ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραζιλία: Στο κάλεσμα για «ανακατάληψη της εξουσίας» εμφανίστηκαν 10 άτομα

Λιγότεροι από 10 διαδηλωτές εμφανίστηκαν κατά μήκος της παραλίας Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο μετά το διαδικτυακό κάλεσμα για «μεγα-διαμαρτυρία» σε όλη τη βραζιλιάνικη επικράτεια

Σβήνει απ’ ό,τι φαίνεται η εξέγερση των οπαδών του Μπολσονάρου, που την περασμένη Κυριακή εισέβαλαν σε κεντρικά θεσμικά κτίρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Οι ανήσυχες αρχές της Βραζιλίας την Τετάρτη δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια ενόψει μίας διαδικτυακής προτροπής που προωθούσε μια «μεγα-διαμαρτυρία για την ανακατάληψη της εξουσίας» σε δεκάδες πόλεις. Είτε λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν είτε όχι, η υποτιθέμενη εξέγερση κατέστη… φρούδα.

Λιγότεροι από 10 διαδηλωτές εμφανίστηκαν κατά μήκος της παραλίας Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press. Οι παρόντες δημοσιογράφοι ήταν περισσότεροι, όπως και τα 29 οχήματα της Αστυνομίας. Στο σημείο της Μπραζίλια που περιβάλλεται από κτίρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι Αρχές είχαν ορίσει περιοχή διαμαρτυρίας και είχαν τοποθετήσει δυνάμεις της Αστυνομίας και της εθνικής φρουράς. Μόνο ένα ζευγάρι εμφανίστηκε, φορώντας τις φανέλες ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, ίδιες με των χιλιάδων διαδηλωτών τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν είχαν τελικά πολλή δουλειά παρά το ευρύ διαδικτυακό κάλεσμα για εκ νέου διαμαρτυρίες για «ανακατάληψη της εξουσίας». (©Associated Press)

«Εκπλαγήκαμε που ήμασταν οι μόνοι εδώ σήμερα», είπε η 58χρονη Εουνίσε Καρβάλιο, που εμφανίστηκε με τον σύζυγό της. «Ο κόσμος τρόμαξε μετά τις φυλακίσεις, οι οποίες ήταν υπερβολικές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, ο ομοσπονδιακός εντεταλμένος που έχει αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας είπε ότι η Αστυνομία έκλεισε την κύρια λεωφόρο, περιορίζοντας την πρόσβαση των πεζών με οδοφράγματα και εμποδίζοντας κάθε πρόσβαση στην πλατεία που ήταν το κεντρικό σημείο του χάους της περασμένης Κυριακής.

«Το δικαίωμα της ελεύθερης διαμαρτυρίας θα γίνεται πάντα σεβαστό και δεν μπορεί να συγχέεται με την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Ρικάρντο Καπέλι.

Εκατοντάδες παραμένουν προφυλακισμένοι

Πάνω από 700 ύποπτοι παραμένουν ακόμη υπό κράτηση μετά την επίθεση οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στις έδρες των τριών εξουσιών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας την Κυριακή, την ώρα που οι Αρχές εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή νέων ταραχών.

Η διεύθυνση φυλακών του ομοσπονδιακού διαμερίσματος έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα τα ονόματα 763 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση.

Πρόκειται για οπαδούς του πρώην προέδρου που είτε συνελήφθησαν αμέσως μετά τις ταραχές στις έδρες των τριών εξουσιών, της νομοθετικής, της δικαστικής και της εκτελεστικής, είτε τέθηκαν υπό κράτηση όταν διαλύθηκε καταυλισμός οπαδών της άκρας Δεξιάς μπροστά στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια την Τρίτη.

Δεν είναι απόλυτα σαφές αν ο κατάλογος αυτός συμπεριλαμβάνει όλους όσοι παραμένουν υπό κράτηση. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 1.500 ανθρώπους, που οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων. Ωστόσο, κατόπιν πολλοί, ιδίως μητέρες μικρών παιδιών και ηλικιωμένοι, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι Αρχές της Βραζιλίας στο μεταξύ εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα για την αποτροπή νέων ταραχών από οπαδούς του Μπολσονάρο.

«Η επανάληψη των γεγονότων (της 8ης Ιανουαρίου) αποκλείεται», τόνισε ο Καπέλι. Θα κινητοποιηθεί ολόκληρη η δύναμη της Αστυνομίας σε περίπτωση που υπάρξει νέα ανταρσία, πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση στον απόηχο των ταραχών

Σχεδόν ο ένας Βραζιλιάνος στους πέντε εγκρίνει την εισβολή και τις καταστροφές στις έδρες των τριών εξουσιών από οπαδούς του πρώην προέδρου της άκρας Δεξιάς της χώρας, την Κυριακή στην Μπραζίλια, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη από το ινστιτούτο Atlas.

Στην ερώτηση «συμφωνείτε με τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο», το 18,4% του δείγματος της έρευνας του ινστιτούτου έδωσε καταφατική απάντηση, το 75,8% είπε πως διαφωνεί και το 5,8% απέφυγε να δώσει απάντηση.

Το 53% του δείγματος χαρακτηρίζει την εισβολή «απόλυτα αδικαιολόγητη», το 27,5% τη θεωρεί «εν μέρει δικαιολογημένη» και το 10,5% «απόλυτα δικαιολογημένη».

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς Βραζιλιάνους (το 50,2%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτή θεωρούν πως για τις ταραχές ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μπολσονάρο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.200 προσώπων.

Πηγή: Associated Press, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση