ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταναστευτικό: Κινήσεις εκτόνωσης από το Μινσκ

Οι αρχές της Λευκορωσίας απομάκρυναν μετανάστες από τα πολωνικά σύνορα

Kathimerini.gr

REUTERS, SPUTNIK

Μετά την καταιγίδα, το ουράνιο τόξο; Αν και φαίνεται πολύ πρόωρο να στοιχηματίσει κανείς στο αισιόδοξο σενάριο, γεγονός είναι ότι η χθεσινή ημέρα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας ήταν πολύ καλύτερη από την προηγούμενη – που σημαδεύτηκε από επεισόδια βίας, με αγανακτισμένους μετανάστες να πετούν πέτρες προς τους Πολωνούς μεθοριακούς φρουρούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Χθες η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη –όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες– ήταν ήρεμη, ενώ η μεγαλύτερη κατασκήνωσή τους, κοντά στο πολωνικό μεθοριακό χωριό Κουζνίτσα, σταδιακά άδειαζε από κόσμο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών, Μασίετς Βάζικ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αρχές της Λευκορωσίας άρχισαν να μεταφέρουν με λεωφορεία μετανάστες από την περιοχή όπου είχαν εγκλωβιστεί, σε μια πρώτη σοβαρή ένδειξη εκτόνωσης της κρίσης.

Μεταφορά μεταναστών

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta ανέφερε ότι οι μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τη μεθόριο θα κοιμούνταν για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές ημέρες σε στεγασμένο χώρο, σε μία αποθήκη. Ωστόσο η εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής μεθοριακής φρουράς, Αννα Μιτσάλσκα, δήλωσε ότι αρκετοί από τους μετανάστες που απομακρύνθηκαν πήραν μαζί τους κούτσουρα, εκφράζοντας την υπόνοια πως μπορεί να μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο των συνόρων.

Αποκλιμάκωση

Προσπαθώντας να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Μινσκ και στη Βαρσοβία, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για τη μεταναστευτική κρίση. Τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά, προς γενική έκπληξη, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε μόλις αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στην κυβέρνηση Λουκασένκο, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε τη μεταναστευτική κρίση για να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους. Μέρκελ και Λουκασένκο συζήτησαν κυρίως για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στα σύνορα –σε εποχή δριμύτατου ψύχους– προσδοκώντας ότι θα καταφέρουν, τελικά, να εγκατασταθούν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Ενωσης.

Μια άλλη ένδειξη πιθανής αποκλιμάκωσης της κρίσης ήρθε χθες από τη Μόσχα, όπου ο πρεσβευτής του Ιράκ δήλωσε στο πρακτορείο RIA ότι η χώρα του οργανώνει πτήσεις για τον ασφαλή επαναπατρισμό μεταναστών και προσφύγων, μια και οι πύλες της Ευρώπης αποδεικνύονται κλειστές. Η πρώτη πτήση για την επιστροφή Ιρακινών από τη Λευκορωσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο μεταξύ, μια πολωνική ένωση δημοσιογράφων κατήγγειλε ότι άνδρες με στολές του πολωνικού στρατού έδειραν και πέρασαν χειροπέδες σε τρεις φωτορεπόρτερ, οι οποίοι κάλυπταν το μεταναστευτικό από την πολωνική πλευρά των συνόρων, παραμένοντας έξω από την ουδέτερη ζώνη, όπου το πολωνικό κράτος έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας απάντησε ότι οι φωτορεπόρτερ φορούσαν μάσκες και δεν είχαν διακριτικά που να δηλώνουν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός είχε δικαίωμα να επέμβει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση