ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FT: Η Ρωσία δεν ζητεί πλέον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας

Τι αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times

Kathimerini.gr

Η ρωσική πλευρά όχι μόνο δεν ζητά πια την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας αλλά θα ήταν διατεθειμένη και να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το Κίεβο συμφωνήσει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο.

Αυτό υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι ως πηγή τέσσερα άτομα τα οποία έχουν λάβει σχετική ενημέρωση αναφορικά με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο των ουκρανορωσικών συνομιλιών.

Πιο συγκεκριμένα, Μόσχα και Κίεβο παρουσιάζονται να συζητούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει επισήμως κάθε βλέψη ένταξης στο ΝΑΤΟ λαμβάνοντας όμως ως αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας καθώς και την προοπτική εκείνη να ενταχθεί κάποια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό μεταφέρουν στους Financial Times τέσσερα άτομα υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το εν λόγω θέμα ακόμη δεν έχει κλείσει.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως υπάρχει ένα προσχέδιο-ντραφτ συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στο οποίο ωστόσο δεν αναφέρονται τα αρχικά ρωσικά αιτήματα περί «αποναζιστικοποίησης», «αποστρατιωτικοποίησης» και προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία πρόκειται να έχουν, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη, συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής David Arakhamia δήλωσε στους Financial Times πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας και για το ενδεχόμενο εκείνη να ενταχθεί στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να μιλήσει ακόμη μετά βεβαιότητας για κάτι τελικό.

Άτομο με γνώση των εξελίξεων δήλωσε στους FT πως υπάρχει ωστόσο παράλληλα και ανησυχία επειδή η ρωσική πλευρά αλλάζει τις θέσεις της σχεδόν καθημερινά.
Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πάντως δηλώσει νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πως η ρωσική πλευρά ακόμη δεν μπορεί να κάνει λόγο για πρόοδο καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η Ουκρανία θα έπρεπε να δεσμευτεί πως δεν πρόκειται στο μέλλον να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ούτε να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και να φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις εντός των εδαφών της. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής David Arakhamia λέει στους FT πως η χώρα του θα μπορούσε, σε αντάλλαγμα, να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας, που προσεγγίζουν σε περιεχόμενο το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, από χώρες όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Κάθε τέτοια συμφωνία περί εγγυήσεων ασφαλείας, ωστόσο, θα έπρεπε να λάβει το πράσινο φως και από τις εγγυήτριες δυνάμεις και τα δικά τους κοινοβούλια.

Όσο για την ουκρανική ηγεσία, εκείνη έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται να θέσει την όποια συμφωνία με τη Ρωσία σε δημοψήφισμα προτού αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, με την εν λόγω διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, το αγκάθι της ανάκτησης εδαφών τα οποία έχει καταλάβει η Ρωσία εντός της Ουκρανίας από το 2014 και έπειτα (βλ. Κριμαία κ.ά.) αλλά πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι κάτι που πρόκειται να συζητηθεί στο μέλλον, στο πλαίσιο άλλων συνομιλιών μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να αποδεχθεί-αναγνωρίσει πως η Κριμαία και περιοχές του Ντονμπάς τελούν υπό ρωσικό έλεγχο. Η ίδια η ουκρανική πλευρά ωστόσο επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Όπως αναφέρεται ωστόσο, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης οι Ουκρανοί θα μπορούσαν ίσως να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας για να πάρουν πίσω αυτά τα εδάφη.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση