ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διχογνωμία για τους Αφγανούς στην Ε.Ε.

Έντονες διαφωνίες από κράτη-μέλη ως προς την ενδεδειγμένη στάση της Ε.Ε.

Kathimerini.gr

WELT, DER STANDARD, DER SPIEGEL, AΠΕ

Η μετατροπή του Αφγανιστάν σε απολύτως ανασφαλή χώρα για μια σειρά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί στους Ταλιμπάν απασχόλησε χθες το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν μέσω έντονων διαφωνιών για την ενδεδειγμένη στάση της Ευρώπης. Σε μια επανέκδοση του ρόλου του το 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί πρόσφυγες.

Απάντηση στον Κουρτς έδωσε ο παλαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης, ο Λουξεμβούργιος Γιαν Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Welt: «Ελπίζω να υπάρξει αντίσταση σε αυτά που λέει ο κ. Κουρτς από την Αυστρία και ο κ. Γιάνσα από τη Σλοβενία, οι οποίοι συμβαδίζουν σαφώς με τον Ορμπαν, τη Λεπέν και τον Σαλβίνι. Ολοι αυτοί απορρίπτουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη προς τον βασανισμένο λαό του Αφγανιστάν σε μια τόσο δραματική στιγμή. Χάνουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της Ε.Ε.».

Ο Ασελμπορν υπενθύμισε ότι πίσω από τη γενική ετικέτα «Αφγανοί» βρίσκονται «κορίτσια, γυναίκες, πρώην δικαστίνες, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα άτομα των οποίων η ζωή απειλείται» και πρότεινε να ανοίξει η Ευρώπη 40.000 έως 50.000 θέσεις μέσα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (Resettlement) της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Ετσι, οι άνθρωποι θα έρθουν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο», είπε ο Ασελμπορν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μάλλον δεν άκουσε τις προτάσεις περί ασφαλούς και νόμιμης διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου με τη βοήθεια του ΟΗΕ ή, αν τις άκουσε, τις εξίσωσε με το ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης του 2015. «Το να χρησιμοποιεί κανείς την τραγική κατάσταση στο Αφγανιστάν για φθηνό λαϊκισμό και να επαναλαμβάνει τυφλά τα λάθη του 2015 και του 2016 δεν μετατρέπει κάποιον σε καλό Ευρωπαίο», είπε ο Αυστριακός υπουργός. Κριτική ως προς τους αριθμούς που ανέφερε ο Ασελμπορν προήλθε και από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν είναι έξυπνο» να αναφερόμαστε σε αριθμούς, γιατί αυτό μπορεί να έλξει πρόσφυγες («pull factor»). Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε πάσης φύσεως κρησφύγετα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν αναμένοντας τρόπο να διαφύγουν, ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσουν ή δεν θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες.

Μήνυμα αλληλεγγύης

Η Σλοβενία, που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το εξάμηνο, ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί μόνο κάποιους Αφγανούς συνεργάτες της Ε.Ε. που τώρα βρίσκονται προσωρινά στην Ισπανία. Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει «να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν, να κινητοποιήσει πόρους, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπους πιο κοντά στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μειώσει τη δυνατότητα των διακινητών για μεγάλη κινητικότητα στα εξωτερικά μας σύνορα. Εν συνεχεία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε αυτούς που υπερασπίστηκαν εμάς στο Αφγανιστάν, αυτούς που υπερασπίστηκαν τις αξίες μας, αυτούς που τώρα απειλούνται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση