ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε η μάχη για τον β΄ γύρο - Οι «γραμμές» των δύο μονομάχων

Ακόμη μεγαλύτερη νίκη επιδιώκει ο Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές εναντίον της Δύσης για προσπάθειες παρέμβασης

REUTERS, A.P.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο κράτησε η ανάπαυλα του εκλογικού αγώνα στην Τουρκία, καθώς από χθες οι δύο πρωταγωνιστές της αναμέτρησης ρίχτηκαν στη μάχη του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Μέχρι την 28η Μαΐου θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον λαό χωρίς ανάπαυλα, υπηρετώντας τον με πάθος. Θα αναδειχθούμε νικητές στις 28 Μαΐου, αυξάνοντας τον αριθμό των ψήφων μας σε σύγκριση με τις 14 Μαΐου και θα καταγάγουμε ιστορική επιτυχία, Θεού θέλοντος», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έχοντας εξασφαλίσει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ποσοστό 49,5% έναντι 45%, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους ψηφοφόρους, μη παραλείποντας να εξαπολύσει βέλη εναντίον της Δύσης και της αντιπολίτευσης. «Το έθνος στάθηκε όρθιο για να υπερασπιστεί την ελεύθερη βούλησή του, παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις μέσω εξωφύλλων περιοδικών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης και από το Καντίλ και την Πενσιλβάνια», έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι κάλπες του πρώτου γύρου δεν έβγαλαν πρόεδρο για τη χώρα. Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες καλούνται να ξαναψηφίσουν στις 28 Μαΐου. Φωτ. A.P. / FRANCISCO SECO

Η γλώσσα μοιάζει κρυπτογραφημένη, αλλά τα μηνύματα είναι ευανάγνωστα. Τα «εξώφυλλα» στα οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν αφορούσαν το περιοδικό Economist και άλλα έντυπα της Δύσης που εύχονταν ανοιχτά ή προέβλεπαν εξοστρακισμό του μέσω της κάλπης. Στα όρη Καντίλ βρίσκεται η ηγεσία της ένοπλης, αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, η οποία, όπως καταγγέλλει ο Ερντογάν, στήριξε τον αντίπαλό του. Οσο για την Πενσιλβάνια, είναι η αμερικανική πολιτεία όπου συνεχίζει να φιλοξενείται ο εξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Τούρκος πρόεδρος ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει με παράνομα μέσα και με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Το βράδυ της Δευτέρας ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας συγκάλεσε στην Αγκυρα την κεντρική εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου και τη χάραξη στρατηγικής για τον δεύτερο. Οπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, στις 12 ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι κάλπες το βάρος θα πέσει σε τρεις κατηγορίες περιφερειών: στις σεισμόπληκτες, από όπου θα ξεκινήσει η νέα καμπάνια του Ερντογάν, σε εκείνες όπου το ΑΚΡ σημείωσε αισθητή πτώση σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018 και στις περιφέρειες όπου ο τρίτος, εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος Σινάν Ογκάν με τη Συμμαχία ΑΤΑ κατέγραψε υψηλά ποσοστά. Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε σε 10 από τις 11 σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά σε ορισμένες από αυτές το ποσοστό του κόμματός του, ΑΚΡ, στις βουλευτικές εκλογές σημείωσε σημαντική πτώση.

Πάντως, στο στρατόπεδο της «Λαϊκής Συμμαχίας», που στηρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο, η αισιοδοξία είναι διάχυτη. Ο Ιμπραήμ Καλίν, βασικός σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση TRT ότι «ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο εύκολος για την παράταξή μας», θυμίζοντας ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στον πρώτο γύρο ήταν της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ψήφων, κάτι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Επιπλέον, ο Καλίν κατηγόρησε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι έδειξαν «προκατάληψη» εναντίον της κυβερνώσας παράταξης και πήραν ανοιχτά εχθρική θέση απέναντί της, για να αποτύχουν πανηγυρικά.

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να τονώσει το ηθικό της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι ο πρώτος γύρος έστειλε «μήνυμα αλλαγής», καθώς «εκείνοι που επιθυμούν αλλαγή στη χώρα είναι περισσότεροι από όσους την απεύχονται». Ο κεμαλικός πολιτικός απευθύνθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τίποτα, ούτε καν ένα καφέ» και ότι «της έκλεψαν τη χαρά της ζωής», καλώντας την να πρωτοστατήσει «για να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ σε 12 ημέρες». Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του β΄ γύρου ανέλαβε χθες ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σαφώς δημοφιλέστερος από τον Κιλιτσντάρογλου.

Χιλιάδες άστεγοι μετά τον σεισμό κατοικούν σε σκηνές. Ο Ερντογάν έταξε ότι θα τους χτίσει νέα σπίτια και επικράτησε σε 10 από τις 11 σεισμόπληκτες περιοχές. Φωτ. A.P. / Francisco Seco

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της στον προεκλογικό αγώνα. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αναταράξεις που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι διεθνείς αγορές υποδέχθηκαν αρνητικά την προοπτική συνέχισης της προεδρίας και της οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν. Οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα του δημοσίου χρέους έπεσαν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, ενώ ανέβηκε το κόστος των ασφαλίστρων έναντι του τουρκικού χρέους.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε την πολύ υψηλή συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία και αναγνώρισε ότι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ εναλλακτικών κομμάτων και υποψηφίων. Ωστόσο, στη δήλωση που υπογράφουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Ολιβερ Βάρχελι τονίζεται η ανάγκη «να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν» από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ε.Ε. αποδίδει ύψιστη σημασία στην ανάγκη διεξαγωγής διαφανών, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων εκλογών, με ίσους όρους ανταγωνισμού», τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα συνεργαστεί μετά χαράς με τον νικητή των εκλογών, όποιος κι αν είναι». Ηταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση