή είναι 8 δολάρια) και χρεώνοντας επιπλέον το εξατομικευμένο περιεχόμενο, σήμερα κερδίζει πενταψήφια ποσά. Η Εύα δεν αυτοπροσδιορίζεται ως σεξεργαζόμενη. «Πίξελ πουλάω, όχι το σώμα μου», λέει διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί μεμπτό ούτε το ένα ούτε το άλλο. «Γελάω με το τι θα πει ο κόσμος. Πόσο θα ζήσω; Μετά, ούτε που θα με θυμάται κανένας. Εγώ θα μου εξασφαλίσω μια καλή ζωή».

Για τη Μαρίνα, 24, το online πορνό με το οποίο ασχολείται στο OnlyFans, αλλά και αλλού, έχει άλλα χαρακτηριστικά από την εργασία, π.χ. στον δρόμο, αλλά ανήκει και αυτό κάτω από την ομπρέλα της σεξεργασίας. «Εγώ δουλεύω με το βλέμμα, με την κάμερα, με την εικόνα, δεν έχω το face to face. Σε κάποιους ταιριάζει αυτό, σε κάποιους το άλλο, άλλοι μετακινούνται από το ένα στο άλλο. Πολλοί λένε ότι το online είναι προτιμότερο γιατί δεν έχει άγγιγμα. Ομως, πολλοί σεξεργαζόμενοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς φυσική παρουσία», λέει. Η Μαρίνα ξεκίνησε να εργάζεται ως cam girl το 2019, όταν έψαχνε διέξοδο σε μια αδιέξοδη κατάσταση. «Δούλευα σερβιτόρα, μια δυσάρεστη, κακοπληρωμένη δουλειά, με άθλιες συνθήκες, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς ένσημα, χωρίς να νιώθεις ότι σε σέβονται». Οταν τυχαία έμαθε για τo camming, την παροχή υπηρεσιών σεξ ζωντανά μέσω Ιντερνετ με κάμερα, αποφάσισε να δοκιμάσει. «Η πρώτη φορά ήταν πολύ ωραία», λέει χαμογελώντας. «Στο πρώτο μου live είχα άγχος, αλλά όταν άνοιξε η κάμερα αφέθηκα και το απόλαυσα». Η Μαρίνα είχε προφίλ στο OnlyFans ήδη από το ’19, «όλες είχαμε», λέει. Από το ’20 ωστόσο υπήρξε στροφή του κόσμου προς το content αντί για τα live. Οι χρήστες προτιμούσαν να πληρώνουν για περιεχόμενο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση στον δικό τους χρόνο. Επιπλέον λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, μεγάλο ποσοστό της σεξεργασίας μεταπήδησε στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, το Facebook και το Instagram άρχισαν να λογοκρίνουν το σεξουαλικό περιεχόμενο. Η μόνη πλατφόρμα για τη διανομή του σχετικού υλικού ήταν το OnlyFans. Έγινε διέξοδος τόσο για όσους ήθελαν να καταναλώσουν τέτοιο περιεχόμενο, αλλά και για όσους όταν έκλεισαν οι δουλειές έπρεπε να διατηρήσουν ένα εισόδημα.

Ωστόσο και η Μαρίνα ζει –καλά– από τη δουλειά στην πλατφόρμα. Πόσο καλά; «Και το OnlyFans και τα live, όσο τους δίνεις θα σου δώσουν. Όσο περισσότερο ασχολείσαι τόσο καλύτερες θα είναι οι απολαβές. Τα εισοδήματα μπορεί να είναι υψηλά, αλλά με πολλή δουλειά. Δεν ανοίγεις μια κάμερα και βρέχει χρήματα», λέει η Μαρίνα. Η ίδια στην αρχή αφιέρωνε στη δουλειά πολλές ώρες την ημέρα, ωστόσο πλέον εργάζεται ένα 6ωρο δύο τρεις φορές την εβδομάδα. Τα χρήματα που βγάζει είναι υπεραρκετά και έχει και χρόνο για τις σπουδές της – βρίσκεται στο πτυχίο στο πανεπιστήμιο (δεν επιθυμεί να αναφερθεί η σχολή). «Να διευκρινίσω πάντως», λέει η ίδια, «ότι η σεξεργασία δεν ήρθε επειδή περνούσα άσχημα στη δουλειά μου. Είναι κάτι που είχα ξανασκεφθεί. Απλώς, οι συγκυρίες μου επέτρεψαν να ξεκινήσω».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Για τον διαγωνισμό, τις εξελίξεις και προκλήσεις για την Κύπρο, μιλά στην «Κ» ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ...
Του Παύλου Νεοφύτου
 |  ΝΕΑ
Για τον διαγωνισμό, τις εξελίξεις και προκλήσεις για την Κύπρο μιλά στην «Κ» ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ