ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τί να προσέξουμε, αν θα επισκεφτούμε το κατάλευκο Τρόοδος

Ας μην δούμε και φέτος εικόνες ντροπής στο χιονισμένο Τρόοδος

must.com.cy

Δέσποινα Άσπρου

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σκηνικό στο Τρόοδος θυμίζει βγαλμένο από παραμύθι, αφού τα πρώτα χιόνια έπεσαν και σκέπασαν» το τοπίο, κάνοντας την εικόνα μαγική. Ενώ ο κόσμος έχει ήδη να επισκέπτεται την περιοχή από την Παρασκευή, το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Δασών άρχισαν τις εργασίες καθαρισμού, ώστε να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και οι χώροι στάθμευσης για τους οδηγούς. Αν μια εξόρμηση στην περιοχή είναι στα σημερινά σας πλάνα, τότε καλό είναι να προσέξετε μερικά πράγματα, προκειμένου να κάνετε την εμπειρία σας μοναδική και ασφαλή - χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον.

Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι η οδήγηση στο χιόνι ή στον πάγο απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, ακόμη και από τους έμπειρους οδηγούς, αφού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Όπως αναφέρει σε παλιότερο δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν ξεκινήσουμε, το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από χιόνι και πάγο. Μια ξύστρα πάγου για αυτοκίνητα θα επιταχύνει την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου από το παρμπρίζ. Επίσης, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό αντιπαγωτικά αυτοκινήτου ειδικά για παρμπρίζ.

Στις πολύ κρύες ημέρες μπορεί να παγώσει ακόμη και η κλειδαριά του αυτοκινήτου. Δεν βάζουμε δύναμη στο κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα, γιατί μπορεί να σπάσει το κλειδί. Λίγο οινόπνευμα ή αλκοολούχο αντισηπτικό πάνω στην κλειδαριά θα βοηθήσει την κατάσταση, λιώνοντας τον πάγο ή το χιόνι. Επάλειψη των πλαστικών περιμετρικά της πόρτας με σιλικόνη από την προηγούμενη του παγετού ή του χιονιά θα βοηθήσει να ανοίξει εύκολα η πόρτα του αυτοκινήτου.

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου
Πάντα τα ελαστικά του αυτοκινήτου παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το βαθύ πέλμα και η καλή κατάστασή τους βοηθάει στην καλύτερη πρόσφυση του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα, ενώ σε περιοχές όπου υπάρχουν συχνές χιονοπτώσεις τα χιονολάστιχα είναι αναγκαία. Δεν θα πρέπει τους χειμερινούς μήνες να φεύγουμε από το σπίτι μας χωρίς να έχουμε αλυσίδες, με τον οδηγό να οφείλει να τις τοποθετεί γρήγορα και με ασφάλεια. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες θα χρειαστούν αλυσίδες ακόμη και τα τετρακίνητα οχήματα.

Πώς καταλαβαίνουμε τις ολισθηρές επιφάνειες
Όταν επικρατεί παγετός ή όταν τις προηγούμενες ημέρες έχει χιονίσει, τα σκούρα σημεία στο δρόμο είναι σημάδια ολισθηρών επιφανειών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και φυσικά πολύ μικρή ταχύτητα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το βράδυ όπου δεν υπάρχει καλός φωτισμός και επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Τόσο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης, όσο και κατά τη διάρκεια του παγετού που συνήθως ακολουθεί τις επόμενες ώρες της χιονόπτωσης, η ταχύτητα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μικρή. Κάτω από το χιόνι μπορεί να υπάρχει πάγος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας πρόσφυσης. Πάντα κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ στις κατηφόρες η απόσταση αυτή θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αργές κινήσεις
Όλες οι ενέργειες του οδηγού θα πρέπει να γίνονται με αργές κινήσεις. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε χιόνι ή παγετό θα πρέπει ο οδηγός να είναι ήρεμος και θα πρέπει να γνωρίζει ότι στο φρενάρισμα η απόσταση είναι τριπλάσια ή τετραπλάσια από αυτή που θα έκανε το αυτοκίνητο σε κανονικές συνθήκες οδήγησης. Για να αποφύγετε την ολίσθηση και την απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αποφεύγεται η απότομη οδήγηση και το απότομο φρενάρισμα. Οι απότομες κλίσεις του οδοστρώματος συμβάλλουν στην απώλεια ελέγχου.

Για το σπινιάρισμα
Ποτέ δεν ξεκινάμε με σπινιάρισμα. Πατάμε ελαφριά το γκάζι. Είναι σαν να έχουμε αυγό μεταξύ του γκαζιού και του πέλματος του παπουτσιού μας και προσπαθούμε να μην το σπάσουμε. Η εκκίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Το σπινιάρισμα ελαχιστοποιεί την πρόσφυση των ελαστικών. Αν το αυτοκίνητο γλιστράει σε μια στροφή, θα πρέπει να στρίψουμε το τιμόνι προς την κατεύθυνση ολίσθησης. Όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα και υπάρχει χιόνι ανάμεσα, καλύτερα να πατήσετε το συμπλέκτη και να αφήσετε το αυτοκίνητο να κινηθεί προς την άλλη λωρίδα με την ορμή που έχει χωρίς να πατήσετε γκάζι.

Τί πρέπει να έχουμε μαζί μας για ταξίδι
Σε κάθε μας εξόρμηση στα χιόνια και γενικότερα, όταν ταξιδεύουμε κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό να φοράμε ζεστά ρούχα και για κάθε ενδεχόμενο να έχουμε μαζί μας ζεστά ρούχα, φακό, φτυάρι, ξηρά τροφή και πόσιμο νερό, ενώ θα πρέπει το κινητό μας τηλέφωνο να έχει μεγάλα ποσοστά μπαταρίας. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι ζεστά και με πέλμα που να μην γλιστράει, καθώς σε περίπτωση που εγκαταλείψετε το αυτοκίνητο, πρέπει να μπορείτε να μετακινηθείτε με ευκολία.

Εάν κολλήσετε στο χιόνι και αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το αυτοκίνητό σας, προσπαθήστε να το μετακινήσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από το δρόμο, ώστε να μην εμποδίσετε τους οδηγούς που κινούνται στο δρόμο.

Όσον αφορά τώρα στην άφιξή σας στο Τροόδος, πέρα από το ότι πρέπει να είστε προσεχτικοί και να μην πηγένετε σε απομακρυσμένες περιοχές, ένα από τα βασικότερα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι το να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον. Εδώ και χρόνια παρατηρούνται τραγικές εικόνες με σκουπίδια σε διάφορα σημεία. Φέτος, ας μην επαναληφθεί η ιστορία.

Φωτογραφία αρχείου

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση