ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία: Ομοφοβικός και φιλορώσος ο νέος προέδρος της Βουλής

Αντιδρούν Ιταλοί πολιτικοί στην εκλογή του προέδρου της Βουλής Λορέντσο Φοντάνα

Kathimerini.gr

CORRIERE DELLA SERA, SPIEGEL, REUTERS

ΡΩΜΗ. Η Λέγκα, το ξενοφοβικό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, στέλνει δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους στελέχη της σε δύο θέσεις-κλειδιά. Ο μετριοπαθής φιλοευρωπαϊστής, απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης Ντράγκι, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, θεωρείται ο πιθανότερος νέος υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ο Λορέντσο Φοντάνα, γνωστός για τις ομοφοβικές και σεξιστικές απόψεις του, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.

Το παζάρι αξιωμάτων συνεχίζεται και ο Ματέο Σαλβίνι δεν έχει ακόμα εγκαταλείψει το όνειρο της επανόδου στο υπ. Εσωτερικών.

Η αντίδραση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα ήταν χαρακτηριστική: «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί κάτι χειρότερο. Η Ιταλία δεν αξίζει τέτοια προσβολή», έγραψε ο Λέτα στο Twitter μετά την εκλογή Φοντάνα. Αλλοι συνάδελφοί του ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. «Οχι σε έναν πρόεδρο ομοφοβικό και φιλοπουτινικό», έγραφε το πανό. Στο θέμα της Ρωσίας ο Φοντάνα βρίσκεται στη γραμμή Σαλβίνι, σύμφωνα με την οποία οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να αρθούν άμεσα γιατί βλάπτουν την Ευρώπη περισσότερο απ’ όσο βλάπτουν τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος Δράση, Κάρλο Καλέντα, ανέσυρε από το πρόσφατο παρελθόν ένα βίντεο που είχε στείλει ο Φοντάνα χαιρετίζοντας το συνέδριο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, το 2016. «Με μεγάλη χαρά χαιρετώ τους φίλους μου της Χρυσής Αυγής», ξεκινούσε το βίντεο. «Λίγο αργότερα η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση», θύμισε ο Καλέντα.

Ως υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής, ο Φοντάνα αρνείτο την ύπαρξη μη παραδοσιακών οικογενειών και τασσόταν κατά των αμβλώσεων. Το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει για την αντιπροεδρία της Βουλής έναν πολιτικό με αντιδιαμετρικά αντίθετο προφίλ, τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εισηγητή νόμου κατά της ομοφοβίας, Αλεσάντρο Ζαν.

Ο Φοντάνα ψηφίστηκε απ’ όλους τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ο οποίος δεν στηρίχθηκε από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ψηφοφορία της Πέμπτης. «Ηταν ένα μικροσυμβάν. Θα κυβερνήσουμε μαζί για πέντε χρόνια», δήλωσε ο Σαλβίνι σχολιάζοντας τη ρήξη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού «με το καλημέρα».

Η απιστία του Μπερλουσκόνι είχε να κάνει με το συνεχιζόμενο παζάρι για την κατανομή αξιωμάτων μεταξύ των τριών εταίρων στη νέα κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Το παζάρι συνεχίζεται και ο Ματέο Σαλβίνι δεν έχει ακόμα εγκαταλείψει το όνειρο της επανόδου του στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, σε βάρος του εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις από την πρώτη του θητεία σε αυτό το υπουργείο. Για το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αποφασιστεί το όνομα του Τζανκάρλο Τζορτζέτι. «Πιστεύω ότι ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι θα ήταν εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών», δήλωσε η Μελόνι εξερχόμενη από το κτίριο της Βουλής.

Ο Κόντε για τη Μελόνι

Το περιοδικό Spiegel ρώτησε χθες τον επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε αν ήταν σωστό το ότι δυναμίτισε την κυβέρνηση Ντράγκι, με δεδομένα όσα ακολούθησαν. «Αν οι εκλογές γίνονταν κανονικά τον Μάρτιο, η Μελόνι (η μόνη που δεν στήριζε την κυβέρνηση Ντράγκι) αντί για 26% μπορεί να έπαιρνε 40% ή 50%», είπε ο Κόντε. Ο Κόντε υποστήριξε ότι το κόμμα του θα βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να καταγγείλει τυχόν αυταρχική εκτροπή της Μελόνι, η οποία έχει δηλώσει ότι οι ανελεύθεροι νόμοι της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αποτελούν μοντέλο για την Ιταλία. Ο Κόντε ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έχει σαφώς προοδευτικό πρόσημο υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «απολύτως ακατανόητη» την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να διακόψει τον διάλογο μαζί τους. Η άνοδος της κυβέρνησης της Μελόνι ήταν δεδομένη από τη στιγμή που η Κεντροαριστερά ήταν διχασμένη, ενώ η Δεξιά ενωμένη. «Το Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε σε μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα Ντράγκι αντί για μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Αυτό ήταν πολιτική αυτοκτονία», υποστήριξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση