
Η Τουρκία ξεκίνησε μια κρίσιμη νέα φάση στο πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, με επίκεντρο την αντισεισμική θωράκιση του ιστορικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Το έργο, το οποίο εξελίσσεται χωρίς να διακοπεί η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, περιλαμβάνει αντικατάσταση μολυβδένιων καλυμμάτων, αναβάθμιση του χαλύβδινου σκελετού και χρήση ελαφρών, σύγχρονων υλικών.
Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή θωράκιση του μνημείου σε περίπτωση σεισμού, με σεβασμό στην αυθεντικότητα του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.
Ο μηχανικός και πανεπιστημιακός Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του έργου, δήλωσε ότι πρόκειται για την πιο εκτεταμένη δομική παρέμβαση στην Αγία Σοφία των τελευταίων 150 ετών. «Εργαζόμαστε συστηματικά εδώ και τρία χρόνια στο συγκρότημα της Αγίας Σοφίας, αλλά πλέον επικεντρωνόμαστε στην αντισεισμική προστασία της», είπε.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, τόνισε ότι η εργασία στον κεντρικό τρούλο γίνεται με σεβασμό στο ιστορικό οικοδόμημα και τα εντός του μνημείου ψηφιδωτά, τα οποία θα προστατευθούν με ειδικές καλύψεις και εργασία μόνο από την εξωτερική πλευρά.
Τεχνολογικές λύσεις
Για να συνεχιστούν ταυτόχρονα οι εργασίες και η λατρευτική χρήση του χώρου, θα κατασκευαστεί ειδική χαλύβδινη πλατφόρμα στηριζόμενη σε τέσσερις κολόνες ύψους 43,5 μέτρων.
Επιπλέον, ένας γερανός τοποθετήθηκε στην ανατολική πλευρά του μνημείου ώστε να επιταχυνθεί η μεταφορά υλικών στα ανώτερα τμήματα του ναού.
Μετά την τραγωδία του 2023, όταν σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νότια Τουρκία προκαλώντας πάνω από 53.000 θανάτους, η ανάγκη για άμεσες αντισεισμικές παρεμβάσεις σε ιστορικά κτίρια όπως η Αγία Σοφία κατέστη επείγουσα.
Οπως σημείωσε ο Οκτέν, όλη η διαδικασία θα είναι ανοιχτή σε δημόσια παρακολούθηση και επιστημονική τεκμηρίωση: «Μπορούμε πλέον να μελετήσουμε επιστημονικά τα στρώματα του κτιρίου ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών», είπε.
Ο καθηγητής Ρούπερτ Γουέγκεριφ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επισκέπτης στην Αγία Σοφία, δήλωσε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου. Η ενίσχυσή του ενόψει ενδεχόμενου σεισμού είναι ζωτικής σημασίας».
Η Αγία Σοφία υπήρξε χριστιανικός ναός για 916 χρόνια, ισλαμικό τέμενος για 482 χρόνια και μουσείο για 85 χρόνια έπειτα από απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1935.
Το 2020 επανήλθε σε λειτουργία ως τζαμί με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν.
Με πληροφορίες από το Turkiye Today