ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

BBC: Μπορεί η Ελλάδα να σώσει το καλοκαίρι;

Νέο άρθρο για την σωστή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την Ελλάδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέο άρθρο για την σωστή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την Ελλάδα στον διεθνή τύπο αυτή την φορά από το BBC το οποίο δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα αλλά και την Κροατία.

Σύμφωνα με το BBC η Ελλάδα είναι και η Κροατία φημίζονται για τις παραλίες και τα νησιά τους. Ο κορωνοϊό «απειλή» την καλοκαιρινή σεζόν όσο και την οικονομία και αναρωτιούνται αν μπορούν αυτές οι δύο χώρες να σώσουν το καλοκαίρι παρόλο που έδρασαν άμεσα ενάντια στον κορωνοϊό.

Πώς αντέδρασαν;
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Κροατία βρισκόταν σε επιβλαβή μετά τα νέα της εξάπλωσης του ιού στην Κίνα.Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε κατευθυντήριες πριν ακόμα φτάσουν τουρίστες από την Wuhan στα τέλη Ιανουαρίου. Ενημέρωσαν το κοινό και τις επιχειρήσεις ότι πιθανών εργαζόμενοι από την Κίνα να επέστρεψαν πρόσφατα από περιοχές που μολύνθηκαν από τον ιό.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντέδρασε πριν ο ιός φτάσει στις ακτές της όταν η Ιταλία χτυπήθηκε. Στήθηκε μια επιστημονική επιτροπή με κορυφαίος επιδημιολόγους, ιολόγους και ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες.

Πότε ξεκίνησε το Lockdown
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα έφτασε μία μέρα μετά την Κροατία στις 26 Φεβρουαρίου και οι δύο χώρες αντέδρασαν άμεσα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις.
Στις 27 Φεβρουαρίου ακυρώθηκαν όλες οι γιορτές για τα καρναβάλια.
Στις 10 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια
Στις 12 Μαρτίου η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία και επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό
Στις 13 Μαρτίου έκλεισαν εστιατόρια και καφετέριες ενώ στις 22 Μαρτίου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία.
Οι Έλληνες μπορούσαν να βγούν από τα σπίτια τους μόνο για τα απαραίτητα όπως το να αγοράσουν προμήθειες.

Πώς οι Έλληνες χειρίστηκαν το Πάσχα
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες ήταν το Πάσχα και οι ακολουθίες του. Αναφέρθηκαν ακόμα και στην Θεία Λειτουργία η οποία δίνεται στους πιστούς με το ίδιο κουτάλι μέχρι που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε μια συναισθηματική ομιλία του ότι τα μέτρα περιορισμού ισχύουν και για τις Εκκλησίες.

Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;
Το άρθρο αναφέρει ότι η Κροατία και η Ελλάδα ξεκίνησαν σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πως θα κρατήσει τους τουρίστες μακριά αλλά πώς θα τους φέρει στην χώρα. Η Κροατία βασίζει περίπου το 1/5 της οικονομίας της στους Τουρίστες που φτάνουν στην χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτοί είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες και για τον τουρισμό της Ελλάδας. Το motto της Ελλάδας για φέτος είναι ότι η χώρα δεν έχει κορωνοϊό σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Με την οικονομία της Ελλάδας να έχεις μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την μακριά κρίση ο Τουρισμός είναι απαραίτητος. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αγγίζει περίπου το 25% του ΑΕΠ. Το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων ισχυρίζονται ότι είναι πιθανή και πολύ πιθανή η χρεοκοπία, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Ξενοδόχων.

«Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι ότι θα απαιτηθούν κοινωνικές αποστάσεις και ότι πρέπει να ακολουθούνται συχνότερα και διαφορετικά είδη διαδικασιών καθαρισμού» αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες και το υπουργείο τουρισμού. Με άλλα λόγια το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχετε συχνά για την προστασία των τουριστών και των Ελλήνων.

Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις
Οι δύο χώρες Ελλάδα και Κροατία αναζητούν τουρίστες οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στις χώρες οδικός και όχι με αεροπλάνο. Προς το παρόν οι χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει κανόνες για τα ταξίδια των διακοπών.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι έτοιμη να δράση μόνη της προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία.

«Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες» αναφέρει ο κ. Θεοχάρης

Στο τέλος το άρθρο τονίζει ότι μπορεί να είναι παράξενο να μιλάμε για διακοπές δεδομένου της κατάστασης είναι όμως δύο χώρες οι οποίες στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό και έδρασαν άμεσα στην κρίση του ιού.

 

 

 

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X