ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραντεβού στα βράχια

Τα πρωινά οι παραλίες είναι άδειες, από το μεσημέρι και μετά όμως, που οι αναρριχητές επιστρέφουν από τα βράχια, στήνεται γιορτή

Kathimerini.gr

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Παράδειγμα προς μίμηση

Από το 1996 που κάποιοι Ιταλοί αναρριχητές ανακάλυψαν τα βράχια της Καλύμνου, πολλά έχουν αλλάξει στο νησί. Ο Andrea di Bari άνοιξε τις πρώτες διαδρομές εις ύψος και έπειτα ανέλαβε ο Άρης Θεοδωρόπουλος, που, σε συνεργασία με τον δήμο, έκαναν την Κάλυμνο αναρριχητικό παράδεισο και την έβαλαν στον τουριστικό χάρτη. Σήμερα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα δυτικά, στο Μασούρι, το οποίο έχει εξελιχθεί σε τουριστικό σημείο αναφοράς με καταστήματα, δωμάτια και εστιατόρια. Τα πρωινά οι παραλίες είναι άδειες, από το μεσημέρι και μετά όμως, που οι αναρριχητές επιστρέφουν από τα βράχια, στήνεται γιορτή. Κάποιοι άλλοι παραμένουν κρεμασμένοι να χαζεύουν το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να βυθίζεται πλάι στην οξυκόρυφη νησίδα Τέλενδο.

Πεδία: Γύρω στα 80 και αρκετά υποπεδία.
Διαδρομές: 3.500 όλων των βαθμών δυσκολίας, μεταξύ των οποίων και κάποιες σπορ μεν, πολλαπλών σχοινιών δε. Συνεχίζουν να διανοίγονται περίπου 250 διαδρομές τον χρόνο.
Γιατί ξεχωρίζει: Για την εξαιρετική ποιότητα του βράχου, αναγνωρισμένη παγκοσμίως, με τις πολλές δυνατότητες και την τεράστια ποικιλία (σταλακτίκτες, πλάκες, κ.λπ.). Για την υποδειγματική δουλειά που έχει γίνει, καθώς είναι το πρώτο οργανωμένο αναρριχητικό πάρκο της Ελλάδας.
Προσοχή: Καθώς έχει μεγάλου μήκους διαδρομές αλλά μίας σχοινιάς, κάνετε πάντα κόμπο στην άκρη του σχοινιού για το κατέβασμα με ραπέλ.
Ιδανικό για: Όλους τους φίλους της σπορ αναρρίχησης.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Στη σκιά του Κοκκινόβραχου

Η κωμόπολη της Αρκαδίας μπήκε για τα καλά στον αναρριχητικό χάρτη το 2013, με τις αλλεπάλληλες διανοίξεις διαδρομών στον εντυπωσιακό Κοκκινόβραχο και στη γύρω περιοχή από τους αδελφούς Ρεμί. Έκτοτε διοργανώθηκε φεστιβάλ, έγινε γνωστή, συντηρείται και διορθώνεται από τον Άρη Θεοδωρόπουλο, και μεγάλα ονόματα αναρριχητών από όλο τον κόσμο έρχονται πιστά κάθε χρόνο. Το Λεωνίδιο τείνει να γίνει μια… χερσαία Κάλυμνος, από άποψη οργάνωσης και ανάδειξης, χάρη στη μεγάλη ποικιλία σπορ διαδρομών που διαθέτει, δίνοντας όμως και τη δυνατότητα στους αναρριχητές να απολαύσουν μεγάλες σε μήκος και ύψος διαδρομές, με πολλές σχοινιές, πράγμα που δεν είναι σύνηθες σε άλλα σπορ πεδία. Στα συν είναι η ομορφιά της Τσακωνιάς, που συνδυάζει βουνό, θάλασσα, αξιοθέατα. Στα φεστιβάλ, προ Covid-19, στην πόλη στήνεται ένα αληθινό αναρριχητικό πάρτι. Παραμένει ζωντανή στην καρδιά του χειμώνα χάρη και στους αναρριχητές – άλλο ένα ατού του Λεωνιδίου είναι ότι είναι ιδανικό για σκαρφάλωμα τη συγκεκριμένη εποχή. Το στέκι τους είναι το Panjika Cooperative (panjikacooperative.wordpress.com) για καφέ, γλυκά, πιάτα βίγκαν, αλλά και το camping Semeli (τηλ. 27570-22995).

Πεδία: 65
Διαδρομές: 2.000 όλων των βαθμών δυσκολίας.
Γιατί ξεχωρίζει: Για την οργάνωση, την ποικιλία πεδίων, τον γοητευτικό Κοκκινόβραχο και την κοιλάδα του Δαφνώνα, μέσα στην οποία υπάρχουν επίσης πεδία.
Προσοχή: Στις μεγάλες διαδρομές των καινούργιων πεδίων φοράτε υποχρεωτικά κράνος, μιας και δεν έχουν σκαρφαλωθεί ακόμη και μπορεί να υπάρχουν σαθρά.
Ιδανικό για: Όλους. Κάθε βαθμός δυσκολίας υπάρχει εδώ σε πληθώρα.

(Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

ΜΕΤΕΩΡΑ
Δέος και πρόκληση

Το απόκοσμο τοπίο με τα εντυπωσιακά βράχια, που μοιάζουν να έπεσαν στον θεσσαλικό κάμπο από τον ουρανό. Η παρουσία των σπουδαίων μοναστηριών σε κάποιες κορυφές, η αναγνώριση της UNESCO που ενέταξε τον τόπο στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι αμέτρητες σκήτες και όλη η ιστορία των ασκητών που σκαρφάλωναν εδώ χωρίς σχοινιά και ασφάλειες από τον 11ο αιώνα είναι αρκετά για να κάνουν την αναρρίχηση στα Μετέωρα μοναδική. Τη δεκαετία του 1980 άλλωστε ήταν ο απόλυτος ελληνικός αναρριχητικός προορισμός, ωστόσο αυτή η πλευρά σήμερα έχει παραμεληθεί, ενώ θα μπορούσε να είναι ένα υπέροχο πάρκο με μνημεία και δραστηριότητες φύσης. Εδώ οι αναρριχητές βιώνουν την απόλυτη πρόκληση: τα πελώρια βράχια, με τα μικροσκοπικά, αλλόκοτα πιασίματα στο κροκαλοπαγές πέτρωμα, οι σταθερές ασφάλειες που είναι συνήθως πολύ αραιές, ανεβάζουν κατακόρυφα την αδρεναλίνη. Οι σχισμές δε και το μεγάλο ύψος είναι ιδανικά για trad αναρρίχηση, γι’ αυτό και εδώ δεν βρίσκεις πολλές μικρές, σπορ διαδρομές. Η ατμόσφαιρα είναι σε κάθε περίπτωση μοναδική, αφού, καθώς περιηγείσαι, βλέπεις αναρριχητές να κρέμονται από διάφορα βράχια σαν αράχνες. Συγκεντρωμένους πάντως θα τους βρείτε στην ταβέρνα «Παράδεισος» (τηλ. 24320-22723), από όπου θα πάρετε και όποια σχετική πληροφορία χρειάζεστε, και στο camping «Vrachos» (τηλ. 24320-22293).

Πεδία: 170 βράχια
Διαδρομές: 870 μέτριας και μεγάλης δυσκολίας
Γιατί ξεχωρίζει: Για το συγκλονιστικό τοπίο με τα αλλόκοτα βράχια και τις απαιτητικές διαδρομές. Στα συν ότι κάθε διαδρομή τελειώνει σε μία κορυφή – η καλύτερη επιβράβευση.
Προσοχή: Το κροκαλοπαγές πέτρωμα δεν εμπνέει μεγάλη ασφάλεια. Τα μικρά βότσαλα στα οποία πατάς και πιάνεσαι είναι σύνηθες να ξεκολλάνε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε δικές σας έξτρα ασφάλειες με ιμάντες όπου είναι δυνατόν.
Ιδανικό για: Έμπειρους με καλή ψυχολογία και για τους λάτρεις των πολύσχοινων. Πιο βατοί βράχοι για αρχάριους είναι η Ντούπιανη και τα Μικρά Τείχη.

ΒΑΡΑΣΟΒΑ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

Αν πας στη Βαράσοβα καθημερινή, τίποτα δεν θα σου θυμίσει αναρρίχηση, ούτε και κοσμοπολίτικο μέρος. Μόνο οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έρχονται το καλοκαίρι για μπάνιο στην παραλία του Κρυονερίου. Το κατεξοχήν αναρριχητικό πεδίο της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 δεν έχει αναδειχθεί και φροντιστεί όπως θα του άξιζε, παρά την υπέροχη τοποθεσία του ανάμεσα στη θάλασσα και το ποτάμι, ωστόσο παραμένει αγαπημένο των trad αναρριχητών. Εδώ σκαρφαλώνεις δίπλα στο νερό, σε έναν εκπληκτικής ποιότητας συμπαγή βράχο, με έντονο ανάγλυφο που υψώνεται σαν μονόλιθος πλάι στη θάλασσα. Τα πεδία αφορούν κυρίως όσους ασχολούνται με την παραδοσιακή αναρρίχηση (trad) πολλαπλών σχοινιών και διαθέτουν διαδρομές που φτάνουν τα 900 μέτρα υψομετρική διαφορά (Κλασική Κόψη) και μεικτές διαδρομές (με ασφάλειες μόνο σε δύσκολα σημεία) με ανάπτυγμα 600 μέτρα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποιες σπορ διαδρομές. Όσοι καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή έχουν να μιλούν, εκτός από το κατόρθωμά τους, για τη μικρή όαση με τα δεντράκια και το πηγάδι που θα βρουν εκεί. Οι αναρριχητές είναι λίγοι, ορκισμένοι λάτρεις του βουνού, μένουν με σκηνή στην άκρη της παραλίας και το στέκι τους είναι η ψαροταβέρνα Captain del mare (τηλ. 26310-41162).

Πεδία: 7
Διαδρομές: 250, εκ των οποίων περίπου οι μισές πολλαπλών σχοινιών (έως 18 σχοινιές).
Γιατί ξεχωρίζει: Για τις πολύσχοινες διαδρομές με μεγάλο ανάπτυγμα, τη φανταστική θέα στη θάλασσα και τη βουτιά στη θάλασσα ή στο ποτάμι μετά το σκαρφάλωμα.
Προσοχή: Η γειτνίαση με τη θάλασσα κάνει τα βράχια πιο κοφτερά, άρα τα γδαρσίματα καραδοκούν και επιταχύνει τη διάβρωση των μόνιμων υλικών, κάτι που βέβαια ισχύει για όλα τα παραθαλάσσια πεδία. Το μονοπάτι της επιστροφής από την κορυφή δεν έχει καλή σήμανση.
Ιδανικό για: Λάτρεις των πολλαπλών σχοινιών, είτε αρχάριους είτε έμπειρους.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει πλήθος αναρριχητικών πεδίων και διαδρομών για όλα τα είδη και επίπεδα αναρρίχησης. Πολύ σπουδαία είναι η παρουσία της Αττικής στον αναρριχητικό χάρτη. Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη, Αιγάλεω, ακόμη και τα Τουρκοβούνια, βρίθουν από διαδρομές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκδράμουν στα πεδία του Σολωμού και της Φρύγανης στην Κόρινθο.

Πάρνηθα © ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ

Μεγάλη άνθηση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια και το Κυπαρίσσι Λακωνίας με πλήθος διαδρομών και εξαιρετική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, ενώ η Λαγκάδα στον Ταΰγετο προτιμάται από τους πιο έμπειρους και είναι ιδανική για καλοκαίρι λόγω δροσιάς.

Ο Άγιος Πέτρος στην Αρκαδία επίσης γίνεται δημοφιλής χάρη και στην πλούσια φύση, όπως και ολόκληρη η περιοχή της Αργολίδας με πάρα πολλά πεδία – ακόμη και γύρω και μέσα στο Ναύπλιο.

Ωραία αναρριχητικά πεδία υπάρχουν και στην Εύβοια, τα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης.

Στην Κρήτη το αναρριχητικό ενδιαφέρον κερδίζει το Αγιοφάραγγο στο Νότιο Ηράκλειο, ο Πλακιάς στο Ρέθυμνο και το φαράγγι στο Θέρισσο στα Χανιά.

Προς τη Βόρεια Ελλάδα τα πεδία είναι λιγότερα, μιας και το ανάγλυφο δεν περιλαμβάνει μεγάλους βραχώδεις σχηματισμούς, ωστόσο οι περιοχές Πύλης-Μουζακίου, Νέστου, Ηρακλείτσας, Άβαντα Έβρου και Σερρών έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα αξιόλογα πεδία.
Στα δυτικά οι Πάδες, ο Μύτικας και οι Κήποι Ζαγορίου προσφέρονται για αναρρίχηση.

Info: Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα πεδία και τις διαδρομές τις Ελλάδας θα βρείτε στις ιστοσελίδες: thecrag.com, routes.gr, vrahomania,gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X