ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκη Τραμπ: Ημέρα Έκτη και κλήτευση Μπόλτον

Από την άλλη μεριά, η υπεράσπισή του αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις αποκαλύψεις από τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Newsroom K

Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κατά την έκτη ημέρα της δίκης του προέδρου στην Γερουσία, προκειμένου να επιτρέψουν την κατάθεση μαρτύρων στην δίκη για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, η υπεράσπισή του αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις αποκαλύψεις από τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Όπως και οι Δημοκρατικοί, η Υπεράσπιση έχει 24 ώρες στη διάθεση της για επιχειρηματολογία υπέρ του προέδρου, προτού περάσουν στο επόμενο στάδιο της δίκης, αυτό των ερωτημάτων από άλλους γερουσιαστές. 

Ο Μπόλτον αποτέλεσε το πρόσωπο του ενδιαφέροντος στην έκτη, και δεύτερη ημέρα ανάπτυξης των επιχειρημάτων υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ, μέσω των όσων περιγράφει σε χειρόγραφο του, το οποίο δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” στο χειρόγραφο αυτό, περιγράφονται αποκαλύψεις, οι οποίες αναδεικνύουν τον πυρήνα της κατηγορίας κατάχρησης εξουσίας που έχει απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

Ο Μπόλτον γράφει στο χειρόγραφο του, πως ο Τραμπ του είπε πως ήθελε να παγώσει την αμυντική βοήθεια οικονομικού ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, μέχρι το Κίεβο να βοηθήσει στις έρευνες για τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Τραμπ δήλωσαν μετά από επτά ώρες ανάπτυξης της νομικής επιχειρηματολογίας τους, ότι θα ολοκληρώσουν σήμερα την παρουσίαση των βασικών σημείων νομικής υπεράσπισης του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ένας μετριοπαθής γερουσιαστής που έχει ασκήσει αρκετές φορές κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να υποστηρίξουν την κλήτευση του Μπόλτον προκειμένου να καταθέσει στην δίκη.

Αν η εκτίμηση του Ρόμνεϊ επαληθευτεί, τότε, οι Δημοκρατικοί θα έχουν την αριθμητική πλειοψηφία για να καλέσουν προς κατάθεση τον Μπόλτον ενώπιον της Γερουσίας.

Η ομάδα υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι η δίκη εις βάρος του είναι παράνομη, καθώς οι κατήγοροι, δεν έχουν αποδείξει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Διαβάστε επίσης εντός του άρθρου:

 1. Κένεθ Σταρ υπέρ Τραμπ
 2. Πιθανή η κλήτευση Μπόλτον σύμφωνα με Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές
 3. Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται τις δηλώσεις Μπόλτον
 4. Δημοκρατικοί: Να κληθούν μάρτυρες στη δίκη, «ο Μπόλτον έχει αποδείξεις»
 5. Χειρόγραφο θέτει υπό αμφισβήτηση την γραμμή υπεράσπισης
 6. Το πρόγραμμα της δίκης

Κένεθ Σταρ υπέρ Τραμπ

Ο Κένεθ Σταρ, ο δικηγόρος που με την έρευνά του οδήγησε στην διαδικασία παραπομπής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1998, δήλωσε χθες στην Γερουσία ότι η διαδικασία παραπομπής συμβαίνει πλέον όλο και πιο συχνά σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως “η εποχή της δίωξης,” μιλώντας στο πλαίσιο της υπεράσπισης του πελάτη του, προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σταρ είπε απευθυνόμενος στους γερουσιαστές ότι η άσκηση δίωξης γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο πολιτικό όπλο, καθώς ο ίδιος υποστήριξε πως η Γερουσία δεν θα πρέπει να απομακρύνει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν στις εκλογές του 2020.

“Η Γερουσία καλείται να λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο όλο και πιο συχνά. Είναι γεγονός ότι βιώνουμε αυτό που κατά την άποψή μου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εποχή της δίωξης,” υποστήριξε ο Σταρ.

Οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν για υποκρισία.

Πιθανή η κλήτευση Μπόλτον σύμφωνα με Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, εκ των στενότερων συμμάχων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι θα στήριζε την πρόταση κλήτευσης του χειρόγραφου του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ είναι να αξιολογήσουμε το χειρόγραφο (του βιβλίου του Μπόλτον) και να δούμε αν υπάρχει λόγος να το προσθέσουμε στα πρακτικά» φέρεται να είπε ο Γκρέιαμ, με βάση την ανάρτηση του δημοσιογράφου στο Twitter.

Όταν ρωτήθηκε αν θα στήριζε την κλήτευση του βιβλίου, απάντησε: «Θέλω να ξέρω τι περιλαμβάνεται στο χειρόγραφο, ναι. Νομίζω ότι είναι σημαντικό».

Εξάλλου, η μετριοπαθής γερουσιάστρια Λάιζα Μουρκόφσκι είπε ότι είναι «περίεργη» για το τι έχει να πει ο Μπόλτον και ότι έχει έρθει η ώρα να αναλογιστούν οι συνάδελφοί της στη Γερουσία αν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες στη δίκη που διεξάγεται σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

«Έχω ήδη δηλώσει ότι είμαι περίεργη να μάθω τι έχει να πει ο Μπόλτον (…) Είπα επίσης ότι υπάρχει η κατάλληλη χρονική στιγμή για να αξιολογήσουμε αν χρειαζόμαστε επιπρόσθετες πληροφορίες. Και αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φτάσει» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το θέμα της κλήσης νέων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένου και του Μπόλτον, μπορεί να επιλυθεί με ψηφοφορία στη Γερουσία, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται τις δηλώσεις του Μπόλτον

Ο πρόεδρος αρνήθηκε ότι έθεσε όρο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ένα ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας καθαίρεσής του, τη διενέργεια έρευνας για πολιτικό αντίπαλό του, όπως δηλώνει σε ένα χειρόγραφο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκοί Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Δεν είπα ΠΟΤΕ στον Τζον Μπόλτον ότι η βοήθεια στην Ουκρανία συνδεόταν με τις έρευνες για τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν παραπονέθηκε γι' αυτό την ώρα του πολύ δημόσιου τερματισμού του», επέμεινε, κατηγορώντας τον πρώην σύμβουλό του, που αποπέμφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι μοναδικός σκοπός του είναι «να πουλήσει ένα βιβλίο».

Στηριζόμενοι πάνω σε ένα χειρόγραφο αυτού του βιβλίου που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, οι New York Times αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ομολογήσει στον Τζον Μπόλτον ότι αρνήθηκε να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκαστ. δολαρίων στην Ουκρανία, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Ρωσία, μέχρι το Κίεβο να ξεκινήσει μια έρευνα για τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, πρώην στέλεχος ενός ουκρανικού ομίλου φυσικού αερίου.

Οι δικηγόροι του Τραμπ λένε πως δεν τέθηκαν όροι για τη χορήγηση της βοήθειας στην Ουκρανία, επιχειρηματολογώντας πως το πάγωμά της ήταν ανεξάρτητο από τα αιτήματα για έρευνα σχετικά με τους Μπάιντερν πατέρα και γιο. Όμως το χειρόγραφο του Τζον Μπόλτον, ο οποίος γνωστοποίησε ήδη πως είναι έτοιμος να καταθέσει στη Γερουσία αν κλητευθεί, για να αντικρούσει αυτή τη θέση.

Δημοκρατικοί: Να κληθούν μάρτυρες στη δίκη, «ο Μπόλτον έχει αποδείξεις»

Οι Δημοκράτες αντέδρασαν γρήγορα στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ζητώντας από τον Μπόλτον και άλλα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο προσωπάρχης του προέδρου Μικ Μαλβέινι, να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στη διαδικασία καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ανώτεροι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη συνεχιζόμενη δίκη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times σύμφωνα με το οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε πει στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζον Μπόλτον πως ήθελε η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία να παραμείνει παγωμένη ωσότου το Κίεβο δεσμευτεί ότι θα διενεργούσε έρευνες σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων.

Τοποθετούμενος μέσω Twitter, ο Σούμερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν να κληθεί ο Μπόλτον να καταθέσει, μεταξύ άλλων.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, επικεφαλής της ομάδας των κατηγόρων στη δίκη, ανέφερε στο Twitter πως ο πρόεδρος είχε «μπλοκάρει» τα αιτήματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσει ο πρώην σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια.

«Τώρα, βλέπουμε τον λόγο: ο Μπόλτον αντικρούει απευθείας την καρδιά της υπεράσπισης του προέδρου», επέμεινε.

Για τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι η άρνηση των Ρεπουμπλικανών να καλέσουν για κατάθεση τον Τζον Μπόλτον ή άλλους μάρτυρες είναι «στο εξής ακόμη λιγότερο δικαιολογημένη».

«Η επιλογή είναι σαφής: το Σύνταγμά μας ή μια συγκάλυψη» πρόσθεσε.

Χειρόγραφο θέτει υπό αμφισβήτηση την γραμμή υπεράσπισης Τραμπ

Ο πρόεδρος των Τραμπ είχε πει τον Αύγουστο του 2019 στον τότε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ότι ήθελε το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 391 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία να συνεχιστεί ωσότου το Κίεβο να δεσμευτεί ότι θα άρχιζε να διενεργεί έρευνες σε βάρος Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, έγραψε την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη χειρόγραφο του Μπόλτον.

Η αποκάλυψη περιέχεται σε χειρόγραφο του Μπόλτον που αποτελεί πρόπλασμα νέου βιβλίου που ετοιμάζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, γράφουν οι Τάιμς, που πάντως δεν αναδημοσιεύουν κατά λέξη το επίμαχο απόσπασμα. Εάν η περιγραφή της τοποθέτησης του Τραμπ είναι ακριβής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η υπερασπιστική γραμμή του Ρεπουμπλικάνου στη δίκη του στη Γερουσία, σημειώνει η εφημερίδα.

Η αμερικανική προεδρία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ηχητικό Απόσπασμα Τραμπ που φέρεται να ζητά την απόλυση πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Μια ηχογράφηση φέρεται να καταγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά το 2018 την απόλυση της τότε πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, κεντρικού προσώπου στη σειρά των γεγονότων που οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.

Στο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται μια φωνή που μοιάζει με εκείνη του Τραμπ, να μιλά σε ένα δείπνο τον Απρίλιο του 2018 με καλεσμένους, ανάμεσά τους τον Λεβ Πάρνας, πρώην συνεργάτη του Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου, τόνισε το ABC, επικαλούμενο πηγές με γνώση της ηχογράφησης.

«Ξεφορτώσου την!» ακούγεται η φωνή να λέει. «Διώξ' την αύριο. Δεν με νοιάζει. Διώξ' την αύριο. Βγάλ' την απ' την μέση. Εντάξει; Κάντο».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει δηλώσει πως είχε δικαίωμα να απολύσει την Γιοβάνοβιτς, όπως και το έκανε τον Μάιο του 2019. Χθες στο Fox News, ο ίδιος είπε πως «δεν ήταν θαυμαστής» της Γιοβάνοβιτς. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάρνας είχε αφηγηθεί τη συνομιλία που δημοσιεύτηκε, σε συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης.

Αν η ηχογράφηση είναι αυθεντική, αυτή θα ενισχύσει τον ισχυρισμό των Δημοκρατικών ότι συνεργάτες του Τραμπ επί σχεδόν έναν χρόνο προσπαθούσαν να απομακρύνουν την αμερικανίδα πρώην πρέσβειρα στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, επειδή την θεωρούσαν εμπόδιο στην επιχείρησή τους να πιέσουν το Κίεβο να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα της δίκης:

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος (State of Union), η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

Kάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.

Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:

 • Η Παραπομπή στο Κογκρέσο: 
 • Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας στη Γερουσία:
 • Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο):
 • Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (Υπεράσπιση):
 • Επόμενο Στάδιο:
  • Ερωτήματα Γερουσιαστών
 • Τελικό Στάδιο:
  • Σύνολο 4 ωρών συζήτησης σχετικά με την πρόσκληση μαρτύρων κατηγορίας.
  • Ψηφοφορία επί των προσώπων των μαρτύρων και των σχετικών εγγράφων.
  • Ψηφοφορία επί άλλων θεμάτων.
  • Αν αποτύχουν όλες οι ψηφοφορίες, η Γερουσία θα προχωρήσει σε αθωωτική ψηφοφορία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση