ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάσκεψη του Βερολίνου: Όλες οι αντιδράσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη λήξη της Διάσκεψης για την κατάπαυση του πυρός, του εμπάργκο όπλων και την Επιτροπή Παρακολούθησης για στήριξη της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης του Βερολίνου για την κρίση της Λιβύης, και τις δυο πλευρές να φτάνουν στην συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μία πολιτική λύση στη σύγκρουση πλέον φαίνεται να είναι εφικτή. Ταυτόχρονα, με όλους τους παρευρισκόμενους να ενισχύουν την υπόσχεση τους για ενδυνάμωση του εμπάρκγο όπλων και με την σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης για την διασφάλιση του, η ελπίδα για ειρήνη είναι κοντά, παρά την άρνηση των δύο πλευρών σε απευθείας διάλογο. 

«Φθάσαμε σε μια συμφωνία για ένα συνολικό σχέδιο», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ μετά το τέλος της Διάσκεψης για τη Λιβύη και επισήμανε ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι και μέτρα για μία πιο αυστηρή επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και κυρώσεις. 

Οι δύο λιβυκές πλευρές του πρωθυπουργόυ Φαγέζ Σαράζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησαν να ορίσουν πέντε εκπροσώπους έκαστη σε μια στρατιωτική επιτροπή, η οποία, όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ, θα αναλάβει την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα. Τόσο ο πρωθυπουργός Σάρατζ όσο και ο στρατάρχης Χάφταρ έχουν ήδη κοινοποιήσει τα ονόματα των εκπροσώπων τους.

Follow up Committee (Επιτροπή Παρακολούθησης)

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αναφέρθηκε στην σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των συμφωνηθέντων κατά την Διάσκεψη, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα διασφαλίσει την υλοποίηση των αποφάσεων και θα συνοδεύει τις μετέπειτα εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τον ΟΗΕ, και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν στο Βερολίνο θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία.

Σχεδιάζονται τέσσερις ομάδες εργασίας για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά. Η σύσταση των Επιτροπών θα γίνει στην Γερμανία, με αυτή να είναι ο οικοδεσπότης και συμπρόεδρος ενώ στην συνέχεια όλοι οι εταίροι που παρευρέθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου θα προστεθούν και θα πάρουν με την σειρά την ευθύνη στα χέρια τους, εξήγησε ο κ. Μάας.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, κάλεσε όλους τους δρώντες που εμπλέκονται στα εδάφη της Λιβύης, να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και στην ένοπλη αντιπαράθεση. Ακόμη απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την αναθέρμανση των εχθροπραξιών και την μη τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως «χάρη στην Διάσκεψη του Βερολίνου κατέστη εφικτό, να έχουμε σήμερα πέντε εκπροσώπους και από την πλευρά του στρατάρχη Χάφταρ» ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «Τα κράτη μέλη, από κοινού με τοπικούς και περιφερειακούς οργανισμούς έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην στήριξη μιας ειρηνικής λύσης στην λιβυκή κρίση».

Σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο των ευρωπαϊκών κρατών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε, ότι οι μελλοντικές ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές της διένεξης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας. Τέλος πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί στρατιωτική επιτροπή στην Γενεύη.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά την διάρκεια κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρονται στη συμφωνία 55 σημείων από τις συμμετέχουσες χώρες και στη δέσμευση όλων των πλευρών να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία.

Η ΕΕ χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη του Βερολίνου ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», ενώ όπως σχολίασε ο Υ.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειαστεί την υποστήριξη των Ευρωπαίων, ενώ επιβεβαίωσε παράλληλα και τις συζητήσεις για την επανεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στην Κεντρική Μεσόγειο για την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά της Λιβύης.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δήλωση του έθεσε μια σειρά μακροπρόθεσμων στόχων για τη χώρα, όπως η διοργάνωση εθνικής διάσκεψης, τη διοργάνωση εκλογών, οικονομικές δράσεις, μεταρρυθμίσεις ασφαλείας και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου και πως η διαδικασία στο Βερολίνο αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα.

Παράλληλα όμως εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου. Όπως δήλωσε «είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους». Ο κ. Δένδιας έκλεισε τις δηλώσεις του με το μύνημα ότι «η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου».

Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης και του Εθνικού Λιβικού Στρατου (LNA), Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να σταματήσει την επιθετική του στάση και τις εχθροπραξίες, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία λύσης στη Λιβύη.

Η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Με το πέρας της Διεθνής Διάσκεψης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως, «Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας έχει καταστήσει την Τουρκία, ως ένα σημαντικό δρών στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της, εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων».

Ρωσική Ομοσπονδία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του μετέφερε την μερική απογοήτευση του, πως παρά τις προσπάθειες σε Μόσχα και Βερολίνο, οι δύο εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε «σοβαρό διάλογο». Ακόμη θέλησε να προσθέσει πως αν και το Βερολίνο αποτέλεσε θετικό βήμα για το Λιβυκό ζήτημα από την συνάντηση της Μόσχας, ακόμη δεν υπάρχει σταθερό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Βερολίνου ο ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε πως «Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη...αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ».

Γερμανία

Μαζί με τα προγεγραφόμενα, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ επεσήμανε, το σημαντικό ρόλο της Ευρώπης για την επιτυχία της Διάσκεψης του Βερολίνου, προσθέτονας πως αν και οι Ευρωπαϊοι εταίροι υποστήριξαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαφορετικές πλευρές του λιβυκού εμφυλίου, σαφώς πλέον έχουν έλθει πιο κοντά σε ό,τι αφορά την εμφύλια σύγκρουση στην χώρα.

Ακόμη δήλωσε ότι τώρα η ίδια αισθάνεται ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από ότι πριν από δύο χρόνια στις προηγούμενες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί για την λύση της κρίσης στη Λιβύη.

Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατά τη Διάσκεψη να σταματήσει η αποστολή σύρων μαχητών στην Τρίπολη, που πρόσκεινται φιλικά από την Άγκυρα. Σε παρέμβαση του ο κ. Μακρόν δήλωσε πως «Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Σημειώνεται πως εδώ και εδβομάδες ομάδες εκατοντάδων μαχητών καταυθάνουν στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση κάτω από τον Φαγέζ Σαράζ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ιταλία

Η Ρώμη είναι έτοιμη να αναλάβει οποιδήποτε ρόλο, ακόμη και ηγετικό αν χρειαστεί στα εδάφη της Λιβύης, για την παρακολούθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την τελική κατάπαυση του πυρός δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Βερολίνο.

«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το παρών μας στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης, προς την παρακολούθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας» προσθέτοντας πως «προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό».

Ηνωμένες Πολιτείες

Σε ένα παραγωγικό κλίμα και διάλογο με τους ομολόγους του, έκανε λόγο ο Αμερικάνος Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση σύγκρουσης από το 2011.

Με το πέρας των εργασών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως όλα τα μέλη της Διάσκεψης, «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση».

Ηνωμένο Βασίλειο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης, δήλωασε πως η χώρα του θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» ως μέλη μίας ομάδας του ΟΗΕ, η οποία θα δρούσε ως επιτηριτής για το σεβασμί μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «οι συγκρούσεις δι’αντιπροσώπων δεν τελειώνουν παρά μόνο όταν, οι εξωτερικές δυνάμεις αποφασίσουν πως θέλουν να βάλουν τέλος» προσθέτοντας πως «ο λιβυκός λαός έχει υποφέρει αρκετά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X