ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιστορική επίσκεψη Πάπα στο Ιράκ

Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συνάντηση με τους χριστιανούς της χώρας και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, αγιατολάχ Σιστανί.

Kathimerini.gr

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο Πάπας Φραγκίσκος, άρτι εμβολιασθείς, έφθασε χθες στο Ιράκ, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ποτέ προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συνάντηση με τους χριστιανούς της χώρας και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, αγιατολάχ Σιστανί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σημειώθηκαν νέες επιθέσεις με ρουκέτες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, κατοικούσαν στη χώρα 1,5 εκατ. χριστιανοί, μέλη παλαιών χριστιανικών κοινοτήτων στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε οδήγησε την πλειονότητα να εγκαταλείψει τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει τώρα περίπου 300.000 χριστιανοί.

«Ηθελα από καιρό να συναντήσω τους ανθρώπους που υπέφεραν τόσο πολύ», είπε ο Φραγκίσκος την Τετάρτη. «Οι άνθρωποι στο Ιράκ μας περιμένουν, όπως περίμεναν και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, η επίσκεψη του οποίου απαγορεύθηκε». Το 2000, η επίσκεψη του τότε Ποντίφικα είχε ακυρωθεί λόγω επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και στο Βατικανό.

Σήμερα, ο Πάπας θα μεταβεί στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, όπου θα τον υποδεχθεί ο 90χρονος αγιατολάχ Σιστανί. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επαφές μεταξύ θρησκευτικών ηγετών. Ο Φραγκίσκος έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του σουνιτικού δόγματος, τον μεγάλο ιμάμη Σεΐχ Αχμέντ αλ-Ταγιέμπ, με τον οποίο συνυπέγραψαν το 2019 κείμενο περί «αδελφοσύνης μεταξύ θρησκειών». Ο Πάπας αναμένεται να μεταβεί επίσης σε τόπους που αναφέρονται στη Βίβλο, όπως είναι η Κοιλάδα Ουρ, γενέτειρα του Αβραάμ.

Προσδοκίες για την επίσκεψη δεν έχουν μόνο οι χριστιανοί αλλά και οι μουσουλμάνοι της χώρας. «Η χώρα χρειάζεται υπηρεσίες, ασφάλεια και ειρήνη», είπε ο 50χρονος Μοχάμεντ Γιασέμ. «Ο Πάπας δεν μπορεί να μας τα δώσει αυτά, μπορεί όμως να ζητήσει από την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα να μας τα δώσουν». Πάντως, στους δρόμους της Βαγδάτης από τους οποίους επρόκειτο να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ποντίφικα, η βελτίωση είναι εμφανής, καθώς έχει τοποθετηθεί νέος φωτισμός και έχουν επισκευαστεί χαλασμένα φανάρια. «Μακάρι να έμενε κάνα μήνα να φτιάχναμε όλη τη χώρα», είπε ο καταστηματάρχης Αχμαντ αλ Ασάντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X