ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εισβολή που αιφνιδίασε το Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ορκίζεται «εκδίκηση» για την πρωτόγνωρη επίθεση της Χαμάς

Kathimerini.gr

«Είμαστε σε πόλεμο» διαμήνυσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου θέτοντας σε στρατιωτική επιφυλακή τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) αφότου η παλαιστινιακή Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ εκτόξευσης 5.000 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα άνδρες της οργάνωσης διείσδυσαν στο Ισραήλ, σε μια πρωτόγνωρη ενέργεια τα τελευταία 16 χρόνια, απ’ όταν οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την περιοχή.

«Η Χαμάς έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα το πρωί», ήταν η απάντηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ ενώ λίγο αργότερα η χώρα του εξαπέλυε αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον 22 ήταν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί Ισραηλινοί αλλά δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί σημαντικά καθώς αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για επιθέσεις κατά αμάχων και στρατιωτών, αλλά και για Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Σειρήνες ήχησαν κατά μήκος του νότιου Ισραήλ μέχρι και τα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Εικόνες του πρακτορείου Ρόιτερς έδειχναν Ισραηλινούς πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο φωτιά στην πόλη Ασκελόν, στα σύνορα με τη Γάζα, καθώς πυκνοί καπνοί έβγαιναν από φλεγόμενα οχήματα.

Νωρίτερα ανακοίνωση των IDF έκανε λόγο για διείσδυση άγνωστου αριθμού «τρομοκρατών» σε ισραηλινά εδάφη από τη Λωρίδα της Γάζας και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εκλήθησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να μεταβούν σε καταφύγια.

«Πρόκειται για κολοσσιαία αποτυχία των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών» σχολίασε σε ανάλυση του το BBC. Η επίθεση που αιφνιδίασε τις ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί τοπική ώρα, ανήμερα του εβραϊκού Σαββάτου και της γιορτής του Σιμχάτ Τορά, χωρίς προειδοποίηση. Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται μισός αιώνας από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στα βόρεια και κεντρικά σύνορα της χώρας.

Κατά την πρώτη ώρα, δεκάδες ρουκέτες άρχισαν να σφυροκοπούν ισραηλινές πόλεις και χωριά φτάνοντας μέχρι μερικά χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Σειρήνες ήχησαν και στην κεντρική Ιερουσαλήμ ενώ ακούστηκαν δυνατοί κρότοι. Οι ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ, στρατιωτικού σκέλους της

Χαμάς εξήγγειλαν στρατιωτική επιχείρηση «για την προστασία του Αλ Ακσά», του διαφιλονικούμενου ιερού τζαμιού των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έχουν επισκεφθεί χιλιάδες Εβραίοι τις τελευταίες εβδομάδες. Στόχος των επιθέσεων είναι εξάλλου η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, της παλαιστινιακής λωρίδας που βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση εδώ και 15 χρόνια.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, καθώς ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ ζήτησε από τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. «Αυτή είναι η μέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής στη γη», είπε.

Οδομαχίες
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι ένοπλοι που πέρασαν τα σύνορα με το Ισραήλ έφεραν βαρύ οπλισμό και έβαλαν κατά περαστικών, αυτοκινήτων και κατοικιών, ενώ αναφέρθηκαν οδομαχίες μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές περιοχές. Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών εξέδωσε κάλεσμα για προμήθειες αίματος και στο κέντρο του Τελ Αβίβ διοργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία. Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μαίνεται εβδομάδες τώρα και οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν και επιχειρούσαν κατά του μεθοριακού φράχτη, τοποθετώντας εκρηκτικά και αποστέλλοντας αερόστατα με εύφλεκτα υλικά για να προκαλέσουν φωτιές στο νότιο Ισραήλ. Παράλληλα οι εξτρεμιστικές οργανώσεις της Γάζας πραγματοποιούσαν στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην 50ή επέτειο του Γιομ Κιπούρ έρχεται σε μια στιγμή που το Ισραήλ είναι πιο διαιρεμένο από ποτέ λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης του Νετανιάχου που έχει στόχο τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή της για το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Κριστίνα Σορτς, αυτό που ακολούθησε την κρίση του Γιομ Κιπούρ «ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας». Η τότε πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ και ο υπουργός Άμυνας Mοσέ Νταγιάν παραιτήθηκαν. Μια εξεταστική επιτροπή κατέδειξε τις τεράστιες αποτυχίες εκ μέρους του μηχανισμού ασφαλείας. Οι προειδοποιήσεις δεν είχαν διαβιβαστεί εγκαίρως και δεν είχαν ληφθεί αρκετά σοβαρά υπόψη, όπως αναφέρθηκε αργότερα. «Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να είμαστε απροετοίμαστοι», προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. «Δεν πρέπει να πέσουμε σε αλαζονεία χωρίς μέτρα αποτροπής και έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης».

Δεν είναι η πρώτη μια τέτοια έκκληση του Χέρτσογκ. Εδώ και μήνες ο ισραηλινός πρόεδρος προειδοποιεί τους Ισραηλινούς ιθύνοντες για μια υπαρξιακή κρίση με δυνητικά δραματικές συνέπειες για την ασφάλεια του Ισραήλ. Για ποιον χτυπούσε η καμπάνα; Μα για τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου που προωθεί μια άκρως αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση. Από τις αρχές του χρόνου το νομοθετικό σχέδιο στην ολότητά του έχει διχάσει μεγάλη τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση