ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιβύη: Σε τροχιά σύγκρουσης Αίγυπτος και Τουρκία

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Τουρκία στην Σύρτη της Αιγύπτου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Σίσι ζήτησε εξουσιοδότηση από την αιγυπτιακή Βουλή για στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη σύμφωνα με όσα μεταδίδει η αραβική ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ».

Η αγγλική έκδοση της «Αλ Αχράμ» προειδοποιεί ότι η Τουρκία εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποφασισμένη για την επιχείρηση της κατάληψης της Σύρτης, η οποία, όπως προηγουμένως επεσήμανε η «Κ» κρατά το κλειδί σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων της Λιβύης.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη»

Σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Σύρτης, τότε η Αίγυπτος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να εμπλακεί στρατιωτικά στην κρίση της Λιβύης για να εξασφαλίσει την εθνική ασφάλεια της, προειδοποιεί η «Αλ Αχράμ», η οποία προσθέτει τα εξής: «Εάν η Άγκυρα μετακινήσει τις μονάδες μισθοφόρων και πολιτοφυλακών της πέρα από την κόκκινη γραμμή που έχει τραβήξει το Κάιρο, από τη Σύρτη μέχρι τη Τζούφρα, η Αίγυπτος θα έχει κάθε δικαίωμα σε αυτοάμυνα. Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν

Εβδομαδιαία Έκδοση της Αλ Αχράμ ότι επειδή η Αίγυπτος προτιμά να αποφεύγει τις «επιθετικές» επιχειρήσεις έχει υιοθετήσει αμυντική στάση υπό τον όρο της συνεχούς αξιολόγησης των εξελίξεων».

Η αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει ότι όλα τα τελευταία μηνύματα από την Άγκυρα δείχνουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για την νέα αναμέτρηση στην Σύρτη. Σύμφωνα με την «Αλ Αχράμ» η Άγκυρα επιθυμεί «να βάλει μια ώρα αρχύτερα χέρα» στα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης.

Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων

Αξιολογώντας τον ρόλο των ξένων παραγόντων στον επικείμενο πόλεμο στην Σύρτη, η «Αλ Αχράμ» αφήνει να εννοηθεί ότι η Μόσχα προσεγγίζει θετικά την προοπτική της συνεννόησης με την Άγκυρα όπως συνέβη και στην περίπτωση της Συρίας. Ενώ οι ΗΠΑ εστιάζουν στο ρωσικό παράγοντα στην Λιβύη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρούν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την ένταση.

Το Κάιρο προειδοποιεί

Το δημοσίευμα της «Αλ Αχράμ» ολοκληρώνεται με την εξής προειδοποίηση: «Η κλιμάκωση (της έντασης) εξακολουθεί να επισκιάζει την ειρήνη. Η Σύρτη είναι έτοιμη να αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης που θα αναδιαμορφώσει την κατάσταση στην περιοχή της Λιβύης, τα διεθνή παιχνίδια εξουσίας και την αλληλεπίδραση (των παραγόντων) γύρω από την κρίση. Δυστυχώς, ο λαός της Λιβύης είναι αυτός που θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X