ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών, οι Γερμανοί θωρακίζονται για το μέλλον

Kathimerini.gr

Σειρά έκτακτων μέτρων έχουν λάβει οι Αρχές της Γαλλίας, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Τέσσερις νότιες επαρχίες της Γαλλίας τέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία σε κόκκινο συναγερμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμενόταν να ξεπεράσουν σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου και να αγγίξουν, κατά περιοχές, τους 45.

Στις νότιες επαρχίες Ερό, Γκαρ, Βοκλίζ και Μπους-ντι-Ρον οι Αρχές προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος αφορά το σύνολο του πληθυσμού, όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο καταρρίφθηκε την Τετάρτη, ενώ σήμερα αναμενόταν να καταρριφθεί και κάθε άλλο προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, «η θερμοκρασία θα φθάσει σε πολλά σημεία τους 42 με 45 βαθμούς και μπορεί να καταρριφθούν απόλυτα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών». Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία, ήταν 44,1 βαθμοί Κελσίου στον μεγάλο φονικό καύσωνα του 2003, ο οποίος όμως έπληξε τη χώρα Αύγουστο, όχι τέλη Ιουνίου. «Αν ξεπεραστεί το ρεκόρ αυτό στις αρχές του καλοκαιριού, θα έχουμε πραγματικά μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση» είπε στην εφημερίδα Le Monde η μετεωρολόγος Κριστέλ Ρομπέρ.

«Αντίδοτο» στη ζέστη οι βουτιές σε ποτάμι της Βέρνης. EPA

Τα συχνότερα και εντονότερα κύματα καύσωνα αποτελούν χαρακτηριστικό της κλιματικής κρίσης, καθώς οι ρύποι που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων εγκλωβίζουν τη θερμότητα. Σε έναν ανατροφοδοτούμενο κύκλο, η θερμότητα με τη σειρά της εγκλωβίζει άλλου είδους ρύπους, όπως διαπίστωσαν οι κάτοικοι του Παρισιού, της Λυών, της Μασσαλίας, ακόμη και του Στρασβούργου, όπου τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων όζοντος και μικροσωματιδίων.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας απαγόρευσε τις μεταφορές ζώων, ενώ κρατικές αρχές αλλά και ιδιωτικές αλυσίδες ξενοδοχείων άνοιξαν κλιματιζόμενους χώρους για το ευρύ κοινό.

Η θερμοκρασία στη Ζυρίχη επιτρέπει ποδηλατάδα μόνο στο... νερό. Reuters

Πυρκαγιά στην Ισπανία

Στην Ισπανία, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι άνεμοι και το ημιορεινό ανάγλυφο έχουν συντελέσει στο να βγει εκτός ελέγχου γιγάντια πυρκαγιά στην περιοχή της Ταραγόνας, βορείως της κοιλάδας του Εβρου. Η πυρκαγιά έχει κάψει περιοχή 65.000 στρεμμάτων, ενώ οι Αρχές φοβούνται ότι μπορεί να κάψει ώς και τριπλάσια έκταση μέχρις ότου τεθεί υπό έλεγχο. Χθες επικρατούσαν στην περιοχή θερμοκρασίες της τάξεως των 35 βαθμών Κελσίου, ενώ σήμερα το θερμόμετρο αναμενόταν να δείξει 40.

Ενα παιδί δροσίζεται σε σιντριβάνι στο Βατικανό. ASSOCIATED PRESS

Στην Ιταλία, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι θα μοιράζει νερό τις μεσημεριανές ώρες, αλλά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για τους πιο ευάλωτους. Αστεγος άνδρας 72 ετών άφησε χθες την τελευταία του πνοή στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου, λόγω θερμοπληξίας. Στη Γερμανία, όπου οι θερμοκρασίες υποχώρησαν χθες, ο καύσωνας είχε ως συνέπεια τρεις πνιγμούς, καθώς ο πληθυσμός έσπευσε μαζικά σε λίμνες, ποτάμια, σιντριβάνια και πισίνες. Η πολιτική συζήτηση στη χώρα έχει επηρεαστεί έντονα από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο των Πρασίνων να απειλεί ακόμη και την πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών. Είναι, όμως, πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική ενέργεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο στη σύνοδο των G20 που ξεκινά σήμερα στην Οζάκα της Ιαπωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν αν δεν περιληφθεί σε αυτό η δέσμευση για την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, διαφωνούν και στο μεταξύ όλο και περισσότεροι ρύποι συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και όλο και σφοδρότεροι καύσωνες έρχονται και παρέρχονται.

 

Τουρίστες στη Ρώμη περιμένουν στην ουρά για το Κολοσσαίο, απτόητοι από τη ζέστη. A.P./GREGORIO BORGIA

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη. Οι πόλεις «νεκρώνουν» τα μεσημέρια, εκδηλώσεις ακυρώνονται, τα πάρκα γεμίζουν κόσμο και όλοι εύχονται το κύμα καύσωνα να περάσει σύντομα.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, έχουμε 40 βαθμούς υπό σκιά» λέει στην «Κ» ο Ανδρέας από το Νανσί της Γαλλίας. «Ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας προκαλεί σε όλους μας απίστευτη κόπωση». Εξ ου και τις ώρες αιχμής η πόλη αντί να σφύζει από ζωή, ερημώνει, ενώ οι ποδηλάτες αποτελούν παρελθόν. «Στην Αθήνα δεν μπορώ να κοιμηθώ με κλιματισμό, εδώ ο μόνος τρόπος για να κοιμηθώ είναι με κλιματισμό». Στο Στρασβούργο η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 32 και 39, «η αίσθηση όμως που έχεις είναι ότι το θερμόμετρο έχει φτάσει στους 50 βαθμούς» λέει ο Αλέξης, που φοιτά στην «καρδιά» της Ευρώπης, «εγώ βέβαια ως Ελληνας έχω αντισώματα, αλλά ομολογουμένως είναι η θερμότερη εβδομάδα από το 2003». Απαξ και εκδηλώθηκε ο καύσωνας, άνοιξαν όλα τα σιντριβάνια και οι βρύσες της πόλης, δημιουργώντας μικρές οάσεις εντός του αστικού ιστού. Παράλληλα, για να συγκρατηθεί η έκλυση ρύπων, μειώθηκαν τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους κατά 20 χλμ., οδικές αρτηρίες έκλεισαν, ενώ η τιμή εισιτηρίου του τραμ από 4,50 πήγε 1,80 ευρώ. «Εξυπακούεται ότι οι εξετάσεις (brevet) αναβλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα», καταλήγει ο Αλέξης. Νοτιότερα, στην περιοχή Rhones Alpes ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να μην κλείσει μεν τα σχολεία, εξουσιοδότησε ωστόσο τους κατά τόπους φορείς να αξιολογούν, βάσει θερμοκρασίας και ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, πότε πρέπει να γίνεται αναστολή λειτουργίας. Αντίστοιχα, δόθηκε εντολή σε ιδιοκτήτες πισίνων και κήπων να είναι φειδωλοί στη χρήση του νερού. Στη Γενεύη, απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και αυτές της αποφοίτησης μαθητών.

«Οταν είσαι εκτεθειμένος στον ήλιο, δεν αντέχεις», λέει στην «Κ» από τη Φρανκφούρτη η Αγγελική, «χθες είχαμε 38 βαθμούς Κελσίου». Καθώς τα σπίτια δεν έχουν κλιματισμό, όλα τα παράθυρα παραμένουν ανοικτά, «το ευτύχημα είναι ότι δεν έχει κουνούπια». Ως προς τα ΜΜΜ, «κάποιοι σταθμοί όπως και ορισμένοι συρμοί του S-Bahn διαθέτουν κλιματισμό, άλλοι όχι» περιγράφει, «όμως, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς μια αιωνιότητα το τρένο, όπως στην Αθήνα, οπότε ο κόσμος δεν παραπονιέται». Αλλωστε, καθώς παρόμοια κύματα καύσωνα έχουν σημειωθεί εσχάτως, οι Γερμανοί, φύσει οργανωτικοί, έχουν «εξοπλιστεί». Τα καταστήματα που πωλούν ανεμιστήρες και φορητά κλιματιστικά έχουν ξεπουλήσει από πέρυσι, ενώ η εφημερίδα Bild μοίραζε στους συνδρομητές της ανεμιστήρες. Πέρα από την ταλαιπωρία, η ζέστη αποτελεί και αφορμή για γιορτή και σχόλη. «Φορώντας κοντά σορτσάκια ακόμα και σλιπ οι άνδρες, πέδιλα χωρίς κάλτσα και καπέλα ξεχύνονται στα πάρκα, δροσίζονται κάτω από τα δένδρα και κυρίως στις όχθες του ποταμού, με μια μπίρα ή ένα άπερολ σπριτς ανά χείρας τα βράδια». Οι σκηνές χαλάρωσης μεσογειακού στυλ εκτυλίσσονται σχεδόν δίπλα στα κεντρικά κτίρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εχοντας συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών, οι Γερμανοί θωρακίζονται για το μέλλον. «Η περιοχή στα πέριξ του βουνού Taunus ανοικοδομείται τώρα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, τα κτίρια κατά μήκος του Μάιν αποκτούν μπαλκόνια, ενώ και στον σχεδιασμό δημοσίων κτιρίων συνυπολογίζουν ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X