ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δικαστήριο Σκωτίας: Απέρριψε αίτημα για έκδοση εντολής αναβολής του Brexit

Ο «νόμος Μπεν» ορίζει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε αίτημα για έκδοση δικαστικής εντολής που θα υποχρέωνε τον Μπόρις Τζόνσον να στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά παράταση της διαδικασίας του Brexit.

Ο λεγόμενος «νόμος Μπεν» (σσ: από το όνομα του συντάκτη του βουλευτή Χίλαρι Μπεν) ορίζει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον έχει επανειλημμένως πει ότι δε θα παραβεί το νόμο, αλλά και ότι η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Αυτή η θέση του πρωθυπουργού οδήγησε στην υποβολή του αιτήματος προς το δικαστήριο από τη βουλευτή Τζοάνα Τσέρι, τον επιχειρηματία Βινς Ντέιλ και το νομικό Τζόιλομ Μόαμ.

Σε κυβερνητικό υπόμνημα που κατατέθηκε στο δικαστήριο δηλωνόταν πάντως ότι ο πρωθυπουργός θα υπακούσει το νόμο και θα υποβάλει στις Βρυξέλλες αίτημα αναβολής εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Ο Σκωτσέζος δικαστής λόρδος Πέντλαντ είπε ότι πλέον «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο πρωθυπουργός τώρα αποδέχεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου. Προειδοποίησε, όμως, τον κ. Τζόνσον ότι αν τελικά αψηφήσει το νόμο θα έπληττε την «αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ δικαιοσύνης και πολιτικών.

Ο δικηγόρος των εναγόντων, Έινταν Ο’Νιλ υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι ο νυν πρωθυπουργός «δεν είναι από τη φύση του ένας ειλικρινής άνδρας».

Οι ενάγοντες είχαν ζητήσει επίσης από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή με την οποία θα απαγόρευε στον Μπόρις Τζόνσον να βρει τρόπο να παρακάμψει το νόμο Μπεν, όπως με το να ζητήσει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν βέτο κατά της νέας αναβολής του Brexit.

Δήλωσαν επίσης ότι θα ασκήσουν έφεση στην αρνητική για αυτούς απόφαση. Παράλληλα, θα ζητήσουν από άλλο δικαστήριο στο Εδιμβούργο να αποδεχθεί την ευθύνη σύνταξης και αποστολής της επιστολής με το αίτημα αναβολής του Brexit σε περίπτωση που δεν το κάνει τελικά ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X