ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Μόσχα έχει έλλειψη τανκς, αλλά… μαθαίνει από τα λάθη της

Το Κρεμλίνο, όπως όλα δείχνουν, καταφέρνει να αναπροσαρμόζεται διαρκώς στις ουκρανικές τακτικές, παρά την ομολογημένη έλλειψη τεθωρακισμένων και τη δύναμη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό υλικό

Kathimerini.gr

Σε αλλαγή τακτικής στην εισβολή της στην Ουκρανία φαίνεται ότι προβαίνει η Ρωσία, σύμφωνα με αναλύσεις και ρεπορτάζ διεθνών μέσων. Εξ όσων συνάγεται, η επίμονη ουκρανική αντεπίθεση και η φανερή και ομολογημένη –από τη Μόσχα– έλλειψη τανκς είναι οι δύο κύριοι λόγοι της διαρκούς αναθεώρησης της επιθετικής στρατηγικής εκ μέρους του Κρεμλίνου, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, καταφέρνει να αναπροσαρμόζεται διαρκώς στις ουκρανικές τακτικές.

Οι New York Times εξετάζουν εις βάθος τις διαφορές της ρωσικής τακτικής από ενάρξεως του πολέμου μέχρι σήμερα. Από την αρχή, οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να υιοθετούν υπομονετικές και πειθαρχημένες επιχειρήσεις, μαθαίνοντας μάλιστα γρήγορα από τα λάθη τους και αναπροσαρμόζοντας τις αποφάσεις τους σύμφωνα με την ουκρανική τακτική.

Από την αρχή, οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να υιοθετούν υπομονετικές και πειθαρχημένες επιχειρήσεις, μαθαίνοντας μάλιστα γρήγορα από τα λάθη τους.

Η Ρωσία, λένε οι ΝΥΤ, κέρδισε έδαφος από τις αρχές του πολέμου με καθαρή δύναμη πυρός. Συνεντεύξεις με 17 Ουκρανούς στρατιώτες, έναν Ρώσο αιχμάλωτο πολέμου, αξιωματικούς, ξένους μαχητές και Δυτικούς αξιωματούχους, καθώς και ανασκόπηση εγγράφων και βίντεο, δείχνουν ότι, τους τελευταίους μήνες, τα κέρδη του Κρεμλίνου, ειδικά στο Μπαχμούτ, προήλθαν εν μέρει εξαιτίας μιας σειράς προσαρμογών.

Τα στρατεύματα χρησιμοποιούν συχνότερα drones και διερευνούν τις επιθέσεις, αναζητώντας και καταγράφοντας ουκρανικά χαρακώματα πριν χτυπήσουν. Ταυτόχρονα, και η μισθοφορική ομάδα Wagner έχει δείξει την ικανότητα να εξουδετερώνει τους αμυνόμενους Ουκρανούς με έναν συνδυασμό βελτιωμένων τακτικών.

Καθώς ξεκινά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της, η Ουκρανία είναι καλά οπλισμένη, υποστηριζόμενη από βελτιωμένη τεχνολογία επικοινωνίας και αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα.

Οι βελτιώσεις της Μόσχας

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν, ωστόσο, βελτιώσει την άμυνά τους, τον συντονισμό πυροβολικού και την αεροπορική υποστήριξη, συνθέτοντας μιαν εκστρατεία που μοιάζει πολύ διαφορετική από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Αυτές οι βελτιώσεις, λένε Δυτικοί αξιωματούχοι στους ΝΥΤ, πιθανότατα θα καταστήσουν τη Ρωσία πιο σκληρό αντίπαλο, ιδιαίτερα καθώς πολεμά αμυντικά, παίζοντας με τις δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης. Αυτή η αμυντική στροφή απέχει πολύ από το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας για μια πλήρους κλίμακας εισβολή και μία συνακόλουθη ουκρανική ήττα.

Σίγουρα, κατά μήκος μιας μετωπικής γραμμής περίπου 1.000 χλμ., οι στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας παραμένουν άνισες. Οι τρόφιμοι των φυλακών έχουν γίνει μέρος των επιχειρήσεών της, έχοντας λάβει σε περίοπτη θέση στη μάχη για το Μπαχμούτ, παρά την έλλειψη εκπαίδευσης. Η αυξανόμενη εξάρτηση του Κρεμλίνου από μη στελεχωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» αντανακλά την έλλειψη πυρομαχικών όσο και μια καινοτόμο στρατηγική αλλαγή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι ρωσικές τακτικές έχουν βελτιωθεί. Αλλά πιστεύουν, με βάση τις αναφορές πληροφοριών από το πεδίο της μάχης, ότι η επιτυχία στο Μπαχμούτ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προθυμία της Wagner να ρίξει φυλακισμένους στη μάχη, δίχως να υπολογίζει κανένα κόστος ζωής.

Οι μαχητές, όμως, είδαν κάτι άλλο να συμβαίνει, λένε οι ΝΥΤ.

Στρατιώτες που πολεμούσαν για την Ουκρανία στο Μπαχμούτ περιέγραψαν μια μάχη που έληξε πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ξεκίνησε. Οι κρατούμενοι δεν ήταν τόσο διαδεδομένοι στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Αντίθετα, είπαν, οι επαγγελματίες μαχητές της Wagner συντόνισαν τις επιθέσεις ουκρανικές θέσεις και στη συνέχεια τις εξουδετέρωσαν γρήγορα χρησιμοποιώντας μικρές ομάδες.

Ωστόσο, οι πιο έμπειροι Ρώσοι στρατιώτες, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, πέθαναν νωρίς στον πόλεμο. Αυτοί που μάχονται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο εκπαιδευμένων δυνάμεων που επιστρατεύτηκαν πρόσφατα, αγωνίζονται να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και να συντονίσουν τις κινήσεις μεγάλων στρατιωτικών μονάδων. Και τα ρωσικά άρματα μάχης, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συχνά δεν βγαίνουν στην πρώτη γραμμή, καθώς χρησιμοποιούνται σαν πυροβολικό.

«Δεν διαθετούν αρκετά τανκς αυτή τη στιγμή», λένε ειδικοί στους ΝΥΤ. «Δεν έχουν αρκετό πυροβολικό για να προβούν σε μπαράζ πυρών».

Μόσχα: «Δεν έχουμε αρκετά τανκς»

Πράγματι, ρεπορτάζ του Guardian επιβεβαιώνει το γεγονός. Οι δυνάμεις της Ρωσίας υποφέρουν από έλλειψη τανκς, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, καθώς η επίθεση της Ουκρανίας στα νότια και τα ανατολικά συνέχισε να επεκτείνει την πρώτη γραμμή με τη βοήθεια δυτικού υλικού.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε επίσκεψή του σε στρατιωτικό εργοστάσιο στη δυτική Σιβηρία, είπε ότι η παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων είναι αναγκαίο να αυξηθεί, καθώς το Κίεβο μίλησε για τις μεγάλες απώλειες που προκλήθηκαν στον εχθρό.

Η αύξηση της κατασκευής αρμάτων μάχης, είπε ο Σόιγκου, είναι απαραίτητη «για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιούν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απηχώντας σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από λίγες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε πει, γράφει ο Guardian, ότι ο στρατός δεν είχε επαρκή «πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας, εξοπλισμό επικοινωνιών, αεροσκάφη, μη στελεχωμένα αεροσκάφη», ενώ επέμενε ότι η Ουκρανία είχε αντιμετωπίσει «καταστροφικές απώλειες» τις πρώτες δύο εβδομάδες της αντεπίθεσής της.

Κίεβο: «Κερδίζουμε έδαφος»

Η Χάνα Μαλιάρ, πάντως, αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίες, είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας της κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα στη Ζαπορίζια, στα νότια της χώρας.

«Πρακτικά σε όλους τους τομείς όπου οι μονάδες μας επιτίθενται στον νότο, έχουν σημειώσει τακτικές επιτυχίες», είπε. «Σιγά σιγά προχωρούν. Αυτή τη στιγμή, η προέλαση είναι έως και 2 χλμ. προς κάθε κατεύθυνση».

Η Μαλιάρ είπε στον Guardian σε συνέντευξή της την Παρασκευή ότι το κέντρο των σκληρότερων μαχών είχε μετατραπεί την τελευταία εβδομάδα ο δρόμος προς τη Μαριούπολη, στη νότια ακτή της περιφέρειας του Ντονέτσκ, όπου η ουκρανική επίθεση απωθούσε αργά τις ρωσικές δυνάμεις και ότι τα βρετανικά τανκς Challenger ήταν «φορτωμένα και οπλισμένα» για να συμμετάσχουν στη μάχη.

Ωστόσο, ο αριθμός των αμάχων παραμένει υψηλός, καθώς οι μάχες στην πρώτη γραμμή εξαπλώνονται στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι πόλεις της Οδησσού και του Κρίβι Ριχ χτυπήθηκαν από πυραύλους που φαίνεται ότι στόχευαν τις ουκρανικές γραμμές εφοδιασμού για τρόφιμα και εξοπλισμό.

Πηγή: New York Times, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση