ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαριούπολη - «Κόλαση επί γης»: Οι περιγραφές κατοίκων που διέφυγαν

Δραματικές συνθήκες, έλλειψη τροφίμων, απόγνωση

Δραματικές είναι οι συνθήκες για τους αμάχους που παραμένουν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία επί μέρες.

Πολίτες που διέφυγαν από την πόλη περιέγραψαν στους Financial Times πως οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν ακόμη και αδέσποτους σκύλους πάνω στην απόγνωσή τους, προκειμένου να τραφούν εν μέσω βομβαρδισμών.

Ο Ντμίτρο, επιχειρηματίας που έφυγε από την πόλη την Τρίτη, ανέφερε ότι φίλοι του κατέφυγαν σε αυτό το μέτρο απελπισίας τις τελευταίες ημέρες, αφού τελείωσαν οι προμήθειες τους. «Ακούς τις λέξεις, αλλά είναι αδύνατο να τις δεχτείς πραγματικά, να πιστέψεις ότι αυτό συμβαίνει», είπε και έκανε λόγο για «κόλαση επί γης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι επισκέφτηκε την κεντρική αγορά την περασμένη Κυριακή μετά την ισοπέδωσή της από ρωσική επίθεση. «Τα πάντα καίγονταν, υπήρχαν πτώματα παντού, και απλά περνούσα, μάζευα λίγο λάχανο από εδώ, ένα καρότο από εκεί, γνωρίζοντας ότι σήμαινε πως η οικογένειά μου θα ζούσε για άλλες δύο ημέρες» συνέχισε ο Ντμίτρο.

Ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ουκρανίας μέχρι πριν λίγες ημέρες, η Μαριούπολη είναι πλέον μια πόλη – φάντασμα. Για περισσότερες από δύο εβδομάδες έχει υποστεί ρωσικούς βομβαρδισμούς τέτοιας έντασης, που ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε σωρούς από ερείπια. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον εισέλθει στο κέντρο της πόλης, με σφοδρές μάχες να σημειώνονται σε μερικούς από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της.

Το βράδυ της Κυριακής, η Ρωσία έδωσε προθεσμία στην Ουκρανία μέχρι τις 5 το πρωί τοπική ώρα για να αποφασίσει εάν θα παραδώσει τη Μαριούπολη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να φύγουν από την πόλη, αλλά μόνο εάν καταθέσουν τα όπλα.

Ο Ντμίτρο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, ήταν ένας από τους κατοίκους της Μαριούπολης με τους οποίους επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι Financial Times, αφού διέφυγαν στην ουκρανική πόλη Ζαπορίζια. Όλοι έκαναν λόγο για μια επίθεση τόσο βάναυση που κατέστρεψε την πόλη, προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών πολιτών και άφησε βαθιά σημάδια στους επιζώντες.

Έλλειψη νερού και τροφίμων, ομαδικοί τάφοι

Ο Μικόλα Οσιτσένκο, διευθύνων σύμβουλος του Mariupol TV, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τον κυρίευσε το αίσθημα της απόλυτης αδυναμίας. «Όταν έπεφταν οι βόμβες, κάλυπτα συνήθως τον γιο μου με το σώμα μου», είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά ήξερα ότι δεν μπορούσα πραγματικά να τον προστατέψω, ότι ήταν μια πράξη απόγνωσης».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες που επικαλούνται οι Financial Times, αδέσποτα σκυλιά αναζητούν τροφή σε σημεία όπου βρίσκονται σοροί θυμάτων των βομβαρδισμών, στους δρόμους της πόλης. Θύματα ετάφησαν σε αυλές σπιτιών ή σε ομαδικούς τάφους.

Η μεσαιωνικού τύπου ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης άφησε τους κατοίκους της αντιμέτωπους με έλλειψη τροφίμων και νερού, να μαγειρεύουν με τις ελάχιστες προμήθειές τους στις αυλές των σπιτιών τους, χρησιμοποιώντας ως καύσιμη ύλη τα έπιπλά τους.

Σύμφωνα με τον Οσιτσένκο, στο δικό του σπίτι, απελπισμένα διψασμένοι, στράγγιζαν νερό από τα θερμαντικά σώματα, μάζευαν και έλιωναν το χιόνι και έψαχναν επίσης για ρυάκια νερού σε τοπικά πάρκα. «Αλλά θα σχηματίζονταν ουρές εκεί και αυτός ήταν ο τέλειος στόχος για τους ρωσικούς πυραύλους», είπε.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν την έκταση της καταστροφής – τεράστιες πολυκατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες, λεωφορεία και αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε σωρούς μετάλλων, ένας μεγάλος κρατήρας σχηματίστηκε από τη βόμβα που έπληξε ένα από τα νοσοκομεία παίδων της Μαριούπολης.

Την περασμένη Τετάρτη βομβαρδίστηκε το θέατρο της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για αριθμό θυμάτων από την επίθεση. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο νέος κίνδυνος

Τώρα οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έναν νέο κίνδυνο: οδηγούνται σε πόλεις της Ρωσίας, όπου τους περιμένει ένα αβέβαιο μέλλον. Όσοι επιχειρούν να διαφύγουν ανακρίνονται πρώτα από Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι «τους εξετάζουν για να δουν αν είναι αξιόπιστοι», σύμφωνα με την Ουκρανή δημοσιογράφο Άννα Ρομανένκο: «Ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για οτιδήποτε αντι-ρωσικό».

Όπως ανέφερε η ίδια, οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν έναν φίλο της στο Νοβοαζόφσκ, μια μικρή πόλη στα ανατολικά της Μαριούπολης η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. «Τον ανέκριναν, του αφαίρεσαν το ουκρανικό διαβατήριο και τον έστειλαν στο Ροστόφ, πέρα ​​από τα σύνορα στη Ρωσία», είπε. Έκτοτε δεν έχει νέα του.

Πολλοί άλλοι κάτοικοι εκμεταλλεύθηκαν τις σπάνιες στιγμές κατάπαυσης του πυρός για να φύγουν από τη Μαριούπολη προς την ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή, σχηματίζοντας ουρές αυτοκινήτων που αναγκάζονται να περάσουν από δεκάδες ρωσικά σημεία ελέγχου. Ένα ταξίδι που σε καιρό ειρήνης μπορεί να γίνει σε περίπου δυόμισι ώρες, τώρα διαρκεί 16 ώρες.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση