ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα προς εξωγήινους

Nέο μήνυμα με αποδέκτες εξωγήινους πολιτισμούς εκπόνησε επιστημονική ομάδα της NASA

ΠΗΓΗ: Reuters

Νέο μήνυμα με αποδέκτες εξωγήινους πολιτισμούς εκπόνησε επιστημονική ομάδα της NASA, το οποίο φιλοδοξεί να εκπέμψει στον γαλαξία ελπίζοντας να πραγματοποιήσει την πρώτη επαφή με νοήμονα πλάσματα έξω από τον πλανήτη μας. Το διαγαλαξιακό μήνυμα, γνωστό ως «Φάρος στον Γαλαξία», περιέχει απλές οδηγίες επικοινωνίας, βασικές αρχές μαθηματικών και φυσικής, τη μορφή του ανθρώπινου γονιδιώματος, για να καταλήξει με πληροφορίες για τον άνθρωπο και τη Γη. Το μήνυμα διαθέτει επίσης τη «διεύθυνση» του πλανήτη μας, προσφέροντας οδικό χάρτη στους επίδοξους επισκέπτες μας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Η επιστημονική ομάδα, υπό τον δρα Τζόναθαν Ζιανγκ της NASA, υποστηρίζει ότι το μήνυμα σε δυαδική γλώσσα μπορεί να μεταδίδεται στο κέντρο του γαλαξία μας χάρη στο δίκτυο τηλεσκοπίων του προγράμματος SETI στην Καλιφόρνια. Οι επιστήμονες προτείνουν στη μελέτη τους, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιθεώρηση αστροφυσικής, το μήνυμα να σταλεί σε πυκνό δακτύλιο αστέρων κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας, περιοχή με σημαντικές πιθανότητες εμφάνισης ζωής σε κατάλληλο πλανήτη.

Πρώτη φορά το 1974

Εφόσον το πρόγραμμα ευοδωθεί, το μήνυμα της ομάδας του δρος Ζιανγκ δεν θα είναι το πρώτο που θα ταξιδέψει στο Διάστημα για να διαβαστεί από εξωγήινους πολιτισμούς. Το 1974, η ομάδα επιστημόνων του ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο έστειλε ανάλογο μήνυμα προς νέφος αστέρων σε απόσταση 25.000 ετών φωτός από τη Γη. Εκτοτε, σειρά τέτοιων μηνυμάτων εστάλη στο Διάστημα. Ορισμένα, όπως η πλακέτα που μεταφέρει το διαστημόπλοιο Voyager, το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, είναι επιστημονικά ακριβή και ενημερωτικά. Αλλα, όμως, όπως η διαφήμιση δημοφιλούς αμερικανικής μάρκας τσιπς και το λιμπρέτο ολλανδικής όπερας, γραμμένο στη φανταστική γλώσσα των Κλίνγκον, ηρώων της σειράς «Star Trek», που έχουν σταλεί στο Διάστημα, θα προκαλέσουν τη σύγχυση των ενδεχόμενων αποδεκτών τους.

Τη θέση της Γης και οδηγίες μετάβασης στο ηλιακό σύστημα στέλνουν επιστήμονες σε πολιτισμούς εκτός του πλανήτη μας.

Διίστανται οι απόψεις

Πριν από μία δεκαετία, ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει την ανθρωπότητα να αποφεύγει τέτοιες απόπειρες επικοινωνίας με εξωγήινους πολιτισμούς. «Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο με την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, που δεν εξελίχθηκε καλά για τους γηγενείς Αμερικανούς», είχε πει ο Χόκινγκ.

Ο δρ Ζιανγκ και οι συνάδελφοί του, όμως, υποστηρίζουν ότι ένας προηγμένος πολιτισμός στην άλλη πλευρά του σύμπαντος θα έχει σίγουρα μάθει την αξία της ειρήνης και της συνεργασίας. «Πιστεύουμε ότι η πρόοδος των επιστημών που θα προκύψει από την αποστολή αυτή, εφόσον αποκτήσουμε επικοινωνία με εξωγήινο πολιτισμό, θα υπερτερεί σημαντικά του όποιου κινδύνου», γράφει ο δρ Ζιανγκ στο πόρισμα της μελέτης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Οξφόρδης Ανερς Σάντμπεργκ εξηγεί ότι ο κίνδυνος, αλλά και τα οφέλη, από το πρόγραμμα θα είναι μικρά. «Ας ελπίσουμε ότι αν και όταν συναντήσουμε γείτονες, θα βρισκόμαστε σε ανάλογο επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, καθιστώντας εφικτή την επικοινωνία μεταξύ μας», υπογραμμίζει ο δρ Σάντμπεργκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Ειδικοί εξηγούν την πανδημία της πληροφοριακής εξάντλησης και προτείνουν τρόπους «νηστείας» από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ...
Kathimerini.gr
 |  GEEK
Δυόμισι εβδομάδες αφότου αγοράστηκε από τον Μασκ, το Twitter αγκομαχά και οι τεχνολογικοί συντάκτες διερωτώνται «εάν θα ...
 |  SOCIAL
Η εταιρεία προχώρησε σε αξιοσημείωτες επενδύσεις με τρεις λύσεις υψηλού επιπέδου για χαμηλότερη συγκέντρωση ρύπων στα αστικά ...
Προωθητική Ενέργεια
 |  ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ
Η αίσθηση του «κολλήματος» εξηγεί γιατί παραμένουμε χρήστες ενός κοινωνικού δικτύου που μας προκαλεί σύγχυση, αγωνία, θλίψη ...
 |  SOCIAL