ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ισπανία νομιμοποιεί την ευθανασία

Γίνεται πλέον η 4η χώρα στην ΕΕ που θεσπίζει αντίστοιχο νόμο

Kathimerini.gr

Νομιμοποιήθηκε η ευθανασία στην Ισπανία μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, με σημαντική πλειοψηφία, στο Κοινοβούλιο. Η χώρα της Ιβηρικής γίνεται πλέον η τέταρτη στην Ε.Ε. που παρέχει αυτό το δικαίωμα στους πολίτες της. Ο ισπανικός νόμος επιτρέπει σε «άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα, χωρίς καμία ελπίδα βελτίωσης και τα οποία υποφέρουν αδιάκοπα» να ζητήσουν από μέλος της ιατρικής κοινότητας να τους βοηθήσει να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Ο νόμος, που θα αρχίσει να ισχύει σε περίπου τρεις μήνες, αναμένεται να βάλει τέλος στις ποινές μακροχρόνιας κάθειρξης στις οποίες καταδικάζονται άτομα που προέβησαν σε ενέργειες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας προκειμένου να βοηθήσουν κάποιον δικό τους να γλιτώσει από το καθημερινό μαρτύριο της ασθένειας. Οι ιατροί δεν θα εξαναγκαστούν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Παρόμοιες νομοθεσίες, που δίνουν τη δυνατότητα ευθανασίας στους πολίτες, έχουν θεσπίσει η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ορίζοντας ταυτόχρονα αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις.

Από τη συζήτηση του νόμου στο ισπανικό Κοινοβούλιο δεν έλειπαν οι εντάσεις κυρίως από τους Συντηρητικούς, αφού η κυβέρνηση προώθησε τον νόμο με την υποστήριξη μικρότερων και κυρίως αριστερών κομμάτων. Η βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Vox, Λουρντ Μέντεζ, τόνισε: «Επιλέξατε τον θάνατο αντί της ιατρικής» και δεσμεύθηκε να προσβάλει τον νόμο στο ανώτατο δικαστήριο. Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Χοσέ Ιγκάντσιο Εκανίζ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα νομοθεσία θα σπείρει τη δυσπιστία μεταξύ γονέων και παιδιών και κατέληξε, «σήμερα οι πιο ευάλωτοι και αδύναμοι της κοινωνίας έχουν λόγο να φοβούνται».

Ασφαλώς δεν συμφωνούν όλοι με την παραπάνω τοποθέτηση. Από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της νομιμοποίησης της ευθανασίας ήταν η Ισπανίδα δημοσιογράφος Ασούν Γκόμεζ Μπουένο. Εχασε τον σύζυγό της, Λουίς ντε Μάρκος, σε ηλικία 50 ετών, το 2017, από σκλήρυνση κατά πλάκας. «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν εντελώς παράλυτος αλλά οι διανοητικές του ικανότητες ήταν άριστες. Δεν υπήρχε κανείς τρόπος για να ανακουφιστεί έστω και λίγο από τον διαρκή, φρικτό πόνο. Ηταν τόσο οξύς και δυνατός που πολλά βράδια δεν τολμούσε να κοιμηθεί γιατί γνώριζε ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν ακόμα χειρότερη. Δεν θέλω κανένας άλλος να ζήσει αυτή την κόλαση όπως ο άνδρας μου. Η ευθανασία είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ζητήσει μόνο ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X