ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

8 από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο και γιατί αξίζει να τις επισκεφθείτε

Ποιες πόλεις είναι οι «γηραιότερες» και υπάρχουν χιλιάδες χρόνια;

must.com.cy

Του Γιώργου Γκαρακλίδη

Η ιστορία του ανθρώπου πολλές φορές δεν χρειάζεται να ειπωθεί με λόγια αλλά με πράξεις και πλέον στις μέρες μας με μια βόλτα κι ένα ταξίδι γιατί δεν ξέρω κατά πόσο το συνειδητοποιεί ο κόσμος αλλά όλα όσα βλέπουμε τριγύρω μας είναι φτιαγμένα από τον άνθρωπο. Από τις λευκές λωρίδες στον δρόμο μέχρι τα κάστρα και τα ανάκτορα, το διαδίκτυο, τους υπολογιστές ακόμη και διάφορες θάλασσες.

Αυτή τη φορά όμως εξερευνούμε τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου καθώς και τους λόγους που θα ήταν οφέλιμο να τις επισκεφθείτε που και σ' αυτή την περίπτωση θεωρώ πως όντως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Οπότε τι να λέμε εμείς. Εμείς απλώς θα κάνουμε τον πρόλογο κι εσείς τον επίλογο της δικής σας απόφασης!

Βηρυτός, Λίβανος

Η πόλη μετράει ιστορία 5000 ετών ενώ παράλληλα επικρατεί εκτός του Αραβικού στοιχείου, και το Ρωμαϊκό αλλά και το Ελληνικό. Πρόκειται ουσιαστικά αλλά και γεωγραφικά για την αγνή ένωση της Δύσης με την Ανατολή και το δέσιμο που οδηγεί σ' ένα συνονθύλευμα ιδεών, απόψεων και τρόπου ζωής. Η πόλη είναι πανέμορφη και γραφική σε κάποια σημεία ενώ πριν το 1975 θεωρείτο το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» κι είχε κοσμοπολίτικο αέρα και εξέπεμπε απίστευτη χλιδή.

Δαμασκός, Συρία

Χρονολογείται πίσω στο 6.300 π.Χ ενώ σήμερα απαριθμεί 1.7 εκατομμύρια κατοίκους. Η πρωτεύουσα της Συρίας έχει υποστεί πολλά αλλά συνεχίζουν και το αποκαλούν «το διαμάντι της Συρίας». Μπορεί σήμερα να υπάρχουν ερείπια μετά τους πρόσφατους πολέμους ωστόσο παραμένει εκεί αγέρωχη και πολυσήμαντη όπως το κάνει εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια γιατί δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ γη απάτητη. Η παλιά της πόλη είναι λόγος υπερηφάνειας για τους κατοίκους της καθώς αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Πλόβντιβ, Βουλγαρία

Η πόλη θυμίζει λίγο ένα μείγμα μεταξύ Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής. Η Ελληνική ονομασία είναι η Φιλιππούπολη και αποτελούσε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Το 2019 ανακυρήχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με μια επίσκεψη στο ξεχωριστό Πλόβντιβ θα επιβεβαιώσει κανείς τους στενούς δεσμούς της πόλης με το Ελληνικό στοιχείο μετά τη Μακεδονική αυτοκρατορία απ' όπου και πήρε την ονομασία της. Οι ντόπιοι λένε συνεχώς πως πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Πραγματικά όμως, αξίζει να την επισκεφθεί κανείς καθώς θα καταλάβει καλύτερα όλα αυτά που λέμε εδώ ενώ θα διαπιστώσει πως ίσως η επίσκεψη σε μικρότερες πόλεις ή χωριά που ενδεχομένως να μην είναι δημοφιλή, να είναι πολύ πιο «ατόφια» και πλούσια ως εμπειρία από το χάος και τη βιασύνη μιας μεγαλούπολης. Αλλά και πάλι ίσω... Αποδείξτε μας το αντίθετο!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Το απόλυτο πνευματικό κέντρο για τον Χριστιανισμό καθώς πιστοί ανά τον κόσμο συρρέουν με σκοπό να προσκυνήσουν. Ωστόσο, η πόλη δεν είναι δημοφιλής μόνο για θρησκευτικούς λόγους αλλά λόγω και του βαθύ πολιτιστικού του χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν αρχαίο κόσμο γεμάτο μυστήρια και ομορφιές που μόνο η ιδέα ότι φτάνει τόσο μακριά χρονικά, ανατριχιάζει. Αξίζει να την επισκεφθεί κανείς γιατί πρόκειται για μια εμπειρία που δεν περιγράφεται στις γραμμές ενός άρθρου αλλά μπορεί να τη νιώσει ο καθένας διαφορετικά και με τη δική του τάση.

Ιεριχώ, Παλαιστίνη

Η Ιεριχώ, γνωστή και ως Ariha (που σημαίνει αρωματική στα αραβικά) είναι το όνομα μιας μυστηριώδους πόλης που ανήκει στην Παλαιστίνη. Τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης αποτελούν δείγμα ενός πολιτισμού που είχε αναπτυχθεί την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους, είναι η πιο παλιά πόλη στον κόσμο ενώ λέγεται πως οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν γύρω στο 9.000 π.Χ. Η πόλη της Ιεριχούς βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και σήμερα ζουν εκεί περίπου 20.000 άνθρωποι.

Λάρνακα, Κύπρος

Κι όμως η όμορφη και δροσερή Σκάλα ανήκει στη λίστα με μία από τις αρχαιότερες πόλεις καθώς οι πρώτοι κάτοικοι στην περιοχή ήταν οι Φοίνικες οι οποίοι και ίδρυσαν την πόλη ονομάζοντάς την Κίτιον. Σήμερα, η πόλη είναι η κοντινότερη απόδραση από την πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία ενώ διαθέτει υπέροχες παραλίες, πλούσια νυχτερινή ζωή και αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με τον καιρό.

Αθήνα, Ελλάδα

Τα λόγια είναι περιττά για την Αθήνα. Είναι η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τον δημόσιο λόγο, τη ρητορική, τον σημερινό Δυτικό τρόπο σκέψης καθώς και ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και άλλα τόσα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενώ η ομορφιά της σε κάθε της γειτονιά είναι τόσο πολύπλευρη που ένας ταξιδιώτης που την επισκέπτεται για πρώτη φορά πολύ πιθανόν να μην αναγνωρίζει τα διαφορετικά και απροσάρμοστα μοτίβα ανάμεσα στις πολλές Αθηναϊκές γειτονιές που χαρακτηρίζουν την πόλη!

Χαλέπι, Συρία

Δυστυχώς, το Χαλέπι ή αλλιώς Aleppo στη Συρία δεν αποτελεί τον τουριστικό πόλο έλξης που αποτελούσε κάποτε λόγω των συνεχών συγκρούσεων στην πόλη και των τόσων χρόνων συνεχούς πολέμου της χώρας που την καθιστούν μία από τις πολύπαθες πόλεις του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ωστόσο, πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με την ανθρώπινη παρουσία να χρονολογείται από την 7η χιλιετία του π.Χ. Πλέον πρόκειται για μια κατεστραμμένη πόλη που ραγίζει τις καρδιές όσων ανθρώπων ακόμη μπορούν να αισθανθούν αλτρουιστικά συναισθήματα ενώ ταυτόχρονα η πόλη προσπαθεί να ορθοποδήσει. Κανείς όμως δεν της πήρε το δικαίωμα να φιγουράρει στη λίστα με τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, ίσως όμως πλέον να αποτελεί και παράδειγμα για μία από τις ξεχασμένες πόλεις στον ταλαίπωρο πλανήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση