ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράν: Με κυνηγετικά όπλα κατά γυναικών

H Τεχεράνη εκτέλεσε χθες τον πρώτο διαδηλωτή που καταδικάστηκε σε θάνατο

GUARDIAN

Σκάγια στο πρόσωπο, στο στήθος και στα γεννητικά όργανα γυναικών που διαδηλώνουν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του ιρανικού καθεστώτος βρίσκουν οι γιατροί, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian. Χθες η Τεχεράνη προχώρησε στην εκτέλεση του πρώτου από τους διαδηλωτές που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Η χρήση φυσιγγίων από κυνηγετικά όπλα εναντίον διαδηλωτών φαίνεται ότι είναι συστηματική, ενώ οι γυναίκες έχουν διαφορετικά τραύματα από τους άνδρες. Οι άνδρες φέρουν πιο συχνά τραύματα στα πόδια, στη μέση και στην πλάτη, ενώ οι γυναίκες στο στήθος και στα γεννητικά όργανα. Οι αναφορές προέρχονται από νοσηλευτές και γιατρούς που επισκέπτονται τραυματίες διαδηλωτές κατ’ οίκον, καθώς στα νοσοκομεία κινδυνεύουν με σύλληψη. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα εμφανίζονται ανδρικές πλάτες «σουρωτήρια» από τα σκάγια.

Εσκεμμένη τύφλωση

Η έκταση του φαινομένου είναι εμφανής και από την επιστολή που υπέγραψαν πρόσφατα 400 Ιρανοί οφθαλμίατροι προς τον γενικό γραμματέα της Ιρανικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, με την οποία τον ενημέρωναν για την εσκεμμένη τύφλωση διαδηλωτών από κυνηγετικά όπλα που χρησιμοποιούνται σε κοντινή απόσταση. «Έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών», είπε στη βρετανική εφημερίδα η Σοράν Μανσουρία, ακτιβίστρια από το ιρανικό Κουρδιστάν, η οποία συντονίζει τις μυστικές επισκέψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα σπίτια τραυματιών. «Κάθε μέρα ακούμε για τον θάνατο κάποιου τραυματία που δεν πήγε στο νοσοκομείο υπό τον φόβο της σύλληψης».

Θρησκευτικός νόμος

Ο φόβος δεν είναι αδικαιολόγητος. Ένας από τους πρώτους συλληφθέντες των κινητοποιήσεων, ο Μοχσέν Σεκαρί από την Τεχεράνη, εκτελέστηκε χθες δι’ απαγχονισμού, μετά την τελεσίδικη καταδίκη του για «πόλεμο κατά του Θεού». Η θεοκρατική κυβέρνηση του Ιράν ταυτίζει τις διαδηλώσεις εναντίον της με την αμφισβήτηση του Θεού και εφαρμόζει τον θρησκευτικό νόμο εναντίον των συλληφθέντων. Ο Σεκαρί καταδικάστηκε για τον τραυματισμό μέλους του αστυνομικού σώματος Μπασίτζ με μαχαίρι στη διάρκεια διαδήλωσης στις 25 Σεπτεμβρίου. Η οικογένειά του διαμαρτυρήθηκε ότι οι Αρχές δεν επέστρεψαν τη σορό.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι πέντε διαδηλωτές καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε θάνατο για τη δολοφονία του αστυνομικού των Μπασίτζ, Ρουχολάχ Ατζαμιάν. Στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του τελευταίου διμήνου έχουν σκοτωθεί δεκάδες αστυνομικοί και εκατοντάδες διαδηλωτές.

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει να ακυρώσουν άμεσα όλες τις θανατικές καταδίκες, να μην επιβάλουν άλλες και να αποσύρουν τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε όσους μετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις», σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ταγκί Αζανταρμάκι σχολίασε στη μεταρρυθμιστική εφημερίδα «Ετεμάντ» ότι οι σκληρές ποινές μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα. «Αν το σύστημα τιμωρεί τους διαδηλωτές, θα ριζοσπαστικοποιηθούν και η υπομονή τους θα λήξει. Τα νέα για την επιβολή θανατικών ποινών και ποινών πολυετούς κάθειρξης είναι επικίνδυνα. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο κόσμος θα ζητάει θεμελιώδεις αλλαγές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση