ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτός είναι ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες

must.com.cy

Ένα τμήμα της 5ης λεωφόρου του Μανχάταν είναι πλέον ο πιο ακριβός εμπορικός διάδρομος στον κόσμο, καθώς τα ενοίκια ξεπερνούν τα προπανδημικά επίπεδα. Με μέσο ενοίκιο τα 21.076 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ έτος, η Upper Fifth Avenue (49th St. έως 60th St.) κατατάσσεται ως ο πιο ακριβός δρόμος λιανικής πώλησης στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “Main Streets Across the World” της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield.

Η έκθεση κατατάσσει τις κορυφαίες περιοχές λιανικού εμπορίου σε 92 πόλεις σε όλο τον κόσμο και ταξινομεί τις πιο ακριβές με βάση την αξία των μισθωμάτων. Πρόκειται για την πρώτη δημοσίευση της έκθεσης της Cushman & Wakefield, η οποία ξεκίνησε το 1988, μετά από τρία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο που η περίφημη Fifth Avenue βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η ανθεκτικότητα της περιοχής κατά τη διάρκεια της πανδημικής ύφεσης, σε συνδυασμό με την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, βοήθησε την διάσημη λεωφόρο να αναρριχηθεί στην κορυφή ενός καταλόγου εμπορικών περιοχών σε όλο τον κόσμο, από τη δεύτερη θέση που κατείχε σε μια κατάταξη που έγινε πριν από το χτύπημα του Covid.

Τη δεύτερη θέση κατέχει η συνοικία Tsim Sha Tsui στο Χονγκ Κονγκ, με 15.134 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και ακολουθεί ο πολυτελής εμπορικός δρόμος, Via Montenapoleone, στο Μιλάνο, με 14.547 ευρώ. Την πρώτη πεντάδα των ακριβότερων εμπορικών δρόμων συμπληρώνουν η New Bond Street του Λονδίνου, με 14.346 ευρώ, και η Avenues des Champs Elysees στο Παρίσι, με 11.069 ευρώ. Η Via Montenapoleone και η New Bond Street κατατάχθηκαν επίσης ως οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης της Cushman & Wakefield, τα ενοίκια των χώρων λιανικής πώλησης επλήγησαν σκληρά καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η αμερικανική ήπειρος αποδείχθηκε η πιο ανθεκτική περιοχή, με τις Η.Π.Α. να επωφελούνται από τις δημοσιονομικές πολιτικές και την εισροή αγοραστικής δύναμης σε ορισμένες αγορές, όπως το Χιούστον και το Όστιν του Τέξας. Ενδεικτικό είναι ότι η συνοικία River Oaks στο Χιούστον σημείωσε μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις ενοικίων στην αμερικανική ήπειρο από την προ-Covid περίοδο έως σήμερα.

Η παγκόσμια αύξηση των ενοικίων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν κατά μέσο όρο 2%, αλλά διέφερε πάρα πολύ ανά περιοχή. Η περιοχή River Oaks του Χιούστον βρίσκεται σε ένα από τα σημεία του φάσματος, με αύξηση 90%. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται η περιοχή Luohu της Shenzhen στην Κίνα, με πτώση 30%.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, με τα ενοίκια να μειώνονται κατά μέσο όρο 17%, επηρεασμένα από το κλείσιμο των διεθνών συνόρων, το οποίο περιόρισε τον τουρισμό σε προνομιακές τοποθεσίες. Οι καναδικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αντίθετα, το Μεξικό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επίπεδα πωλήσεων χαμηλότερα από το 2019.

Από την λίστα με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμουςτου κόσμου, δεν λείπει η Ελλάδα. Στην 14η θέση βρίσκεται η Ερμού, έχοντας ανέβει μία θέση πιο ψηλά σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα. Το ενοίκιο στη μεγαλύτερη ελληνική εμπορική πιάτσα για καταστήματα υψηλών προδιαγραφών διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στα 3.200 ευρώ/ τ.μ. κατ’ έτος ή κοντά στα 270 ευρώ/τ.μ. το μήνα. Είναι μειωμένο μεν κατά 4% σε σύγκριση με την περίοδο προ Covid, αυξημένο ωστόσο κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Όσο αφορά στη χώρα μας, η επιστροφή στην κανονικότητα, τα βελτιωμένα τουριστικά μεγέθη της καλοκαιρινής περιόδου και τα νέα projects στο χώρο του retail, έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο προσκήνιο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Είναι γεγονός πάντως, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο κλάδος μόλις πέρασε ένα από τα μεγαλύτερα τεστ αντοχής που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Και τα ακίνητα των εμπορικών δρόμων κατάφεραν να περάσουν τη δοκιμασία, όχι μόνο έχοντας επιβιώσει αλλά και αναδυθεί πιο δυνατά από ποτέ σε ορισμένα σημεία του πλανήτη.

Πηγή: The Total Business

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση