ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία αντίσταση που δεν περίμενε κανείς

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, μιλάει στην «Κ» για τη φρίκη του πολέμου και την ενότητα των Ουκρανών

Της Ιωάννας Κυριάκου

«Είναι καλύτερα να ζεις χωρίς φως παρά δίπλα από έναν τρελό γείτονα» είπε ο Ιβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της Μελιτόπολης της ουκρανικής πόλης που δέχθηκε βαριά πλήγματα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, διαμηνύοντας ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο ουκρανικός λαός είναι πιο ενωμένος από ποτέ και ότι το μόνο που προσμένει είναι η απελευθέρωση της πατρίδας του. Η «Κ» συνάντησε τον κ. Φεντόροφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, λίγο μετά την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2022 για την Ελευθερία της Σκέψης στον γενναίο λαό της Ουκρανίας.

Απελευθέρωση τώρα ή ποτέ

Μιλώντας για την ανάγκη περαιτέρω στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, ο κ. Φεντόροφ τόνισε ότι οι Ρώσοι δεν θα σταματήσουν ποτέ εάν δεν απελευθερωθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι στα αρχικά στάδια του πολέμου δεν πίστευαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, αναμένοντας συνθηκολόγηση μία εβδομάδα μετά και σημείωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να απελευθερώσουν τα εδάφη τους, φέρνοντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση του Χαρκόβου και της Χερσώνας από τους ήρωες, όπως τους χαρακτήρισε, Ουκρανούς στρατιώτες. «Η απελευθέρωση των εδαφών μας πρέπει να γίνει γρήγορα κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «όλα τα έθνη πρέπει να καταλάβουν ότι υπερασπιζόμαστε εσάς και πληρώνουμε το μεγαλύτερο τίμημα, χάνουμε τις ζωές μας. Γι’ αυτό περιμένουμε στήριξη». Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι με τη στήριξη που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Φεντόροφ είπε ότι η ικανοποίηση θα έλθει μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, με νίκη της Ουκρανίας.

Welcome to Ukraine

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Φεντόροφ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ήταν το «καλωσόρισες στην Ουκρανία» ως απάντηση στο σχόλιο Φιλανδής δημοσιογράφου ότι αυτό που οι συμπολίτες της φοβούνται τώρα είναι τυχόν διακοπές ρεύματος και η έλλειψη ενέργειας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «είναι καλύτερα να ζεις χωρίς φως παρά μ’ έναν τρελό γείτονα» και ότι αυτός είναι ο λόγος «που οι Ουκρανοί είναι τώρα πιο ενωμένοι από ποτέ – από τη Λβιβ μέχρι τη Ζαπορίζια, από το Τσερνίχιβ μέχρι και το Μικολάιβ». Αναφέρθηκε στις έρευνες κοινωνικών ερευνητών για το κατά πόσο οι πολίτες προτιμούν να συνεχίσουν να αμύνονται ή να παραδώσουν εδάφη, με το 90% των Ουκρανών να απαντά ότι ακόμη και χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρισμό θέλουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

 Τι είναι νίκη για την Ουκρανία;

Στο ερώτημα τι χρειάζεται να γίνει για να τελειώσει ο πόλεμος και τι σημαίνει μια νίκη για την Ουκρανία, ο κ. Φεντόροφ είπε ότι πως είναι μεν μια καλή ερώτηση για την οποία ωστόσο δεν έχει απάντηση. Παρέπεμψε στη διεθνή κοινότητα για απάντηση. Εξήγησε, ωστόσο, ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να απελευθερωθούν όλα τα ουκρανικά εδάφη και το δεύτερο να τιμωρηθούν όλα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία. «Όμως πριν από την απελευθέρωση δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα», διευκρίνισε.

Η απαγωγή και το μήνυμα

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης μίλησε για την απαγωγή του από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο κ. Φεντόροφ παρέμεινε υπό κράτηση για έξι ημέρες προτού απελευθερωθεί και σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι Ρώσοι ήθελαν να περάσουν το μήνυμα του τι μπορούν να κάνουν εάν ένας δήμαρχος ή πολιτικός εκπρόσωπος δεν στηρίξει τη Ρωσία. «Ήθελαν να δώσουν αυτό το παράδειγμα, χρησιμοποιώντας εμένα, καθώς η Μελιτόπολη είναι κεντρική περιοχή και ένα πολύ καλό κέντρο ανάπτυξης» πρόσθεσε, λέγοντας ότι σκοπός τους ήταν να του μιλήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο. «Εκλεγόμαστε από Ουκρανούς πολίτες και μόνο με αυτούς κάνουμε συμφωνίες» ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Φεντόροφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X