ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ-Ιράν: Τα βήματα προς τη σύρραξη και η λευκή επιταγή του 2001

Σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο

Kathimerini.gr

Υπό το κράτος του σοκ μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, το 2001, το Κογκρέσο παραχώρησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την εξουσία να προχωρήσει σε «κάθε απαραίτητη χρήση βίας» εναντίον «κρατών, οργανώσεων ή ατόμων» που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και όσων «υπέθαλψαν» τους τρομοκράτες, με στόχο «να αποφευχθούν μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος των ΗΠΑ». Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ο νόμος, γνωστός ως AUMF, έχει επιτρέψει σε τρεις Αμερικανούς προέδρους να εξαπολύσουν πάνω από 30 πολέμους, επιθέσεις ή πλήγματα σε 14 διαφορετικές χώρες (στοιχεία της Huffington Post), ενώ ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να τον χρησιμοποιήσει και εναντίον του Ιράν.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει ισχυριστεί ότι το (σιιτικό) Ιράν έχει σχέσεις με την (σουνιτική) Αλ Κάιντα. Σκοπός είναι να πειστεί το Κογκρέσο ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα χρειαστεί καμία άδεια για να εξαπολύσει πλήγματα κατά του Ιράν, αφού αρκεί η λευκή επιταγή που έλαβε το 2001. Το κλίμα στις συνεδριάσεις αυτές είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που επικρατούσε το 2003, όταν με το ίδιο επιχείρημα (δήθεν σχέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα) στρώθηκε ο δρόμος για την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Βουλευτές και γερουσιαστές, όχι μόνο των Δημοκρατικών, αντιδρούν έντονα, ενώ σε διεθνές επίπεδο η προσπάθεια των «γερακιών» να εξασφαλίσουν συμμαχική στήριξη δεν έχει πείσει ούτε καν τη Μεγάλη Βρετανία. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των ΗΠΑ, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τα «γεράκια» να στήνουν τα πιόνια για έναν ακόμη πόλεμο σαν επανέκδοση του ίδιου θρίλερ.

Στα βήματα προς την πολεμική σύρραξη περιλαμβάνεται πρώτα απ’ όλα η αποδυνάμωση του κράτους-στόχου με σαρωτικές κυρώσεις (έγινε), ακολουθούν η παρουσίαση του κράτους-στόχου ως θύτη (π.χ. επιχειρήματα περί «40ετούς ιρανικής επιθετικότητας»), η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (αμερικανικά αεροπλανοφόρα συρρέουν στον Περσικό, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για επιπλέον 2.500 στρατιώτες) αλλά και η διενέργεια αναγνωριστικών επιχειρήσεων.

Η συζήτηση σχετικά με το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε χθες τα ξημερώματα από το Ιράν εστιάζεται στο αν πετούσε εντός ή εκτός του ιρανικού εναερίου χώρου, αλλά η ευρύτερη εικόνα είναι ότι οι αναγνωριστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ γύρω από το Ιράν κάθε άλλο παρά επιχειρήσεις ρουτίνας μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το γεγονός ότι δεν βλέπουμε να συγκεντρώνονται στον Περσικό Κόλπο ογκώδη στρατεύματα, όπως συνέβη πριν από τους δύο πολέμους στο Ιράκ, δεν σημαίνει ότι είμαστε ακόμη μακριά από μια πολεμική επιχείρηση. Υποδηλώνει απλώς ότι σε αυτή τη φάση, οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου του προτείνουν τη στρατηγική της «ματωμένης μύτης», δηλαδή της γροθιάς που υποτίθεται ότι θα διδάξει στο κράτος-στόχο το μάθημά του, χωρίς να εξελιχθεί σε ευρύτερη πολεμική σύρραξη.

Βασικό πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα για τα «γεράκια» είναι το πώς θα πείσουν έναν πρόεδρο που εξελέγη υποσχόμενος ότι δεν θα κάνει άλλους πολέμους να δώσει το πράσινο φως για μια πολεμική ενέργεια που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Η στρατηγική της μέγιστης πίεσης, την οποία ο Τραμπ έχει επιλέξει γιατί ίσως θεωρεί ότι θα οδηγήσει τους Ιρανούς γονατιστούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βοηθάει στη διολίσθηση προς τον πόλεμο. Γιατί όσο περισσότερο πιέζεται το Ιράν, τόσο περισσότερο αντιδρά και τόσο πιο εύκολο είναι για τον Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον να παροτρύνουν τον Τραμπ να μην υποχωρήσει για να μη δείξει «αδυναμία». Αποδίδοντας την κατάρριψη του drone σε «λάθος» του Ιράν ή «κάποιου στρατηγού», ο Τραμπ έδειξε ότι ίσως τα «γεράκια» δεν έχουν πετύχει ακόμη τον στόχο τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πομπέο  |  ΗΠΑ  |  Ιράν  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X