ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιράν: Ενας νεκρός στις ταραχές λόγω της οικονομικής κατάστασης

Ξένο δάκτυλο βλέπει η Τεχεράνη

ΠΗΓΗ: Reuters

Ενας άνδρας σκοτώθηκε στο Ιράν χθες, Τετάρτη, το βράδυ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στην Τεχεράνη, ο πρώτος θάνατος που αναφέρθηκε μετά από ημέρες διαδηλώσεων για τον υψηλό πληθωρισμό, οι οποίες αποτελούν τις πιο σημαντικές ταραχές από τις πανεθνικές διαδηλώσεις πριν από τρία χρόνια.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι το άτομο που σκοτώθηκε ήταν ένας 21χρονος, μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Basij, η οποία αναπτύσσεται τακτικά για την καταστολή των αναταραχών.

Το περιστατικό στο Κουντάστ, στη δυτική επαρχία Λορεστάν του Ιράν, σηματοδοτεί κλιμάκωση των ταραχών που έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα από τότε που οι καταστηματάρχες ξεκίνησαν διαμαρτυρίες την Κυριακή για τον πληθωρισμό και την πτώση του νομίσματος.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σήμερα, Πέμπτη, στο Μαρβντάστ, στη νότια επαρχία Φαρς, μετέδωσε ο ακτιβιστικός ειδησεογραφικός ιστότοπος HRANA, και η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τετάρτη σε τρεις επαρχίες στα δυτικά.

Κρίσιμη περιόδος

Ολα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, καθώς οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν μια οικονομία που έχει πληγεί από πληθωρισμό 40% και μετά τις ισραηλινές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές τον Ιούνιο που στόχευσαν την πυρηνική υποδομή και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Η Τεχεράνη απάντησε στις αναταραχές με μια προσφορά διαλόγου, μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση από ό,τι είχε ακολουθήσει κατά τη διάρκεια των περισσότερων προηγούμενων αναταραχών, αν και ακτιβιστές έχουν επίσης αναφέρει ότι η αστυνομία κατέκλυσε τους δρόμους.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φατεμέχ Μοχαζεράνι, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα πραγματοποιήσουν άμεσο διάλογο με εκπροσώπους συνδικάτων και εμπόρων, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο η Τεχεράνη κάνει επίσης λόγο ανοικτά για ξένο δάκτυλο πίσω από τις ταραχές, απλώς αποφεύγει να μιλήσει ευθέως περί Ισραήλ.

Πηγή: Reuters, DW

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση