ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετάλλαξη Όμικρον - ECDC: «Υψηλός έως πολύ υψηλός» ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη

Τρόμος και πανικός στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε απόψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους και η ταχεία εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως, και στην Ε.Ε., και μάλιστα σε μια φάση που το τέταρτο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Βασικός λόγος ανησυχίας είναι μήπως το νέο στέλεχος «Ομικρον» διαφεύγει της ανοσίας από τα υπάρχοντα εμβόλια, γεγονός που θα παρατείνει τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ως προς αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Κλείνει τα σύνορα σε οκτώ αφρικάνικες χώρες η Κύπρος

Αυστηρούς κανόνες για ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της Αφρικής λαμβάνει η χώρα μας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια διασπορά του νέου στελέχους «Ομικρον» του SARS-CoV-2 εντός των συνόρων. 

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:

• Νότια Αφρική,
• Ναμίμπια,
• Λεσότο,
• Εσουατίνι,
• Ζιμπάμπουε,
• Μοζαμβίκη,
• Μαλάουι
• Μποτσουάνα

Τρόμος και πανικός στην Ευρώπη

Τρόμος και πανικός κατέλαβαν την Ευρώπη μετά την ανίχνευση του «χειρότερου στελέχους κορωνοϊού που είδαμε ποτέ», όπως το χαρακτήρισαν Βρετανοί ειδικοί. Το νέο στέλεχος «Ομικρον» ενδέχεται –εφόσον επαληθευθούν οι ανησυχίες των επιστημόνων– να ανατρέψει την πρόοδο που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης. Ηδη εντοπίζεται και εκτός Αφρικής, στο Ισραήλ και το Χονγκ Χονγκ, αλλά και στην Ε.Ε., με την ανεμβολίαστη γυναίκα στο Βέλγιο, η οποία εμφάνισε ήπια συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή της από Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης, το ιικό φορτίο που ανίχνευσαν κατά τη διάγνωση ήταν υπερβολικά υψηλό.

Πέρα, όμως, από τον τρόμο που προκαλεί η απρόσμενη εξέλιξη, η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο του νέου πανδημικού κύματος που πυροδοτεί η μετάλλαξη «Δέλτα».

Χθες ήταν η σειρά της βελγικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τα περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας νωρίτερα τα μπαρ και σταματώντας ολοκληρωτικά τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, τουλάχιστον τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκαν οι ιδιωτικές συναθροίσεις, με την εξαίρεση των γάμων και των κηδειών. Στόχος των νέων μέτρων είναι η μείωση του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο –αιτιολογώντας την απόφαση– βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση, η οποία είναι πολύ χειρότερη από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που οι ειδικοί έκαναν πριν από δύο εβδομάδες».

Η ολλανδική κυβέρνηση, ύστερα από δύο εβδομάδες δοκιμαστικού «ήπιου lockdown» το οποίο δεν απέδωσε, επρόκειτο να ανακοινώσει την επιβολή νέων μέτρων, όπως είναι το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων πιο νωρίς.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Γερμανία εξαιτίας της ορμής του νέου πανδημικού κύματος. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υπογράμμισε χθες ότι η χώρα οφείλει να λάβει αποφασιστική δράση τώρα, προκειμένου να αποτρέψει την ανάγκη επιβολής ενός ακόμα «απαγορευτικού» τις επόμενες εβδομάδες. «Οτιδήποτε δεν αποφασίσουμε τώρα, οτιδήποτε δεν μειώσουμε στις κοινωνικές μας επαφές, θα μας οδηγήσει σε μία θέση όπου τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα θα είναι μονόδρομος». Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής του γερμανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, καθηγητής Λόταρ Βίλερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να επέλθει δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση