ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η χώρα ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει το 2024 για να φτιάξει τον δικό της διαστημικό σταθμο – Η NASA δηλώνει πως δεν είχε ενημερωθεί

Kathimerini.gr

Την αποχώρησή της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) ανακοίνωσε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η χώρα αναμένεται να αποχωρήσει το 2024, οπότε και θα έχει ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, για να φτιάξει στην συνέχεια δικό της διαστημικό σταθμό, όπως ανακοίνωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ και νέος επικεφαλής του Roscosmos.

Η Ρωσία έχει συνεργαστεί επιτυχώς με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες από το 1998. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι σχέσεις ψυχράνθηκαν, μετά και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απαρτίζεται από 5 διαστημικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη εδώ και 24 χρόνια. Το πρόγραμμα έχει πάρει έγκριση για να τρέξει μέχρι το 2024, όμως, οι ΗΠΑ είχαν σκοπό να το επεκτείνουν για 6 ακόμα χρόνια, αν και εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες είναι σύμφωνοι.

Η απόφαση για την αποχώρηση της Ρωσίας από τον ΔΔΣ ανακοινώθηκε από τον Μπορίσοφ στον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον επικεφαλής του Roscosmos να κάνει επίσης ξεκάθαρο πως η δημιουργία ενός ρωσικού διαστημικού σταθμού θα είναι προτεραιότητα για αυτόν.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι σημαίνει για το μέλλον του ΔΔΣ η αποχώρηση της Ρωσίας, πάντως, θα δημιουργήσει σίγουρα πρόβλημα, μιας και αυτή την στιγμή λειτουργεί με μια εξαρτώμενη σχέση ανάμεσα στα μέλη του.
Πάντως, η NASA δήλωσε πως δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση της Ρωσίας.

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση από τον εταίρο μας σε ό,τι αφορά το σημερινό νέο», δήλωσε σήμερα το πρωί η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ΔΔΣ στη NASA, σε διαστημικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον, συμπεραίνοντας: «Άρα θα συζητήσουμε περισσότερο τα σχέδιά τους».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν τους Ρώσους να αποσύρονται από τον ΔΔΣ, η Ρόμπιν Γκέιτενς είπε: «Όχι, απολύτως όχι. Ήταν καλοί εταίροι, όπως όλοι οι εταίροι μας, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, ως σύμπραξη, να λειτουργούμε τον διαστημικό σταθμό στη διάρκεια της δεκαετίας».

Με πληροφορίες από το BBC και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση