ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Πως ο κορωνοϊός επηρεάζει τις εκλογές - Που ποντάρει ο Τραμπ

Ένα από τα σημαντικότερα πεδία όπου θα κριθεί η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ ήταν και παραμένει η οικονομία και κυρίως η ανεργία.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στην στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να επανεκλεγεί τον ερχόμενο Νοέμβριο εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού εστιάζονται οι αναλύσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ. Αν και προσφέρονται διαφορετικές εκτιμήσεις όλοι οι αναλυτές συμφωνούν σε ένα και μόνο: ο Τραμπ θα παίξει τα ρέστα του προκειμένου να παραμείνει στον Λευκό Οίκο. 

Η δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ έχει στραφεί κυρίως στις αποδείξεις που παρουσίασαν οι Times, η Washington Post και το ABC ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της πανδημίας αρνήθηκε να εξετάσει σοβαρά τις εισηγήσεις από επιστήμονες και μυστικές υπηρεσίες για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος από την προετοιμασία που τώρα στοιχίζει ζωές. 

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες για ολιγωρία, μίλησε για κατασκευασμένες ειδήσεις από ΜΜΕ που θέλουν να τον δουν να χάνει τις εκλογές και κατηγόρησε την Κίνα για τον κορωνοϊό, όπως πράττει από την αρχή της πανδημίας. 

Σύμφωνα με αναλυτές, όποιος πιστεύει ότι αυτή η προκλητική ρητορική του Τραμπ θα του στοιχίσει τις εκλογές πιθανότατα δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου την εκλογική βάση του Αμερικανού προέδρου. Ο χαρακτήρας του Τραμπ κέρδισε την λευκή μεσαία τάξη των ΗΠΑ που είχε χτυπηθεί από την ανεργία. Το βασικό κίνητρο αυτών των ψηφοφόρων ήταν ο θυμός και κυρίως ο θυμός απέναντι στις μορφωμένες ελίτ των μεγάλων αστικών κέντρων, τις οποίες κατηγόρησαν για την οικονομική κρίση. 

Έτσι η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με μεγάλα ΜΜΕ, όπως την εφημερίδα New York Times του έδωσε σημαντικούς πόντους με αυτή την βάση τον ψηφοφόρων. Λανθασμένα οι αναλυτές πίστεψαν ότι αυτό που θεωρούσαν εξοργιστικό στην συμπεριφορά του Τραμπ θα το έβρισκε εξίσου ενοχλητικό και το εκλογικό σώμα, το οποίο στις κάλπες εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Η κόντρα του Τραμπ με τα ΜΜΕ, τα οποία συχνά υιοθέτησαν την ρητορική του για να του απαντήσουν σε άρθρα γνώμης, ενίσχυσε τα ποσοστά του και ενίσχυσε την πόλωση της βάσης του. Ταυτόχρονα ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να απευθυνθεί απευθείας σε αυτούς τους ψηφοφόρους χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις από τα ΜΜΕ, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα από το Twitter.

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει ακόμη αυτή την ισορροπία. Σήμερα το Ινστιτούτο του Reuters για την Δημοσιογραφία δημοσίευσε τα αποτελέσματα μία τριετούς έρευνας, η οποία επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι αριστερών πεποιθήσεων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο για την ενημέρωση τους για τον κορωνοϊό τα ΜΜΕ και όχι την κυβέρνηση. Αντίθετα οι πολίτες με δεξιές πεποιθήσεις εμπιστεύονται περισσότερο την αμερικανική κυβέρνηση από τα ΜΜΕ. 

Ωστόσο, η κάμψη στα ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της αντιμετώπισης του κορωνοϊού έχει αρχίσει να φαίνεται. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο  της εταιρείας δημοσκοπήσεων των Δημοκρατικών Global Strategies, Νικ Γκούρεβιτς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι παραμένουν θυμωμένοι με τον Τραμπ καθώς το 62% δηλώνει ότι δεν πήρε αρκετά σοβαρά την πανδημία από την αρχή και μόλις το 28% απαντά ότι λειτούργησε σωστά. 

Η ανεργία θα κρίνει την εκλογική μάχη

Ένα από τα σημαντικότερα πεδία όπου θα κριθεί η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ ήταν και παραμένει η οικονομία και κυρίως η ανεργία. Έτσι ήδη τα προεκλογικά επιτελεία των κομμάτων έχουν ξεκινήσει να αναζητούν σε ποιον θα αποδώσουν την ευθύνη για την κατάσταση που θα επιφέρει στην οικονομία η πανδημία. Ήδη μόνο τον περασμένο μήνα 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους. Αυτό το μήνα περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένουν να λάβουν το επίδομα των 1.200 δολαρίων, το οποίο υποσχέθηκε ο Τραμπ. Μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα λάβουν με το ταχυδρομείο επιταγές, που θα φέρουν το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα προκειμένου να διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα του. 

Ωστόσο, οι κατηγορίες δεν φαίνεται να ανησυχούν τον Ντόναλντ Τραμπ, οποίος έχει αποφασίσει να παίξει δυνατά το χαρτί της ευθύνης για την Κίνα και κατηγορεί ήδη τον αντίπαλο του, Τζο Μπάιντεν ότι είναι «μαλακός» απέναντι στην Κίνα την ώρα που οι Κινέζοι γονατίζουν την Αμερική. 

Ακόμη όμως δεν είναι ξεκάθαρο με ποια οικονομικά στοιχεία θα πάνε στις κάλπες οι Αμερικανοί ή ποιον τελικά θα κατηγορήσουν για την ύφεση ή την απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κοτς της Κωνσταντινούπολης, Ερντέμ Ατατς ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που παραδοσιακά εδώ και πάνω από 40 χρόνια κινητοποιούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη. «Όταν η ανεργία είναι ευρεία η αντιπολίτευση τραβάει την προσοχή στις εκστρατείες της και κατηγορεί τους κρατικούς αξιωματούχους. Οι άνεργοι εκτίθενται σε μηνύματα που υπογραμμίσουν την ευθύνη της κυβέρνησης για την φριχτή κατάσταση της οικονομίας. Αυτό με την σειρά του προκαλεί θυμό σε εκείνους που έχουν χτυπηθεί σκληρότερα από την οικονομική πτώση», είπε στους New York Times ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών. 

Αν και ο Τραμπ μοιάζει ευάλωτος απέναντι σε ένα θυμωμένο εκλογικό σώμα εντούτοις υπάρχουν και άλλα χαρτιά που λειτουργούν υπέρ του: ο πανικός και ο φόβος. 

Για παράδειγμα στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο το 2014 οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν στις προεκλογικές εκστρατείες τους τον φόβο για τον ιό Έμπολα, που είχε μολύνει 11 άτομα στις ΗΠΑ. Συνέδεσαν τον Έμπολα με την μετανάστευση και την τρομοκρατία και αυτό αποδείχθηκε ότι βρήκε έδαφος με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που συσπειρώθηκαν. Σε έναν βαθμό το ίδιο εγχειρίδιο έχει σε εφαρμογή τώρα η αμερικανική κυβέρνηση όταν επιμένει να αποκαλεί τον κορωνοϊό «κινέζικο ιό» ή «ιό της Γουχάν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση