ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Υπό παραίτηση ο επικεφαλής Μεταφορών για τα δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ

O Χένρικ Χολολέι θα εγκαταλείψει τη θέση του ως γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών

Kathimerini.gr

O κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των μεταφορών αναμένεται να παραιτηθεί μετά την απόφαση του να δεχθεί δωρεάν αεροπορικά ταξίδια προς το Κατάρ, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Σύμφωνα με δύο στελέχη της Επιτροπής και ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, τους οποίους επικαλείται το Politico, o Χένρικ Χολολέι θα εγκαταλείψει τη θέση του ως γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών και θα γίνει πολιτικός σύμβουλος στο τμήμα της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για τις διεθνείς συνεργασίες.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα ταξίδια του Χένρικ Χολολέι ήταν σύμφωνα με τους κανόνες και ότι όλες οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν» εκείνη τη στιγμή.

Πρόσφατα ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι οι κανόνες αυτοί σήμαιναν ότι ο ίδιος ο Χολολέι ήταν ο υπεύθυνος που αποφάσισε ότι τα ταξίδια του δεν δημιουργούσαν σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, αυτή είναι μια απόφαση που οι γενικοί διευθυντές, όπως ο Χολολέι, μπορούν να λάβουν οι ίδιοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα έγγραφο που να εκθέτει το σκεπτικό του Χολολέι για την απόφασή του.

Στις Αρχές Μαρτίου το Politico αποκάλυψε ότι ο Χολολέι, ο γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πέταξε δωρεάν στην επιχειρηματική θέση της Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021, συμπεριλαμβανομένων έξι ταξιδιών κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου κατά την οποία καταρτιζόταν η Συνθήκη ΕΕ-Κατάρ για ανοικτούς ουρανούς. Τέσσερις από αυτές τις πτήσεις πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο που συνδέεται με το Κατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση