ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπορικός πόλεμος Τουρκίας και Ισραήλ

Μπλόκο της Αγκυρας σε εξαγωγές δεκάδων κατηγοριών προϊόντων μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Kathimerini.gr

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τις εξαγωγές προϊόντων 54 διαφορετικών κατηγοριών προς το Ισραήλ μέχρι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με το Ισραήλ να απαντάει τονίζοντας πως «ο Ερντογάν θυσιάζει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του για να υποστηρίξει τους δολοφόνους της Χαμάς».

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα έχουν άμεση ισχύ καθώς είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πως «η χώρα θα λάβει σειρά από νέα μέτρα κατά του Ισραήλ» μετά την απόρριψη του αιτήματός της να συμμετάσχει σε ρίψεις βοήθειας από το Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι περιορισμοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, κατασκευαστικό εξοπλισμό, καθώς και μηχανές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, όπως και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, κάθε μέρα κατηγορούσαν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τότε που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και για έξι ολόκληρους μήνες –παρά τη ρητορική εναντίον του Ισραήλ– δεν είχε επιβληθεί κανένας περιορισμός στο εμπόριο με το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως κόστισε εκλογικά στον Ερντογάν καθώς το ισλαμικό κόμμα της Νέας Ευημερίας (Υeniden Refah) που ζητούσε εμπάργκο κατά του Ισραήλ, στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, πήρε το 6% των ψήφων προκαλώντας σοβαρές απώλειες στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Αυτός είναι και ο λόγος –όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές– πως πίσω από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει και κάποιου είδους πολιτική σκοπιμότητα που στόχο έχει την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας.

«Τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν εγκριθεί από τον πρόεδρό μας, θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα χωρίς καθυστέρηση, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια όργανα και θα συνεχιστούν μέχρις ότου το Ισραήλ κηρύξει κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγκυρας, «η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας». Η Αγκυρα υποστηρίζει ακόμη ότι «δεν επιτρέπει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ».

 

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το Τελ Αβίβ πρέπει, σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, τόνισε πως η χώρα του θα απαντήσει στη «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία, επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς.

Ο Ισραελ Κατζ ανέβασε τους τόνους εναντίον της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει τους δολοφόνους της Χαμάς στη Γάζα που βίασαν, δολοφόνησαν και βεβήλωσαν τα σώματα γυναικών, κοριτσιών, ενηλίκων και έκαψαν ζωντανά παιδιά». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στη βία και τον εκβιασμό και δεν θα συγχωρήσει τη μονομερή παραβίαση των εμπορικών συμφωνιών και θα λάβει παράλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας που θα βλάψουν την τουρκική οικονομία».

Τις τελευταίες ημέρες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διατήρησης των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, εκ των οποίων η μία ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Η βίαιη διάλυση αυτής της διαδήλωσης προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη. Η σκηνή που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης κατά την οποία μία αστυνομικός χαστουκίζει διαδηλώτρια, επικρίθηκε έντονα από την τουρκική αντιπολίτευση. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, λένε οι αναλυτές, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος στον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ ήταν ύψους 5,43 δισ. δολαρίων το 2023, έναντι 7,03 δισ. δολαρίων το 2022.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση