ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκερσόν Χάκοεν στην «Κ»: «Μοναδική επιλογή το να εισέλθουμε στην πόλη της Γάζας»

Ο άνθρωπος που επέβλεψε την απαγκίστρωση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 αναλύει τη στρατηγική σκέψη και τις επιχειρησιακές προκλήσεις.

Kathimerini.gr

Αθανάσιος Κατσικίδης

Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί το Ισραήλ στο αστικό περιβάλλον της Γάζας και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα ένοπλα τμήματα που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας; Σ’ αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρώην διοικητής της βόρειας στρατιάς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός (ε.α.) Γκερσόν Χάκοεν. Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο άνθρωπος που επέβλεψε την απαγκίστρωση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 αναλύει τη στρατηγική σκέψη και τις επιχειρησιακές προκλήσεις που συναντούν τα ένοπλα στελέχη που εισέρχονται στο εχθρικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Χάκοεν (φωτ.), «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εισέλθουμε στη Γάζα. Ολες οι μεταμοντέρνες πολεμικές επιχειρήσεις διεξάγονται σε αστικό περιβάλλον. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την πόλη, διότι η κύρια μάχη πρέπει απαραίτητα να γίνει σε αυτή την πόλη, αφού ο εχθρός βρίσκεται εκεί. Οι ηγέτες του εχθρού κρύβονται ακόμη και κάτω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, στο υπόγειο ή σε άλλα μέρη. Ετσι, αν δεν μπούμε στην πόλη, η Γάζα θα γίνει ένας μύθος, ένα ηρωικό πεδίο μάχης, όπως το Λένινγκραντ, που θα τους επέτρεπε να ισχυριστούν πως κατάφεραν να νικήσουν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν τόλμησαν να μπουν μέσα στην πόλη». Ενώ προσθέτει, ότι «αυτό που βιώνουμε στη Γάζα δεν είναι “αντάρτικο πόλης”, αλλά μια νέα μορφή πολέμου που προέκυψε στο Αφγανιστάν, προκειμένου να νικήσουν τεράστιες και σύγχρονες στρατιωτικές οργανώσεις. Από τη μεριά μας χρησιμοποιούμε πολλές τεχνικές, νέα μέσα και ιδέες προκειμένου να αγωνιστούμε σε ένα τόσο περίπλοκο πεδίο, τις οποίες δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τώρα».

Αυτό που παραξενεύει πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές είναι η χρήση τεθωρακισμένων στο πυκνό αστικό πεδίο της Γάζας. Ο απόστρατος αξιωματικός και πρώην διοικητής της Ανώτερης Στρατιωτικής Ακαδημίας του Ισραήλ ρωτήθηκε για τη στρατηγική σημασία να εισέλθουν βαριά τεθωρακισμένα στο ασταθές πεδίο της Γάζας. Οπως μας εξηγεί, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να στείλουμε τα τεθωρακισμένα μέσα στη Γάζα. Το πεζικό που δεν προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα δεν θα επιβιώσει. Θα δέχονταν επιθέσεις από όλμους, από ρουκέτες, από RPG, από ελεύθερους σκοπευτές, από εκρηκτικά TNT. Πραγματικά, δεν θα επιβίωναν ούτε μια ώρα. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι η προστασία της δύναμής μας μέσα σε ένα άριστα θωρακισμένο όχημα».

Σύμβολο της Χαμάς

Οι πρώτες εικόνες που καταφτάνουν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία απεικονίζουν ισραηλινά άρματα να έχουν περικυκλώσει τον παλαιστινιακό θύλακο, με τις προσπάθειες της πλήρους αποκοπής του βόρειου τμήματος να συνεχίζονται. Οταν κλήθηκε να απαντήσει στους στρατηγικούς στόχους αυτής της ενέργειας, ο στρατηγός ήταν ξεκάθαρος: «Προσπαθούμε να καθαρίσουμε όλη τη βόρεια πλευρά της Γάζας και να καταστρέψουμε το φρούριο που είναι κρυμμένο στην πόλη της Γάζας. Η πόλη της Γάζας δεν είναι μόνο ένα μιλιταριστικό αντικείμενο, είναι ένα σύμβολο, είναι η πρωτεύουσα της Χαμάς».

Σ’ αυτό το σημείο τον ρωτάμε για την ενέργεια του Ισραήλ να διακόψει την παροχή πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στον παλαιστινιακό θύλακο. Οπως μας εξηγεί, «η πράξη αυτή δημιουργεί πολλούς περιορισμούς και δυσκολίες στη Χαμάς. Ως εκ τούτου, αγωνίζονται τόσο πολύ για να τους παραδοθεί βενζίνη, ώστε να δημιουργήσουν ηλεκτρική ενέργεια. Ξέρετε, δεν μπορείτε να ζήσετε στις σήραγγες χωρίς να λαμβάνετε οξυγόνο και χωρίς φως, και γι’ αυτά τα δύο χρειάζεστε ηλεκτρική ενέργεια. Ετσι, μέρος των προϋποθέσεων για την επίτευξη της νίκης είναι να μην τους παράσχουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Πρέπει να σας αναφέρω, πως δεν ξέρω ούτε ένα έθνος που ήρθε να πολεμήσει με ένα άλλο έθνος και όλο το ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε από τη μία πλευρά στην άλλη».

Αδύνατο να εξολοθρευθεί

Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, οι τρομοκράτες της Χαμάς ανέρχονται σε 30.000-40.000, με πολλούς ειδικούς να εξηγούν πως είναι αδύνατο να εξολοθρευθεί η Χαμάς, όπως υπόσχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο στρατηγός Χάκοεν τονίζει ότι «δεν ονειρευόμαστε καν να τους σκοτώσουμε όλους. Είναι πρακτικά αδύνατο. Ο στόχος μας είναι να σκοτώσουμε μέρος αυτών που θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο πολιτικό και στρατηγικό αντίκτυπο που επιθυμούμε».

Στην κατακλείδα της συζήτησής μας, ο βετεράνος στρατηγός συνοψίζει πως η αποδέσμευση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 ήταν ένα στρατηγικό λάθος και πως ο στόχος του Ισραήλ είναι η άνευ όρων παράδοση της Χαμάς. «Εγώ ήμουν αυτός που διέταξε την απαγκίστρωση από τη Γάζα. Ξέρω ότι ήταν ένα τεράστιο ιστορικό λάθος. Χωρίς αυτή την απομάκρυνση, η Χαμάς δεν θα γινόταν στρατηγική απειλή για το Ισραήλ. Τώρα, το τι θα συμβεί στη Γάζα παραμένει ακόμη ένα ανοικτό θέμα. Δυστυχώς οι Παλαιστίνιοι και να θέλουν δεν έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τη Χαμάς. Οπότε, πρέπει να φέρουμε τη Χαμάς προ των ευθυνών της. Επιθυμούμε να πετύχουμε την άνευ όρων παράδοσή της. Και μετά θα δούμε τι θα γίνει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση