ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:11
 

ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σ.Αραβία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέρριψε τους ισχυρισμούς των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ότι έπληξαν εκείνοι τις δύο σαουδαραβικές πετρελαϊκές μονάδες

Newsroom Κ, Αθήνα

Για συνειδητά «ψεύδη» κατηγορεί το Ιράν τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέρριψε τους ισχυρισμούς των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ότι έπληξαν εκείνοι τις δύο σαουδαραβικές πετρελαϊκές μονάδες, κατηγορώντας ευθέως την Τεχεράνη για τα χτυπήματα. Η απάντηση από την ιρανική πλευρά ήρθε άμεσα, με τον Ιρανό ομόλογο του, Τζαβάντ Ζαρίφ, να δηλώνει ότι «οι κατηγορίες εναντίον του Ιράν δεν θα τερματίσουν την καταστροφή» που λαμβάνει χώρα στην Υεμένη.

Ο Πομπέο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να «δείχνουν» τους Χούθι ως αυτουργούς, παρότι οι τελευταίοι ανακοίνωσαν ότι επιστράτευσαν δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επίθεση του Σαββάτου. Παρότι τόνισε την απουσία αποδεικτικών στοιχείων από την πλευρά των Χούθι, ούτε ο ίδιος παρουσίασε κάποια δικά του, ώστε να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Οι κατηγορίες του Πομπέο είναι οι τελευταίες σε μία σειρά κατηγοριών από αμερικάνικα χείλη εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες, η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τα περισσότερα χτυπήματα με στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον Ζαρίφ, οι κατηγορίες των Πομπέο συνιστούν απλώς «κατάφορα ψεύδη», στα οποία στράφηκαν οι ΗΠΑ, αφού είδαν ότι δεν πιάνει η στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» των πολλαπλών κυρώσεων, που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την εγκατάλειψη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, πρώτος εξαγωγός μαύρου χρυσού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα χτυπήματα του Σαββάτου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μείωσαν στο μισό την παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο (5.7 εκατομμύρια βυτία ημερησίως), με όλα τα μάτια να έχουν στραφεί στις αγορές, καθότι αναμένεται αξιοσημείωτη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, συνέπεια των αεροπορικών πληγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X