ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυστραλία: Εκλογές «ροντέο» στη σκιά του Τραμπ 2.0

Οι δύο «μονομάχοι», η δημοσκοπική ανατροπή και η πολλαπλή επίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στις κρίσιμες κάλπες της 3ης Μαΐου

«Κάθε ημέρα της προεκλογικής περιόδου μοιάζει με ροντέο», σχολιάζει το BBC σε ανάλυσή του σχετικά με τις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία στις 3 Μαΐου.

Η επιλογή του παραλληλισμού με το άκρως λαοφιλές στις ΗΠΑ ροντέο δεν είναι καθόλου τυχαία. Ενδεχομένως κάπως απρόσμενα, τους τελευταίους μήνες, ο παράγοντας ΗΠΑ – Ντόναλντ Τραμπ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά διλήμματα που προκύπτουν πριν την εκλογική αναμέτρηση.

Απρόσμενα, καθώς η Αυστραλία, τον Νοέμβριο του 2024, δεν εμφανιζόταν ανήσυχη ενώπιον της έναρξης του Τραμπ 2.0. Αλλωστε, όπως σημειώνει το BBC, η χώρα είχε διαχειριστεί ήδη με επιτυχία και ψυχραιμία την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η «δεύτερη φορά» όμως είναι αλλιώς. Η πολιτική των δασμών έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω ακόμα ακόμη και σε χώρες συμμαχικές των ΗΠΑ. Κι αν τον Αμερικάνο πρόεδρο δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα το να δημιουργεί εχθρούς, στην Αυστραλία η ανταπόκριση δεν ήταν αναλόγως απαθής. Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε που διεκδικεί την επανεκλογή του, είχε χαρακτηρίσει τους δασμούς μια εξέλιξη που «δεν θα έκανε ένας φίλος και σύμμαχος σε έναν άλλον», δεσμευόμενος, πάντως, να μην απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Ο Αντονι Αλμπανέζε. [AAP Image/Alex Ellinghausen/Pool via REUTERS]

Εκλογές στην εποχή του «Τραμπ 2.0»

Στη σκία των δασμών και του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της εντεινόμενης στεγαστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, περίπου 18 εκατ. ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες στις 3 Μαΐου.

Κι αν οι υποψήφιοι προτιμούσαν να επικεντρωθούν προεκλογικά στα εγχώρια οικονομικά – κοινωνικά ζητήματα, όπως η στεγαστική κρίση, το κόστος ζωής και η πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σαββατοκύριακου φαίνεται πως θέτουν στο εκλογικό σώμα ένα πιο υπαρξιακό ερώτημα: Ποιος θα είναι ο ρόλος της Αυστραλίας σε ένα διεθνές σκηνικό που μεταβάλλεται διαρκώς;

Οπως αναφέρει το BBC, τα προηγούμενα χρόνια οι Αμερικανοαυστραλικές σχέσεις, μάλλον, θεωρούνταν δεδομένες. Η Αυστραλία καλόβλεπε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και βάσισε πολλά στη συμμαχία Aukus -μεταξύ ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας- για την αντιμετώπιση του κινεζικού παράγοντα.

Ειδικά από τη στιγμή που η Κίνα επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τους διαύλους γεωπολιτικής και οικονομικής της επιρροής, η Αυστραλία έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ένα θετικό πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, παρατηρεί το BBC.

Σημειώνεται πως το Πεκίνο έχει επεκτείνει τη στρατιωτική του παρουσία στον Ειρηνικό, πραγματοποιώντας διάφορα στρατιωτικά γυμνάσια τα τελευταία χρόνια – μεταξύ των οποίων και μια άσκηση με πραγματικά πυρά τον Φεβρουάριο, κατά την οποία κινεζικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν μόλις 340 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Νέας Νότιας Ουαλίας. Σε αυτό το περιβάλλον, αναλυτές εκτιμούν ότι η Καμπέρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει θετικό το κλίμα με την Ουάσιγκτον.

Οι δύο «μονομάχοι»

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος των Συντηρητικών Πίτερ Ντάτον θέλησε να εμφανιστεί ως ικανότερος διαπραγματευτής, επικαλούμενος την πρότερη υπουργική εμπειρία του κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για αυτή τη στρατηγική του Ντάτον. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ο συντηρητικός υποψήφιος επιλέγει να παρουσιάζεται ως μια παραπλήσια εκδοχή του Τραμπ, σε μια περίοδο όπου η κοινή γνώμη μοιάζει να προκρίνει μια επιλογή «αντίστασης» στον Τραμπ.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός των κεντροαριστερών Εργατικών, Αλμπανέζε, παρουσιάζεται ως μια επιλογή «ασφαλείας» και σταθερότητας και αυτή η στρατηγική δεν αποκλείεται να λειτουργήσει εκλογικά προς όφελός του.

Ηδη, έχει κατορθώσει μια σημαντική δημοσκοπική ρελάνς τις τελευταίες εβδομάδες και εμφανίζεται να προηγείται του Συνασπισμού των Συντηρητικών. Σε επίπεδο momentum, ο Αλμπανέζε ευνοείται και από το εκλογικό αποτέλεσμα στον Καναδά, όπου οι Φιλελεύθεροι ανέτρεψαν τις δημοσκοπήσεις, προτάσσοντας μια «αντι-Τραμπ» προσέγγιση – στον απόηχο της επιθετικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου απέναντι στη χώρα.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Πίτερ Ντάτον. [AAP/via REUTERS]

Δημοσκοπήσεις

Δημοσίευμα του Guardian εστιάζει στα δημοσκοπικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου. Πριν από όλα, τονίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους αναμένεται να επιλέξει κάποιο άλλο πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα – τους Εργατικούς και τον συντηρητικό Φιλελεύθερο/Εθνικό Συνασπισμό.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Guardian Essential, 32% επιλέγει τους Εργατικούς και 34% τον Συνασπισμό, όμως με την ανακατανομή των εδρών -σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει στην Αυστραλία-, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% του Συνασπισμού. Με βάση τα παραπάνω, είναι πιθανό να είναι σε θέση να σχηματίσουν μετά τις εκλογές κυβέρνηση, ενώ άλλες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ακόμα μεγαλύτερο «αέρα» για το κυβερνών κόμμα.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, οι Πράσινοι φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους (στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα 13%), ενώ καταγράφεται και ένα αμιγώς φιλοτραμπικό κόμμα στην Αυστραλία, αυτό του δισεκατομμυριούχου μεταλλωρύχου Κλάιβ Πάλμερ. Το όνομα του: «Trumpet of Patriots». Από εκεί και πέρα, κρίσιμες ενδεχομένως να είναι οι καταγραφές μικρότερων σχηματισμών ή αυτόνομων υποψηφίων.

Ο Guardian σημειώνει καταληκτικά ότι κατά το παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ομοσπονδιακές εκλογές της Αυστραλίας το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση