ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερυθρός Σταυρός: Η Λιβύη σε επικίνδυνη καμπή

H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει πως οι κάτοικοι της χώρας «βασίζουν τις ελπίδες τους σε μια πολιτική διαδικασία που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση»

ΑΜΠΕ

Η κατάσταση στη Λιβύη ενδέχεται, αν επιδεινωθεί περαιτέρω, να αναγκάσει τον πληθυσμό της χώρας να την εγκαταλείψει, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πίτερ Μάουρερ.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Στη Λιβύη είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίσιμη κατάσταση με τους Λίβυους να θέλουν να μείνουν στα σπίτια τους και να βασίζουν τις ελπίδες τους σε μια πολιτική διαδικασία που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση», επεσήμανε ο Μάουρερ.

«Όμως δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αν δεν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή την κατάσταση πολιτικά και από ανθρωπιστική άποψη, ξαφνικά να έχουμε ροές πληθυσμών όπως αυτές που παρατηρούμε όταν ο πληθυσμός χάνει την ελπίδα ότι θα έχει μέλλον στη χώρα του», πρόσθεσε μιλώντας από την Τύνιδα έπειτα από τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη.

Μετά την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ απόφασης που ζητεί «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη Λιβύη, ο Μάουρερ επεσήμανε ότι «εκτιμώ το γεγονός ότι τα κράτη αναζητούν μια συναινετική λύση», όμως υπογράμμισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά», την ώρα που χθες σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Χάφταρ και αυτών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης έξω από την Τρίπολη.

Η ΔΕΕΣ προσπαθεί «να στηρίξει τους εκτοπισμένους Λίβυους εκεί όπου βρίσκονται (...) προκειμένου να μη χρειαστεί να φύγουν πιο μακριά», εξήγησε.

Πλέον ένας στους τέσσερις κατοίκους της Λιβύης πλήττεται από τις συγκρούσεις που εισέρχονται στον ένατο μήνα τους, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ. Οι μάχες στην Τρίπολη οδήγησαν στο κλείσιμο 13 υγειονομικών εγκαταστάσεων και 220 σχολείων, ανέφερε η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση