ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς το Tik Tok έκανε viral ξανά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Η «επιστολή του Μπιν Λάντεν προς την Αμερική» ένα κείμενο 4.000 λέξεων, διαδόθηκε στην πλατφόρμα

Kathimerini.gr

Είκοσι δύο χρόνια αφότου οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και 12 χρόνια αφότου σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ενώ κρυβόταν στο καταφύγιό του στο Πακιστάν, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται και πάλι, διαδικτυακώς, στο προσκήνιο.

Η «επιστολή του Μπιν Λάντεν προς την Αμερική» είναι ένα κείμενο 4.000 λέξεων, γραμμένο πριν από δεκαετίες, από τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστολή η οποία άρχισε να διαδίδεται στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον Guardian το 2002.

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, ο Μπιν Λάντεν επέκρινε τις κυβερνήσεις τους, μεταξύ άλλων και για την υποστήριξή στο κράτος του Ισραήλ κάνοντας λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

Μετά την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση σκότωσε 1.200 ανθρώπους, η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι στο διαδίκτυο.

Στην κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, δεκάδες χρήστες –μεταξύ των οποίων πολλοί Gen Z, που αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών της εφαρμογής– άρχισαν να παραθέτουν αποσπάσματα από την επιστολή, κάνοντας ακόμα και σχετικά σχόλια για τον τρομοκράτη.

Σύμφωνα με το CNN τα σχετικά βίντεο είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Ο Kόλιν Κλαρκ, διευθυντής ερευνών στο The Soufan Group και πρώην καθηγητής κολεγίου, σχολίασε ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι «οι νέοι Αμερικανοί μαθαίνουν ιστορία μέσω memes εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και αλγορίθμων. Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε απογοητεύσει τη νέα γενιά σε κάποιο θεμελιώδες επίπεδο. Οι φοιτητές μου διάβαζαν τα γραπτά του ηγέτη της Αλ Κάιντα στα μαθήματα που είχαν ως επίκεντρο την τρομοκρατία, αλλά ποτέ δεν θυμάμαι να θαυμάζουν τον Μπιν Λάντεν, όπως φαίνεται ότι κάνουν τώρα πολλοί νέοι στο TikTok».

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Δεν σχετίζεται η παγκόσμια εξάπλωση του Facebook με τα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ιντερνετ ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  SOCIAL