ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκρατάν με κολοκύθια και πατάτες

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα τόσο τέλειο και απολαυστικό πιάτο που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Κρεμώδες και νόστιμο, αλλά συγχρόνως υγιεινό. Πρώτα μαγειρεύουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες στον φούρνο για να ψηθούν και να καβουρδιστούν. Φτιάχνουμε μια εύκολη μπεσαμέλ με γάλα βρόμης, την οποία θα βάλουμε σε ταψί μαζί με τα ψητά λαχανικά μας. Εύκολο, healthy και χορταστικό πιάτο!

Χρόνος ετοιμασίας: 50΄
Χρόνος ψησίματος: 40’+20’
Μερίδες: 8
Θερμίδες ανά μερίδα: 360 kcal

Θα χρειαστούμε ένα ταψί ή πυρέξ, 22Χ22Χ6 εκατ.

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
60 γρ. ελαιόλαδο
20γρ. βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα Μπεσαμέλ:
60 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα σόγιας
1 κύβος ζωμού κότας KNORR
½ κ.γ. πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κομμένα κολοκυθάκια, τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόχαρτο. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40’.

2. Όταν τα λαχανικά μας είναι σχεδόν έτοιμα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ μας. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι το λάδι να τραβήξει το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα, τον θρυμματισμένο κύβο ζωμού κότας, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Για το ανακάτεμα χρησιμοποιούμε εναλλάξ μια σπάτουλα σιλικόνης και ένα σύρμα. Είμαστε προσεκτικοί να μην κολλήσει η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας μας. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

3. Για να στήσουμε το γκρατάν μας στο ταψί, απλώνουμε 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ στη βάση του ταψιού. Στρώνουμε με λίγα ψημένα κολοκύθια και πατάτες, ρίχνουμε ξανά λίγη μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά. Βάζουμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο, αυτή τη φορά στους 180 C αέρα για 20’. Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, έπειτα σερβίρουμε.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση