ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με δωροδοκία φέρεται να εξελέγη ο προσωρινός πρωθυπουργός στη Λιβύη

Ο Ντμπεϊμπά είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία

Kathimerini.gr

Με δωροδοκία εξελέγη τον περασμένο μήνα ο νέος, προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης στο πλαίσιο συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που θα δημοσιευθεί στα μέσα Μαρτίου.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, πρώην συνεργάτης του Μουαμάρ Καντάφι, εξελέγη πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο στη Γενεύη στις αρχές Φεβρουαρίου, μαζί την εκλογή τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου. Η θητεία του ορίστηκε ως τις 24 Δεκεμβρίου όταν και πρόκειται να διενεργηθούν γενικές εκλογές στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.

Ωστόσο η θέση του πλέον τίθεται εν αμφιβόλω καθώς έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια συμφιλίωσης στη Λιβύη, τον κατηγορεί ότι ωφελήθηκε από δωροδοκία εκλεκτόρων υπέρ του. Στη σύνοδο συμφιλίωσης είχαν επιλεγεί από τον ΟΗΕ και συμμετείχαν από τον Νοέμβριο 75 εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων, εθνοτήτων και οντοτήτων της Λιβύης, οι οποίοι και ψήφισαν για τη μεταβατική ηγεσία της χώρας.

Κατά την πρώτη φάση των διαβουλεύσεων για μεταβατική κυβέρνηση, που έγιναν στην Τυνησία, σημειώθηκε επεισόδιο στο λόμπι του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε τη σύνοδο, όταν κάποιος συμμετέχων διαμαρτυρήθηκε ότι άλλοι είχαν δωροδοκηθεί με 500.000 δολάρια ο καθένας για να ψηφίσουν υπέρ του κ. Ντμπεϊμπά, ενώ ο ίδιος είχε λάβει μόνο 200.000 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Το πόρισμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι δύο υποστηρικτές του κ. Ντμπεϊμπά δωροδόκησαν τουλάχιστον τρία μέλη του εκλεκτορικού σώματος με ποσά από 150.000 έως 200.000 δολάρια. Η έκθεση προορίζεται για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόκειται να δημοσιευθεί στις 15 Μαρτίου. Ο κ. Ντμπεϊμπά, που πρέπει ως τις 19 Μαρτίου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της Λιβύης, χαρακτήρισε fake news το σχετικό ρεπορτάζ.

Η επιλογή του κ. Ντμπεϊμπά είχε χαρακτηριστεί έκπληξη τον Φεβρουάριο λόγω της σχέσης που είχε ο 61χρονος επιχειρηματίας του τομέα των κατασκευών με τον Καντάφι. Όταν είχε εκλεγεί, διεθνείς παρατηρητές είχαν καταθέσει ότι όταν επί Καντάφι ο κ. Ντμπεϊμπά ήταν επικεφαλής της κρατικής εταιρίας επενδύσεων και ανάπτυξης είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, εξαγορά ψήφων και χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σημειώνεται ότι στην ίδια σύνοδο εξελέγη πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης ο Μοχάμαντ Γιουνές Μενφί, πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα ώσπου απελάθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για μη κοινοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση του νομικά αβάσιμου τουρκολυβικού μνημονίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X