ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσφορούν οι Ρώσοι για τη μικρή κρατική στήριξη

Μολονότι η χώρα διαθέτει περίπου 165 δισ. δολάρια σε αποθεματικά, τα οποία είναι αποταμιεύσεις από τις δραστηριότητές της στον κλάδο του πετρελαίου, το Κρεμλίνο διστάζει να τα αξιοποιήσει

Kathimerini.gr

Σε έντονες διαδικτυακές διαμαρτυρίες προέβησαν τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι πολίτες για την ανεπαρκή οικονομική στήριξη που έχει διαθέσει η ρωσική κυβέρνηση σε όσες επιχειρήσεις και εργαζομένους πλήττονται από τον κορωνοϊό. Βάλλοντας προσωπικά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού υποστηρίζει ότι το ποσό των 26 δισ. δολαρίων που διοχετεύτηκε στην οικονομία για την αντιστάθμιση της ζημίας του κορωνοϊού είναι πενιχρό, ιδίως σε σχέση με τα πακέτα στήριξης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Μολονότι η χώρα διαθέτει περίπου 165 δισ. δολάρια σε αποθεματικά, τα οποία είναι αποταμιεύσεις από τις δραστηριότητές της στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το Κρεμλίνο διστάζει να τα αξιοποιήσει λόγω της πρόσφατης κατάρρευσης στην αγορά πετρελαίου. Ο Ρώσος πρόεδρος οφείλει επομένως να αντισταθμίσει την οικονομική επίπτωση του κορωνοϊού και παράλληλα να διατηρήσει τις δημοσιονομικές του υποσχέσεις, προκειμένου να παραμείνει στην προεδρία μέχρι το 2036.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κόσμος έχει αποταμιεύσεις και μπορεί να επιβιώσει για έναν ή δύο μήνες χωρίς εισοδήματα», σχολίασε στους Financial Times ο Σεργκέι Γκούριεβ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού. Η Ρωσία έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα από τα τέλη του Μαρτίου και ως αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Ενδεικτικά, η ανεργία στην πρωτεύουσα έχει αυξηθεί κατά 45% μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Μολονότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει σπείρει τεράστια ανησυχία στη χώρα, η κυβέρνηση έχει εστιάσει την προσοχή της στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς τα έσοδα από τον σχετικό κλάδο αποτελούν περίπου το 40% του κρατικού ισολογισμού και αξιοποιούνται για σχεδόν το 50% των κρατικών δαπανών. «Η Ρωσία είναι εξαγωγός πετρελαίου και σχεδόν ο μισός ισολογισμός της ενδέχεται να μηδενιστεί. Είναι επομένως λογικό να προσέχουν τις δαπάνες τους», δήλωσε στους Financial Times η Ελίνα Ριμπάκοβα, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,5% φέτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της μείωσης στη ζήτηση των προϊόντων που εξάγει.

Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει τις κινήσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το πακέτο στήριξης, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί στο 2,8% του ΑΕΠ, θα ανέρχεται περίπου στο 6,5% του ΑΕΠ, καθώς θα υπάρξει και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του πακέτου προέρχεται από φοροαπαλλαγές και από κρατικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Νατάλια Ορλόβα, επικεφαλής οικονομολόγου στην Alfa - Bank, η πραγματική συνεισφορά της κυβέρνησης ενδέχεται να είναι μόλις 4,6 δισ. δολάρια ή 0,3% του ρωσικού ΑΕΠ. To Κρεμλίνο ξοδεύει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, ενώ στα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι έχει διοχετεύσει ένα αξιοπρεπές ποσό, σχολίασε η Ορλόβα στους Financial Times. Εν τω μεταξύ, επιχειρηματίες και μεγάλοι όμιλοι επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε χρηματικές δωρεές και έχουν αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό προς υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων, που βρίσκονται κοντά στα περιουσιακά τους στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X