ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέες κυρώσεις της Ε.Ε. και ΗΠΑ σε Ιράν - Συρία

Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις σε 180 εταιρείες και πρόσωπα στο Ιράν. Συζήτηση για τις κυρώσεις προς τη Συρία.

ΑΜΠΕ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών διεύρυναν σήμερα τις κυρώσεις τους εναντίον του Ιράν λόγω του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του, προσθέτοντας 180 εταιρείες και αξιωματούχους στον κατάλογο αυτών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και στους οποίους έχουν απαγορευθεί τα ταξίδια στο εξωτερικό. α ονόματα θα αποκαλυφθούν την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε «ισχυρές» επιπλέον κυρώσεις σε νέους τομείς, «περιλαμβανομένης της ενέργειας», με στόχο το στρατηγικό πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, διευκρίνισε ένας διπλωμάτης.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει ήδη παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ιρανικών επιχειρήσεων και από τον Ιούλιο του 2010 επιβάλλει απαγόρευση των νέων επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ εργάζεται με εταίρους για την περίπτωση επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί με τους εταίρους της για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε έλλειψη, αν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν.

«Εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό», δήλωσε ο Ζιπέ προς τους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις που να αφορούν το ιρανικό πετρέλαιο.

«Η Ελλάδα έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες, πρέπει να τις λάβουμε υπόψη και να εργαστούμε με τους διάφορους εταίρους ώστε η διακοπή των παραδόσεων (πετρελαίου) από το Ιράν να αντισταθμιστεί με αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες... Είναι κάτι απολύτως δυνατό», πρόσθεσε ο Ζιπέ.

Καταγγελίες προς Ιράν και Συρία

Την ίδια στιγμή, Βρετανοί διπλωμάτες κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση του Ιράν ότι βοηθάει το κατασταλτικό έργο της κυβέρνησης της Συρίας, ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζητούν την επιβολή νέων και περισσότερων κυρώσεων πέραν της Τεχεράνης και στη Δαμασκό.

Η Βρετανία μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία στην Τεχεράνη απέσυρε τους διπλωμάτες της από το Ιράν. Μάλιστα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Λονδίνο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους στην Τεχεράνη.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ όσων συμβαίνουν στο Ιράν και όσων συμβαίνουν στη Συρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουίλιαμ Χέιγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Τόνισε δε πως «το Ιράν έχει βοηθήσει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει σκοτώσει από τον Μάρτιο τουλάχιστον 3.500 αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Η ΕΕ σκληραίνει τις κυρώσεις προς τη Συρία

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, βάζοντας στόχο κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να προσθέσει 11 νέες εταιρείες και 12 πρόσωπα στον κατάλογο των οντοτήτων και των προσώπων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και στα οποία έχει απαγορευθεί η χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα).

Ο κατάλογος των ονομάτων θα γίνει γνωστός αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συριακή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία General Petroleum Corporation (GPC) θα είναι μεταξύ των στόχων των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα και εννέα τραυματίσθηκαν, οι πέντε από τους οποίους σοβαρά, από τις συριακές δυνάμεις της τάξης που προχώρησαν σε έρευνες στην περιοχή της Χάμα (κεντρική Συρία), ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Κουβέιτ κάλεσε εξάλλου σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Συρία «για λόγους ασφαλείας», ανακοινώθηκε από το κουβεϊτιανό υπουργείο Εξωτερικών. Το Κουβέιτ είναι η τέταρτη μοναρχία του Κόλπου, μετά τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, που ζητάει από τους πολίτες του να φύγουν από τη Συρία.

Στο μεταξύ στο Κάιρο έγινε γνωστό από τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι ο αδελφός του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Μάχερ, και ο πάμπλουτος εξάδελφός του Ράμι Μαχλούφ είναι μεταξύ των 17 συριακών προσωπικοτήτων των οποίων οι λογαριασμοί θα παγώσουν και θα τους απαγορευθεί να ταξιδεύουν σε αραβικές χώρες.

Ο κατάλογος αυτός, τον οποίο ετοιμάζει μια ειδική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, πρόκειται να κατατεθεί το Σάββατο προς έγκριση στη διάρκεια συνόδου στην Ντόχα μιας ad hoc επιτροπής που αποτελείται από το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Ομάν και το Σουδάν, αλλά είναι ανοικτή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα επιθυμούσε να συμμετάσχει.

Τα 17 πρόσωπα περιλαμβάνονται σ' ένα κατάλογο συριακών προσωπικοτήτων που θα πληγούν από τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν το Σάββατο από τον Αραβικό Σύνδεσμο εναντίον του συριακού καθεστώτος εξαιτίας της άρνησής του να βάλει τέλος στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

H ΕΕ αποφάσισε να μελετήσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Μάλιστα, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε να μελετήσει, σε επόμενη συνεδρίασή του, τρόπους διεύρυνσης των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν υιοθετηθεί σε βάρος του Ιράν, εξ αιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ταχθεί υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων σε τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, το Συμβούλιο δεν κατάληξε σε ομόφωνες αποφάσεις επί των θεμάτων αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θεωρούν ότι το ζήτημα των κυρώσεων κατά του Ιράν στους ανωτέρω τομείς, πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Τέλος οι «27» καταδίκασαν απερίφραστα τα πρόσφατα επεισόδια στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Αναστολή ένταξής της Συρίας στην Ένωση για τη Μεσόγειο

Η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει την ένταξή της στην Ένωση για τη Μεσόγειο (UPM), η οποία δημιουργήθηκε το 2008 κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία αναστέλλει την ένταξή της στην Ένωση για τη Μεσόγειο σε απάντηση για τα ευρωπαϊκά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις στη Συρία

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε δύο Σύριους αξιωματούχους και δύο συριακά ιδρύματα επειδή υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση και ζήτησε να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς τη Συρία για να σταματήσει την άσκηση βίας στους διαδηλωτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε στη «μαύρη λίστα» τον Μουχάμαντ Μαχλούφ, θείο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και τον, όπως αναφέρει, στρατηγό του συριακού στρατού Άους Άσλα, λέγοντας ότι απαγορεύεται στους Αμερικανούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.

Το υπουργείο έβαλε επίσης στη «μαύρη λίστα» το Military Housing Establishment (Στρατιωτικό Στεγαστικό Ίδρυμα), το οποίο όπως σημειώνει είναι μια εταιρεία που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση και παρέχει χρηματοδότηση στο συριακό καθεστώς, όπως και τη συριακή Real Estate Bank (Τράπεζα που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ακινήτων), η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, χειρίζεται δάνεια για την κυβέρνηση. Στους Αμερικανούς απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή και με τα δύο αυτά ιδρύματα.

Το υπουργείο επισημαίνει επίσης σε ανακοίνωσή του ότι είναι πολύ σημαντικό να κλιμακωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στη συριακή κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει το συριακό καθεστώς τη χρήση ωμών τακτικών κατά των διαδηλωτών που υπερασπίζονται τη δημοκρατία.

Μπάιντεν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ενορχηστρωμένη επίθεση στη βρετανική πρεσβεία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση στη βρετανική πρεσβεία αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη είχε ενορχηστρωθεί από τις ιρανικές αρχές, αλλά είναι ένα ακόμη παράδειγμα του γιατί η χώρα αυτή είναι «παρίας».

Ο Μπάιντεν, που ολοκληρώνει τριήμερη επίσκεψη που σηματοδοτεί το τέλος της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, υποβάθμισε επίσης τον κίνδυνο το Ιράν να αξιοποιήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έως το τέλος του έτους.

«Δεν έχω καμία ένδειξη για το πώς και για το αν ήταν ενορχηστρωμένη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς. «Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τον κόσμο και την περιοχή, ότι αυτοί οι τύποι είναι ουσιαστικά ένας παρίας σε διεθνές επίπεδο».

Δήλωσε επίσης ότι η απειλή της αστάθειας στη Συρία μπορεί να «διαχυθεί» και εκτός των συνόρων δεν αποτελεί λόγο για να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

www.kathimerini.com.cy

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Πόσο αντέχει η Ουκρανία μετά τη διακοπή του αμερικανικού ανεφοδιασμού κι ενώ κλιμακώνεται η θερινή επίθεση της Ρωσίας
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X