ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Η Μοσάντ εξασφάλισε ιατρικό εξοπλισμό

Οι αξιωματούχοι της Μοσάντ, ειδικά όσοι σχετίζονται με μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό στο όνομα της προστασίας του Ισραήλ, δεν ασχολούνται συνήθως με θέματα δημόσιας υγείας.

Kathimerini.gr

RONEN BERGMAN THE NEW YORK TIMES

Οταν ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ βρέθηκε θετικός στον ιό, στις αρχές του μήνα, όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τέθηκαν σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός που ξεχώριζε: του διευθυντή της Μοσάντ, της θρυλικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι αξιωματούχοι της Μοσάντ, ειδικά όσοι σχετίζονται με μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό στο όνομα της προστασίας του Ισραήλ, δεν ασχολούνται συνήθως με θέματα δημόσιας υγείας. Ετσι, οι Ισραηλινοί πράγματι παραξενεύτηκαν. Γιατί βρέθηκε ο Γιόσι Κοέν στο ίδιο δωμάτιο με τον υπουργό Υγείας, Γιάκοβ Λίτσμαν; Επειδή κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού φέρεται να έχει παίξει η ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι βοήθησε σημαντικά στην εξασφάλιση υγειονομικού υλικού και τεχνολογίας από το εξωτερικό.

Την ώρα που πολλά κράτη ανταγωνίζονται σκληρά για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού, η Μοσάντ αποφάσισε να ρίξει το βάρος της στη νέα αυτή μάχη, έχοντας αποφασίσει ότι το Ιράν, που αντιμετωπίζει τα δικά του σοβαρά προβλήματα με την πανδημία, δεν αποτελεί πια τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το Ισραήλ. Η μεταμόρφωση του γεωπολιτικού πεδίου επέτρεψε στη Μοσάντ να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υγειονομική κρίση. Παρότι, όμως, οι αρχικές προβλέψεις για την εξάπλωση της επιδημίας ήταν τραγικές, τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο Ισραήλ. Με 11.000 κρούσματα και 103 θανάτους, η χώρα δεν επλήγη όσο άλλες. Η Μοσάντ, ωστόσο, είχε ήδη φροντίσει για τον εξοπλισμό των ισραηλινών νοσοκομείων με συσκευές υποστήριξης αναπνοής, εκμεταλλευόμενη το ευρύ διεθνές δίκτυό της. Στελέχη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι ήρθαν σε επαφή ακόμη και με αραβικά κράτη, τα οποία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, με σκοπό να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό. Σε άλλες περιπτώσεις, η υπηρεσία αξιοποίησε τις επαφές της για να αποκτήσει περιζήτητους αναπνευστήρες, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε κατασκευαστές, παρότι οι παραγγελίες αυτές προορίζονταν για άλλες χώρες.

Οι αποκαλύψεις για τον ρόλο της Μοσάντ ενίσχυσαν την εικόνα της. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποκάλυψε την ολιγωρία του υπουργείου Υγείας. Σύντομα, το Ισραήλ θα είναι ικανό να παράγει 25 εκατ. προστατευτικές μάσκες τον μήνα, χάρη σε τεχνογνωσία που εξασφάλισε η Μοσάντ. «Μόνο στο Ισραήλ είναι δυνατόν να επιστρατεύσει το νοσοκομείο Σέμπα τη βοήθεια της Μοσάντ. Μπορείτε να φανταστείτε το νοσοκομείο Ορος Σινά, στη Νέα Υόρκη, να απευθύνεται στη CIA για βοήθεια;», αναρωτιέται ο καθηγητής Γιτζάκ Κράις, γενικός διευθυντής του Σέμπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση