ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Google - Με πέντε όπλα στη μάχη των fake news

Ο έλεγχος γεγονότων (fact-checking) θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων

Kathimerini.gr

Ο έλεγχος γεγονότων (fact-checking) θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων.

Σε νέα έκθεση που υποστηρίζεται από την Πρωτοβουλία Ειδήσεων της Google, οι ερευνητές Ίθαν Πόρτερ, Τόμας Γουντ και Γιαμίλ Βελέζ διαπιστώνουν ότι οι διορθώσεις με τη μορφή πραγματικών ελέγχων μειώνουν τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά το εμβόλιο COVID-19.

Ο έλεγχος γεγονότων δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες. Κάθε μέρα, οι άνθρωποι αναζητούν αποδεικτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ή να αντικρούσουν μια πληροφορία.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι αναζητήσεις στη Google με περιεχόμενο «είναι αλήθεια ότι …» ήταν αυξημένες.

Ακολουθούν πέντε απλές συμβουλές από τη Google για να σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις, ώστε να εντοπίζετε καλύτερα την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

1. Μάθετε περισσότερα για την πηγή.

Έχετε πέσει ποτέ πάνω μια εκπληκτική ιστορία από έναν ιστότοπο που δεν έχετε ξανακούσει; Αρχικά, δείτε αν η ίδια η ίδια η πηγή ελέγχει το περιεχόμενο.

Αφού πραγματοποιήσετε αναζήτηση για τον ιστότοπο, μπορείτε να πατήσετε στο εικονίδιο του μενού του για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το αποτέλεσμα. Προς το παρόν, πάντως, η σχετική λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2. Ελέγξτε εάν μια εικόνα χρησιμοποιείται με το σωστό περιεχόμενο.

Μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις. Αλλά μια εικόνα μπορεί επίσης να υποστεί επεξεργασία για να παραπλανήσει.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση με μια εικόνα κάνοντας δεξί κλικ σε μια φωτογραφία και επιλέγοντας «Αναζήτηση στο Google για εικόνα».
Μπορείτε να κάνετε και στο κινητό αγγίζοντας παρατεταμένα την εικόνα. Αυτό θα αναζητήσει την εικόνα για να ελέγξει αν έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο στο παρελθόν και σε με ποιο περιεχόμενο.

3. Αναζητήστε για κάλυψη ειδήσεων.

Τι είναι καλύτερο από μία πηγή; Αρκετές πηγές. Δείτε πώς (και εάν) έχουν αναφερθεί διαφορετικά πρακτορεία ειδήσεων στο ίδιο συμβάν, έτσι ώστε να έχετε πλήρη εικόνα.

Μεταβείτε στη λειτουργία ειδήσεων ή αναζητήστε ένα θέμα στο news.google.com. Φροντίστε να κάνετε κλικ στο «Πλήρης κάλυψη», εάν η επιλογή είναι διαθέσιμη.

4. Συμβουλευτείτε «fact-checkers».

Οι ελεγκτές γεγονότων μπορεί να έχουν εξετάσει αυτό το τυχαίο κείμενο που σας έστειλε ο συγγενής σας σε μια ομαδική συνομιλία – ή μια παρόμοια που θα σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση για να μάθετε τι πραγματικά συνέβη.

Δοκιμάστε να αναζητήσετε το θέμα στον Fact Check Explorer, ο οποίος συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 πραγματικούς ελέγχους από αξιόπιστες πηγές σε όλο τον κόσμο.

5. Χρησιμοποιήστε τους χάρτες Google, το Google Earth ή το Google Street View για να επαληθεύσετε την τοποθεσία.

Οι ψευδείς ειδήσεις για γεγονότα που συμβαίνουν σε απομακρυσμένα μέρη μπορούν να διαδοθούν λόγω της έλλειψης εξοικείωσής μας με την τοποθεσία.

Εάν θέλετε να κατανοήσετε εάν μια φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα από το μέρος που φέρεται να προέρχεται, δοκιμάστε να ελέγξετε το Google Earth ή να δείτε το Street View μιας τοποθεσίας στους χάρτες Google.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση