ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο εδώλιο κάθεται ο «χειρουργός» του υποκόσμου

Η δίκη Μπιγιαρέχο στην Ισπανία

Kathimerini.gr

POLITICO

Ο μυστηριώδης 70χρονος πρώην αστυνομικός Χοσέ Μανουέλ Μπιγιαρέχο –μαύρος μπερές και καλυμμένο μάτι λόγω οφθαλμολογικού προβλήματος– πρόκειται να δικαστεί για τον κεντρικό ρόλο του σε μηχανισμούς του βαθέος ισπανικού κράτους, πλοκάμια του οποίου αγκαλιάζουν εδώ και δεκαετίες τα μέσα ενημέρωσης, τη Δικαιοσύνη, τους χώρους των μεγάλων επιχειρήσεων και της πολιτικής. Για τις δραστηριότητές του –δωροδοκίες, εκβιασμοί, πλαστογραφίες, άσκηση επιρροής– έχουν σχηματισθεί πάνω από 30 δικογραφίες. Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του, ο Μπιγιαρέχο προειδοποιεί αυτούς που τον βλέπουν «σαν πρόβατο επί σφαγή» ότι κάνουν λάθος. Ο 70χρονος έχει τεράστια δύναμη με τη μορφή ηχογραφημένων συνομιλιών, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετά terrabytes δεδομένων, «το ισοδύναμο χιλιάδων συνομιλιών».

Οι ηχογραφήσεις του Μπιγιαρέχο επέτρεπαν στους πελάτες του να εκβιάζουν, ενώ στις ειδικότητές του περιλαμβανόταν και η ικανότητα να εκτροχιάζει δικαστικές έρευνες για λογαριασμό πελατών που είχαν μπελάδες με τη Δικαιοσύνη. Για τις υπηρεσίες αυτές ονομάστηκε «τεχνικός» ή «χειρουργός». Η ηχογράφηση στην οποία η πρώην ερωμένη του βασιλιά Χουάν Κάρλος, Κορίνα τσου Ζάιν Βιτγκενστάιν, υπονοεί ότι ο βασιλιάς δωροδοκείτο προερχόταν από τη συλλογή του Μπιγιαρέχο.

Μία από τις πιο εκρηκτικές υποθέσεις είναι η λεγόμενη «υπόθεση κουζίνα», στην οποία ο Μπιγιαρέχο κατηγορείται ότι ανέλαβε να εξαφανίσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τα «μαύρα» ταμεία του Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο πρώην αστυνομικός συνδέεται και με τις προσπάθειες να πληγεί το αριστερό κόμμα Ποδέμος με την κατασκευή πλαστής αστυνομικής έκθεσης για δήθεν σχέσεις με το Ιράν. «Είναι ένα σύστημα εξουσίας με πολλά πρόσωπα, μέσα ενημέρωσης, οικονομική, πολιτική, δικαστική και αστυνομική εξουσία», είπε η δημοσιογράφος Πατρίθια Λόπεθ, η οποία παρακολουθεί την υπόθεση Μπιγιαρέχο. «Αυτό που διαχωρίζει αυτό το κέντρο εξουσίας από μια εγκληματική οργάνωση είναι ότι βρίσκονται στο εσωτερικό των θεσμών και ελέγχουν το σύστημα», επισήμανε.

Ο Μπιγιαρέχο υποστηρίζει ότι η ισπανική υπηρεσία πληροφοριών, CNI, γνώριζε τις μηχανορραφίες του και είχε αναθέσει πολλές από τις αποστολές για τις οποίες τώρα δικάζεται. Υποστηρίζει πως η σύλληψή του, το 2017, έχει να κάνει με τον τσακωμό του με τον τότε επικεφαλής της CNI, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν. Με την εξαίρεση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον Μπιγιαρέχο. «Ο υπόνομος ανήκει στο παρελθόν», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. Ο ιδιωτικός ερευνητής Φρανθίσκο Μάρκο χαρακτηρίζει «αφελή» όποιον νομίζει ότι δεν θα αντικαταστήσει κάποιος τον Μπιγιαρέχο. Ο ίδιος ο 70χρονος υπόδικος εκπλήσσεται με το γεγονός ότι είναι ακόμη ζωντανός. «Φοβάμαι ότι όταν δουν αυτά που θα πω στη διάρκεια της δίκης, θα προσπαθήσουν να με σκοτώσουν», τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση